Subwoofer works just on few song


augismas

CarAudio.com Newbie
Feb 15, 2021
5
0
LOTHUANIA
Hello all car audio lovers. Curently I have bmw e39 with shitiest saund system( no original amp) For extra bass i added Subwoofer in the trunk and connected amp through hi-low addapter connected from back deck speaker. And the problem is that subwoofer kicks just on few songs from 100+song playlist. On others songs looks like where is no event subwoofer installed. I have alredy tried to install different amp and sub but same results sub works just on few songs. Any ideas?
 

1aespinoza

Junior Member
May 22, 2013
1,009
258
Pharr, Texas
Any ideas
Your back deck speakers are probably filtered. That means they are protected by a cross over so they only get a bass signal. Since you connected from them, you are only amplifying a very low(hertz) signal not used by most artists. I would connect the hi-low adapter to the front door speakers. Since they get the full spectrum, your amp will amplify the widest signal it can play.
 

augismas

CarAudio.com Newbie
Feb 15, 2021
5
0
LOTHUANIA
  • Thread Starter Thread Starter
  • #3
oh, i forgot to to mention, what subwoofer works the best while one rca cable is disconected.
 

augismas

CarAudio.com Newbie
Feb 15, 2021
5
0
LOTHUANIA
  • Thread Starter Thread Starter
  • #5
Are you stating that the sub plays better when you disconnect one RCA?
Yes, with new amp and sub and with old sub and amp same thing better subwoofer worked with one rca disconected. Both subwoofers works perfectly fine with aftermarket radios
 

Coolhand20th

CarAudio.com Elite
Mar 27, 2019
1,437
407
Wisconsin
Try replacing the cables as it sounds like something is off with them. And you say "radios" does that mean you have tried multiple ones? If so then that would lead me to the cables.
 

augismas

CarAudio.com Newbie
Feb 15, 2021
5
0
LOTHUANIA
  • Thread Starter Thread Starter
  • #7
Try replacing the cables as it sounds like something is off with them. And you say "radios" does that mean you have tried multiple ones? If so then that would lead me to the cables.
Yes tried with 2 with aftermarket radios alrefy istalled in the car. Could i some how connect wrong hi low converter?
 

1aespinoza

Junior Member
May 22, 2013
1,009
258
Pharr, Texas
Yes tried with 2 with aftermarket radios alrefy istalled in the car. Could i some how connect wrong hi low converter?
This is what I suspect now. Try switching polarity on the wires that connect to the rear deck speakers. Choose left or right, not both. If it works, awesome, if not, we are here to help.
 

augismas

CarAudio.com Newbie
Feb 15, 2021
5
0
LOTHUANIA
  • Thread Starter Thread Starter
  • #10
This is what I suspect now. Try switching polarity on the wires that connect to the rear deck speakers. Choose left or right, not both. If it works, awesome, if not, we are here to help.
Yep, what worked, changed polarity and sub started to work better, but not perfect. Now sub not only kicks the bass but also i can hear some song going from subwoofer. How can i fix this problem?
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.


Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)



Newest threads

Most posts - Past 30 days

Latest classifieds