+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 21

Reload Thread: Speakers make loud screeching/whining noise, only when car is running?

  1. #1
    Austinramsay's Avatar
    Austinramsay is offline Junior Member



    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Yuma
    Posts
    9
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Speakers make loud screeching/whining noise, only when car is running?

    Just finished installing 2 amps, a sub, and 2 speakers in my crx si. I just took everything out of my rx7 and swapped it into here, so i know everything works fine. The only thing different is i got a new head unit for the crx. Anyways, everything sounds good when the ignition is on. Loud and clear, zero noise. Thought everything was good so i put the car back together, and once i started it it just made a loud screeching or whining noise from the speakers. Couldnt hear any music playing. Changing the volume on the head unit doesnt do anything. Turned the car off and turned the ignition on again, and it sounds fine. But does the same thing once i start it and it doesnt stop. Any ideas?







  2. #2
    juanmgarza26's Avatar
    juanmgarza26 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Nov 2012
    Location
    McAllen, TX
    Posts
    564
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)

    Re: Speakers make loud screeching/whining noise, only when car is running?

    Sounds like bad grounding. I Dont know what kind of frame your vehicle has but if it had a chassis ground there. Disconnect rcas from amplifiers and see if the noise still persists. If it does you have bad grounding. If noise goes away when you disconnect RCA's, track back RCA's and run them about 12" away the positive runs that power your amps.



    **Build in progress**
    Electrical: Mechman 270 alt, Sky High Audio 1/0 CCA, Optima under the hood, interstate group 31 in the rear
    Amps: SQ 3500D and taramps tl-900
    Subs: 2 SQ HDC3.0 15's in 10 at 31hz
    Speakers: 2 sets of QC-HF6.5
    Vehicle:White 1997 Ford F-150 Extended Cab

  3. #3
    bmk6795's Avatar
    bmk6795 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Spartanburg, SC
    Posts
    1,108
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)

    Re: Speakers make loud screeching/whining noise, only when car is running?

    As stated above check your ground, move read away from power wires, and try founding your rca outputs on your headunit



    Link to Itrader feedback: http://www.caraudio.com/forums/itrader.php?u=1017953

  4. #4
    Austinramsay's Avatar
    Austinramsay is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Yuma
    Posts
    9
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Speakers make loud screeching/whining noise, only when car is running?

    This is getting really annoying-_- ive checked and tried every ground and connection possible. My rca's are on the other side of the power wire. I dont think the rca's are bad because everything sounds great if just the ignition is on. Ive tried grounding the amp and head unit to the same ground and it doesnt change anything. Tried grounding rca's doesnt do anything. Wtf.. Ive seriously spent hours on this. Any ideas?:/




  5. #5
    Austinramsay's Avatar
    Austinramsay is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Yuma
    Posts
    9
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Speakers make loud screeching/whining noise, only when car is running?

    And i mean its extremely loud whining.




  6. #6
    CSCStang's Avatar
    CSCStang is online now STAY TUNED...



    Join Date
    Mar 2014
    Location
    OC, Ca
    Posts
    977
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Speakers make loud screeching/whining noise, only when car is running?

    Retrace the speaker wires all the way from the amp to the speakers and see if there is any pinch in the wire that could be grounding on metal. You could also try a new set of rca's, just to rule them out. Just run them from the Hu to the amp over everything (without tucking them under).Troubleshooting really ***** sometimes.



    AVH3600BHS
    Front: PPS 4-6/Kappa 682.9cf
    PPI 900.4
    Sub:2 HDS210d4 2.5cuft net@35hz. (Designed by skdooley/Built by me)
    BRX2000@1 ohm
    big 3: 2/0 weld wire
    Knu ofc 1/0 runs

    Bought from: tat2bass, xxxbasshead
    Sold to: lovecat48519

  7. #7
    Austinramsay's Avatar
    Austinramsay is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Yuma
    Posts
    9
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Speakers make loud screeching/whining noise, only when car is running?

