+ Reply to Thread
Results 1 to 15 of 15

Reload Thread: Front passenger side speakers decided to stop working

  1. #1
    Z3n's Avatar
    Z3n
    Z3n is offline Member



    Join Date
    Aug 2011
    Location
    United States
    Posts
    37
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Front passenger side speakers decided to stop working

    So, as much background as possible:

    I've been working on a full car sound deadening project with materials from Sound Deadener Showdown. This has been going on for quite some time, so the car was not driven for quite some time. I also replaced all of the wiring except RCA's with KnuKonceptz products.

    The car is nearly done, all that is left is putting the door panels on, which is where I ran into issues...

    Here's what I'm running for audio right now, I'll just it all:

    The speakers in question: Alpine SPS-600C 2-way component
    Headunit: Kenwood Excelon KDC-X395
    Amp: Boston Acoustic GTA-802 80wx2

    I'm running 12-gauge speaker wire from the amp to the speakers (overkill, I know), and using Stinger 2-channel 4000 series RCA cables.

    So, since the car is nearly done and all that remains is to put door panels on, I've been driving it to school and other events since the door panels aren't all that necessary. All was good, the front speakers worked fine even without the tweeters hooked up, and sounded fine.

    Today I decided to get the door panels on. After getting everything to close up nicely I had to go to cross country practice before actually attaching the door panels, so off they came again. Drove to practice and the speakers were working fine.

    Got back from practice, ate, and went into the garage to put the door panels on. Started with the passenger side, got the tweeters connected to to the woofer with the in-line crossover and got the door panel mounted and put all the screws back in. Started the car up to move it over a bit to make working on the drivers side easier and things went down hill. The drivers side woofer sounded fine, but the passengers side woofer wasn't producing any sound, and the only noise coming from the tweeter was some crackling and fuzzy noise.

    Obviously, the first thing I did was turn the car off, take the door panel off, and see if anything was wrong. Everything looked good to me, so I had no clue what was wrong. Decided to go over and just connect the drivers side tweeter and see what happened. Connected that tweeter, started the car up and the drivers side worked perfectly, alas there was no sound from the passenger side.

    So, I have no clue what's going on. I checked the amp, nothing wrong there, it just seems like the passenger side decided to stop working. My apologies for the long winded explanation, I just wanted to include as much detail as possible off the top of my head. Any suggestions would be greatly appreciated!

    z3n







  2. #2
    bradl79's Avatar
    bradl79 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Jan 2013
    Location
    North Little Rock, AR
    Posts
    831
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)

    Re: Front passenger side speakers decided to stop working

    lol i used 12ga Speaker Wire too with the Stinger 4-Channel 4000



    Head Unit - Clarion NX702 w/Backup Cam
    Amp 1 - Cadence ZRS C9 (Fronts/Rears)
    Amp 2 - MB Quart 600.4 (Subs)
    Fronts - CDT CL-62 Components w/WS100i Imaging Tweeters
    Rears - CDT HD-M6+ (Sealed in Custom boxes)
    Sub - Sealed in Custom Box - 10" Rockford Fosgate R2D2-10
    Big 3 Upgrade - 1/0 Gauge Sky High Cable (pacustomz)
    RCA's - Stinger 4000 series 4ch
    Deadener - GTMAT Pro 50mil (4 Doors Full Coverage and Trunk)

  3. #3
    bradl79's Avatar
    bradl79 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Jan 2013
    Location
    North Little Rock, AR
    Posts
    831
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)

    Re: Front passenger side speakers decided to stop working

    have you tried different wire from crossover to woofer and it possibly could be the crossover or a RCA ch swap the ch on the amp it won't hurt, and see if the issues move to the driver side, if so could be ur rcas or the woofer is bad. try getting the driver side woofer and see if that works, that would narrow things down.



    Head Unit - Clarion NX702 w/Backup Cam
    Amp 1 - Cadence ZRS C9 (Fronts/Rears)
    Amp 2 - MB Quart 600.4 (Subs)
    Fronts - CDT CL-62 Components w/WS100i Imaging Tweeters
    Rears - CDT HD-M6+ (Sealed in Custom boxes)
    Sub - Sealed in Custom Box - 10" Rockford Fosgate R2D2-10
    Big 3 Upgrade - 1/0 Gauge Sky High Cable (pacustomz)
    RCA's - Stinger 4000 series 4ch
    Deadener - GTMAT Pro 50mil (4 Doors Full Coverage and Trunk)

  4. #4
    Z3n's Avatar
    Z3n
    Z3n is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    Aug 2011
    Location
    United States
    Posts
    37
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Front passenger side speakers decided to stop working

    Well, for these speakers you run speaker wire straight to terminals on the back of the woofer, and then the crossover actually attaches to the woofer and then to the tweeter. Tomorrow I'm going to switch up the speaker wire and put the passenger side to the left channel and see if it works.




  5. #5
    bradl79's Avatar
    bradl79 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Jan 2013
    Location
    North Little Rock, AR
    Posts
    831
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)

    Re: Front passenger side speakers decided to stop working

    ahhh i see on the woofers where u do that, so it does not have an acutally crossover, yeah i would just try changing out the woofer and see if that works, b/c if the woofer is bad could be reason why ur tweet is making those noises too, i would check the RCA's 1st before you change out the woofer



    Head Unit - Clarion NX702 w/Backup Cam
    Amp 1 - Cadence ZRS C9 (Fronts/Rears)
    Amp 2 - MB Quart 600.4 (Subs)
    Fronts - CDT CL-62 Components w/WS100i Imaging Tweeters
    Rears - CDT HD-M6+ (Sealed in Custom boxes)
    Sub - Sealed in Custom Box - 10" Rockford Fosgate R2D2-10
    Big 3 Upgrade - 1/0 Gauge Sky High Cable (pacustomz)
    RCA's - Stinger 4000 series 4ch
    Deadener - GTMAT Pro 50mil (4 Doors Full Coverage and Trunk)

  6. #6
    Z3n's Avatar
    Z3n
    Z3n is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    Aug 2011
    Location
    United States
    Posts
    37
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Front passenger side speakers decided to stop working

    Well, if anything is broken at least it's an excuse to buy something new




  7. #7
    bradl79's Avatar
    bradl79 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Jan 2013
    Location
    North Little Rock, AR
    Posts
    831
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)

    Re: Front passenger side speakers decided to stop working

    that is so true, lol, i have some great rockford fosgate 6.5 components T165S Power for sale



    Head Unit - Clarion NX702 w/Backup Cam
    Amp 1 - Cadence ZRS C9 (Fronts/Rears)
    Amp 2 - MB Quart 600.4 (Subs)
    Fronts - CDT CL-62 Components w/WS100i Imaging Tweeters
    Rears - CDT HD-M6+ (Sealed in Custom boxes)
    Sub - Sealed in Custom Box - 10" Rockford Fosgate R2D2-10
    Big 3 Upgrade - 1/0 Gauge Sky High Cable (pacustomz)
    RCA's - Stinger 4000 series 4ch
    Deadener - GTMAT Pro 50mil (4 Doors Full Coverage and Trunk)

  8. #8
    keep_hope_alive's Avatar
    keep_hope_alive is offline Acoustics Engineer keep_hope_alive is a Supporting Member of the forum!



    Join Date
    May 2007
    Location
    Quad Cities, IL
    Posts
    5,808
    Post Thanks / Like
    Images
    28
    Mentioned
    155 Post(s)

    Re: Front passenger side speakers decided to stop working

    likely a wiring problem, like a slight short causing the amp channel to not produce sound but feed the short. could be in the crossover for the tweeter. disconnect the tweeter and crossover and see if the woofer works again.



    have you been helped by me? i'd love to know. shoot me a PM.

    *My 2001 Accord build log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/536049-2001-accord-ex-sedan-its-long.html]
    *2005 Scion tC Build Log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/516096-2005-scion-tc-sq-hertz-audison-pioneer-build-log.html
    *1998 Astro Van Build Log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/567468-kha-does-spl-build-1996-astro-van.html

  9. #9
    bradl79's Avatar
    bradl79 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Jan 2013
    Location
    North Little Rock, AR
    Posts
    831
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)

    Re: Front passenger side speakers decided to stop working

    the crossover is built in to the woofer, no external xover



    Head Unit - Clarion NX702 w/Backup Cam
    Amp 1 - Cadence ZRS C9 (Fronts/Rears)
    Amp 2 - MB Quart 600.4 (Subs)
    Fronts - CDT CL-62 Components w/WS100i Imaging Tweeters
    Rears - CDT HD-M6+ (Sealed in Custom boxes)
    Sub - Sealed in Custom Box - 10" Rockford Fosgate R2D2-10
    Big 3 Upgrade - 1/0 Gauge Sky High Cable (pacustomz)
    RCA's - Stinger 4000 series 4ch
    Deadener - GTMAT Pro 50mil (4 Doors Full Coverage and Trunk)

  10. #10
    keep_hope_alive's Avatar
    keep_hope_alive is offline Acoustics Engineer keep_hope_alive is a Supporting Member of the forum!



    Join Date
    May 2007
    Location
    Quad Cities, IL
    Posts
    5,808
    Post Thanks / Like
    Images
    28
    Mentioned
    155 Post(s)

    Re: Front passenger side speakers decided to stop working

    then disconnect the tweeter.



    have you been helped by me? i'd love to know. shoot me a PM.

    *My 2001 Accord build log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/536049-2001-accord-ex-sedan-its-long.html]
    *2005 Scion tC Build Log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/516096-2005-scion-tc-sq-hertz-audison-pioneer-build-log.html
    *1998 Astro Van Build Log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/567468-kha-does-spl-build-1996-astro-van.html

  11. #11
    Z3n's Avatar
    Z3n
    Z3n is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    Aug 2011
    Location
    United States
    Posts
    37
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Front passenger side speakers decided to stop working

    Well, let's take a moment to appreciate the fact that I went full retard for a while -- my passenger side RCA had come slightly unplugged and that was what was causing the problem. Any who, now I notice quite a bit of fuzz or static coming from the tweeters... It's not so noticeable when there is music playing, but if I turn the volume down to 0 there is definitely that fuzzy static noise there. Any ideas?

    z3n




  12. #12
    keep_hope_alive's Avatar
    keep_hope_alive is offline Acoustics Engineer keep_hope_alive is a Supporting Member of the forum!



    Join Date
    May 2007
    Location
    Quad Cities, IL
    Posts
    5,808
    Post Thanks / Like
    Images
    28
    Mentioned
    155 Post(s)

    Re: Front passenger side speakers decided to stop working

    stuff gets loose. that is where strain relief is important.

    for static - is that with the car on or off? does it matter what source the HU is on? does amp gain affect it (i assume it does)? does HU volume affect it?

    if the amp gains are too high, you can get noise.
    if the RCA shield is broken, you can get noise.



    have you been helped by me? i'd love to know. shoot me a PM.

    *My 2001 Accord build log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/536049-2001-accord-ex-sedan-its-long.html]
    *2005 Scion tC Build Log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/516096-2005-scion-tc-sq-hertz-audison-pioneer-build-log.html
    *1998 Astro Van Build Log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/567468-kha-does-spl-build-1996-astro-van.html

  13. #13
    Z3n's Avatar
    Z3n
    Z3n is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    Aug 2011
    Location
    United States
    Posts
    37
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Front passenger side speakers decided to stop working

    That was with the car off, I just turned the key to the 'Accessory' position. I can hear it while using USB as a source and while playing a CD, I'll have to check auxiliary and tuner. Volume has a slight affect on it, and I'll check on the amp gain after I get home from work tonight.

    What I noticed a while ago was I could hear the static and fuzz at the beginning of the song 'Titanium', before any vocals were present. After the introduction of the song I couldn't hear it as much.




  14. #14
    bradl79's Avatar
    bradl79 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Jan 2013
    Location
    North Little Rock, AR
    Posts
    831
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)

    Re: Front passenger side speakers decided to stop working

    It could be the gaines set too high and are ur speakers 2ohm or 4ohm



    Head Unit - Clarion NX702 w/Backup Cam
    Amp 1 - Cadence ZRS C9 (Fronts/Rears)
    Amp 2 - MB Quart 600.4 (Subs)
    Fronts - CDT CL-62 Components w/WS100i Imaging Tweeters
    Rears - CDT HD-M6+ (Sealed in Custom boxes)
    Sub - Sealed in Custom Box - 10" Rockford Fosgate R2D2-10
    Big 3 Upgrade - 1/0 Gauge Sky High Cable (pacustomz)
    RCA's - Stinger 4000 series 4ch
    Deadener - GTMAT Pro 50mil (4 Doors Full Coverage and Trunk)

  15. #15
    Z3n's Avatar
    Z3n
    Z3n is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    Aug 2011
    Location
    United States
    Posts
    37
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Front passenger side speakers decided to stop working

    The speakers are 4 ohm impedance. Also, on the drive to work tonight I messed around with the volume, and it had more affect than I previously thought on the static/fuzz/noise in the tweeters.




+ Reply to Thread

Similar Threads

  1. Replies: 3
    Last Post: 03-08-2013, 07:47 PM
  2. No sound in the front left side (speaker+tweeter)
    By Pantss in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 6
    Last Post: 07-02-2012, 11:28 PM
  3. Replies: 0
    Last Post: 01-27-2012, 02:43 PM
  4. Stupid Pioneer HU, Decided to Stop working
    By nosaj070 in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 2
    Last Post: 12-22-2003, 05:38 PM
  5. My passenger side rear speaker has a buzz/whistle
    By Timot17 in forum Subwoofers
    Replies: 1
    Last Post: 08-26-2002, 02:48 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts

1e2 Forum