    Quote Originally Posted by CCooney View Post
    Retrace the speaker wires all the way from the amp to the speakers and see if there is any pinch in the wire that could be grounding on metal. You could also try a new set of rca's, just to rule them out. Just run them from the Hu to the amp over everything (without tucking them under).Troubleshooting really ***** sometimes.
    Alright I'll check that too I guess. Really don't want to pull the carpet and stuff back up but I guess i have no choice. Yeah it seriously does. I have no idea what else could be wrong. I'm sure the amps are fine, this entire setup was working fine in my other car, but once I moved them into this car this started happening. The only change in setup is this new head unit that was installed the same time I put the rest of the system in.




  8. #8
    bradl79's Avatar
    bradl79 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Jan 2013
    Location
    NLR
    Posts
    1,113
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    7 Post(s)

    Re: Speakers make loud screeching/whining noise, only when car is running?

    Is it through all speakers and sub. And is it a constant sound that u can't turn down and if u unplug an rcas does it go away from that speaker channel try each on individually and that will let u know if it's a certain speaker problem



    Head Unit - Clarion NX702 w/Backup Cam
    JBL MS-8 DSP
    Amp 1 - Cadence ZRS C9 (Fronts/Rears)
    Amp 2 - MB Quart 600.4 (Subs)
    Fronts - CDT CL-6 (Mids) HD-100 (Tweeters) & WS100i (Imaging Tweeters)
    Rear - CDT HD-M6+ (MidBass)(Sealed in Custom boxes)
    Sub - Sealed in Custom Box - 12" Kenwood KFC-W3013PS
    Big 3 Upgrade - 1/0 Gauge Sky High Cable (pacustomz)
    RCA's - Stinger 4000 series 4ch
    Deadener - GTMAT Pro 50mil (4 Doors Full Coverage and Trunk)

  9. #9
    Austinramsay's Avatar
    Austinramsay is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Yuma
    Posts
    9
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Speakers make loud screeching/whining noise, only when car is running?

    Quote Originally Posted by bradl79 View Post
    Is it through all speakers and sub. And is it a constant sound that u can't turn down and if u unplug an rcas does it go away from that speaker channel try each on individually and that will let u know if it's a certain speaker problem
    I dont think the sub will play it since its such a high freq. yeah its constant, doesnt matter if the stereo is all the way up or down. I can hear my start hearing my music over it if i turn the volume up all the way but the noise is still louder than the music even all the way up. Yeah if i unplug the rca's all noise stops and its quiet. But once i barely even start plugging it in it starts screaming again




  10. #10
    CSCStang's Avatar
    CSCStang is online now STAY TUNED...



    Join Date
    Mar 2014
    Location
    OC, Ca
    Posts
    977
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Speakers make loud screeching/whining noise, only when car is running?

    Do the ipod (or phone, mp3 player) test, get a 3.5mm to rca and plug it directly into the amp and see what you get. If the noise is gone, it's either your rca's or the hu. Is it a Pioneer hu?



    AVH3600BHS
    Front: PPS 4-6/Kappa 682.9cf
    PPI 900.4
    Sub:2 HDS210d4 2.5cuft net@35hz. (Designed by skdooley/Built by me)
    BRX2000@1 ohm
    big 3: 2/0 weld wire
    Knu ofc 1/0 runs

    Bought from: tat2bass, xxxbasshead
    Sold to: lovecat48519

  11. #11
    bradl79's Avatar
    bradl79 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Jan 2013
    Location
    NLR
    Posts
    1,113
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    7 Post(s)

    Re: Speakers make loud screeching/whining noise, only when car is running?

    Quote Originally Posted by Austinramsay View Post
    I dont think the sub will play it since its such a high freq. yeah its constant, doesnt matter if the stereo is all the way up or down. I can hear my start hearing my music over it if i turn the volume up all the way but the noise is still louder than the music even all the way up. Yeah if i unplug the rca's all noise stops and its quiet. But once i barely even start plugging it in it starts screaming again
    i would try to replace the RCA's also if u unplug RCA's and plug in one at a time, does it still make the noise?



    Head Unit - Clarion NX702 w/Backup Cam
    JBL MS-8 DSP
    Amp 1 - Cadence ZRS C9 (Fronts/Rears)
    Amp 2 - MB Quart 600.4 (Subs)
    Fronts - CDT CL-6 (Mids) HD-100 (Tweeters) & WS100i (Imaging Tweeters)
    Rear - CDT HD-M6+ (MidBass)(Sealed in Custom boxes)
    Sub - Sealed in Custom Box - 12" Kenwood KFC-W3013PS
    Big 3 Upgrade - 1/0 Gauge Sky High Cable (pacustomz)
    RCA's - Stinger 4000 series 4ch
    Deadener - GTMAT Pro 50mil (4 Doors Full Coverage and Trunk)

  12. #12
    Austinramsay's Avatar
    Austinramsay is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Yuma
    Posts
    9
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Speakers make loud screeching/whining noise, only when car is running?

    Quote Originally Posted by CCooney View Post
    Do the ipod (or phone, mp3 player) test, get a 3.5mm to rca and plug it directly into the amp and see what you get. If the noise is gone, it's either your rca's or the hu. Is it a Pioneer hu?
    Okay cool ill try that. **** thats the 2nd time ive been asked if its a pioneer.. Guess im not going with another pioneer again ha! But yeah its a brand new x3600ui.

    Quote Originally Posted by bradl79 View Post
    i would try to replace the RCA's also if u unplug RCA's and plug in one at a time, does it still make the noise?
    Yep even one at a time it does




  13. #13
    CSCStang's Avatar
    CSCStang is online now STAY TUNED...



    Join Date
    Mar 2014
    Location
    OC, Ca
    Posts
    977
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Speakers make loud screeching/whining noise, only when car is running?

    With Pioneer you cannot plug and unplug rca's with the Hu on, you end up blowing a Pico fuse (located inside the hu). It will cause the issues you've described. You'll need to replace it (about 1.50) at radio shack or take it to a shop that usually charges about 50.00 to replace it. I would go have it checked to see if that's what needs to fix the issue. I learned the hard way also, but it's an easy fix.



    AVH3600BHS
    Front: PPS 4-6/Kappa 682.9cf
    PPI 900.4
    Sub:2 HDS210d4 2.5cuft net@35hz. (Designed by skdooley/Built by me)
    BRX2000@1 ohm
    big 3: 2/0 weld wire
    Knu ofc 1/0 runs

    Bought from: tat2bass, xxxbasshead
    Sold to: lovecat48519

  14. Thanks bradl79 thanked for this post
  15. #14
    Austinramsay's Avatar
    Austinramsay is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Yuma
    Posts
    9
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Speakers make loud screeching/whining noise, only when car is running?

    https://www.youtube.com/watch?v=vmfA-AfdP2Y

    holy **** that sounds exactly like it. thank youuu how hard is it to replace? any write-ups maybe?




  16. #15
    Austinramsay's Avatar
    Austinramsay is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Yuma
    Posts
    9
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Speakers make loud screeching/whining noise, only when car is running?

    so if grounding the rca's doesnt get rid of the noise could it still be that fuse?




+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast

Similar Threads

  1. Static on FM only when Jeep is running
    By JackStraw13 in forum General Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 01-02-2014, 04:40 PM
  2. Ground noise when car is running, help!
    By RoachForLife in forum General Discussion
    Replies: 5
    Last Post: 12-30-2009, 08:10 PM
  3. speakers crackle, but only when car is running?? help
    By synthbent in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 0
    Last Post: 09-05-2007, 12:54 PM
  4. constant buzz ONLY when car is running
    By kidboyblue in forum General Discussion
    Replies: 5
    Last Post: 08-13-2007, 05:26 PM
  5. Speakers Crackling Only when Car is Runnning
    By Wampler in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 0
    Last Post: 06-14-2004, 08:19 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum