Closed Thread
Results 1 to 13 of 13

Reload Thread: Mach 460 and Aftermarket Headunit Problems

  1. #1
    flare243000's Avatar
    flare243000 is offline Junior Member



    Join Date
    Jun 2013
    Location
    mi
    Posts
    11
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    5 Post(s)

    Mach 460 and Aftermarket Headunit Problems

    I have a 2002 mustang and recently installed an after mark head unit which created some problems. I have a Pioneer Deh-x3500ui and now I receive no bass from my back speakers and have engine noise coming from the speakers. I went to Car Tunes and they told me reason was because of the factory amps and that I would need to rewire my car to remove these problem. I was wondering if anyone had any knowledge on re wiring speakers like the best kind of wire to use, any info would be helpful. Also I have a Kenwood Kac-1502s laying around and I was wondering if it would be better to swap out the stock amps and replace it and if that would get rid of the engine noise. Also the factory amps will get warm after 15 or so minutes so I know they are getting power to them, just no bass in playing. Also I know they work because when I hook up my factory head unit they will play bass. Also there's a resistor on the blue wire, I can't remember what kind it was, do I need it there or can I just remove it.
    Here's a picture of the wiring harness: imgur.com/a/nMaO4







  2. #2
    mylows10's Avatar
    mylows10 is offline Dc,tantric,singer,phd rep mylows10 is a Supporting Member of the forum!

    mylows10 is a Supporting Vendor of the forum!

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    monterey , ca
    Age
    51
    Posts
    19,251
    Post Thanks / Like
    Images
    9
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    5060 Post(s)

    Re: Mach 460 and Aftermarket Headunit Problems

    find the stock amp ,connect all the speaker wires before the amp,or if your going with a new amp to ,then just run all new wires for the speakers from the amp ,completely disconnect the amps power wires and speakers wires also .you can run the new speaker wires from the new amp to the wires for the speakers to the output side of the stock amp if that will make it easier .




    pioneer avhx 5500 dvd, gzpa 1.4000 x 2
    ab vfl 350.4 ,7 pc 2150 and a 150 ah power ware agm ,275 amp singer alt , 2nd one coming soon
    cdt 6.5 es 6 mids,cdt es 010 tweets,es 03 Mids ,mx1000 3 way x overs , sky high and stinger hpm o gauge wires ,also 2 tantric hdd 15's in a 9.5. ^3 ported no wall box 11.5 octo port.
    NOR CAL DB DRAG JUDGE
    http://www.dcsoundlab.com

  3. #3
    flare243000's Avatar
    flare243000 is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jun 2013
    Location
    mi
    Posts
    11
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    5 Post(s)

    Re: Mach 460 and Aftermarket Headunit Problems

    Even if the aftermarket amp is 2 channel because I have two factory amps in my car.




  4. #4
    mylows10's Avatar
    mylows10 is offline Dc,tantric,singer,phd rep mylows10 is a Supporting Member of the forum!

    mylows10 is a Supporting Vendor of the forum!

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    monterey , ca
    Age
    51
    Posts
    19,251
    Post Thanks / Like
    Images
    9
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    5060 Post(s)

    Re: Mach 460 and Aftermarket Headunit Problems

    you'll need to disconnect one of them at least to use the new amp,also by doing this ,you should be able to find out which of the stock amps is having the issues




    pioneer avhx 5500 dvd, gzpa 1.4000 x 2
    ab vfl 350.4 ,7 pc 2150 and a 150 ah power ware agm ,275 amp singer alt , 2nd one coming soon
    cdt 6.5 es 6 mids,cdt es 010 tweets,es 03 Mids ,mx1000 3 way x overs , sky high and stinger hpm o gauge wires ,also 2 tantric hdd 15's in a 9.5. ^3 ported no wall box 11.5 octo port.
    NOR CAL DB DRAG JUDGE
    http://www.dcsoundlab.com

  5. #5
    flare243000's Avatar
    flare243000 is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jun 2013
    Location
    mi
    Posts
    11
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    5 Post(s)

    Re: Mach 460 and Aftermarket Headunit Problems

    How would I wire the wires to the rca ports?




  6. #6
    mylows10's Avatar
    mylows10 is offline Dc,tantric,singer,phd rep mylows10 is a Supporting Member of the forum!

    mylows10 is a Supporting Vendor of the forum!

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    monterey , ca
    Age
    51
    Posts
    19,251
    Post Thanks / Like
    Images
    9
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    5060 Post(s)

    Re: Mach 460 and Aftermarket Headunit Problems

    you;ll need rca's from the aftermarket deck to the kenwood amp if the stock amps have rca's as well then if you deck has at least 2-3 sets of rca's then ,more rca's cables for the other amp to




    pioneer avhx 5500 dvd, gzpa 1.4000 x 2
    ab vfl 350.4 ,7 pc 2150 and a 150 ah power ware agm ,275 amp singer alt , 2nd one coming soon
    cdt 6.5 es 6 mids,cdt es 010 tweets,es 03 Mids ,mx1000 3 way x overs , sky high and stinger hpm o gauge wires ,also 2 tantric hdd 15's in a 9.5. ^3 ported no wall box 11.5 octo port.
    NOR CAL DB DRAG JUDGE
    http://www.dcsoundlab.com

  7. #7
    flare243000's Avatar
    flare243000 is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jun 2013
    Location
    mi
    Posts
    11
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    5 Post(s)

    Re: Mach 460 and Aftermarket Headunit Problems

    No the stock amps do not have RCAs. Just to double check because I'm still kinda new to car audio. Take the aftermarket amp and hook the wires leading to the rear speakers up to it. Should I hook up the power wire that leads to the factory amp or a separate line to the battery. Also take the rcas from the wire harness that hooks in the HU and plug it in the aftermarket amp?




  8. #8
    mylows10's Avatar
    mylows10 is offline Dc,tantric,singer,phd rep mylows10 is a Supporting Member of the forum!

    mylows10 is a Supporting Vendor of the forum!

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    monterey , ca
    Age
    51
    Posts
    19,251
    Post Thanks / Like
    Images
    9
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    5060 Post(s)

    Re: Mach 460 and Aftermarket Headunit Problems

    Quote Originally Posted by flare243000 View Post
    No the stock amps do not have RCAs. Just to double check because I'm still kinda new to car audio. Take the aftermarket amp and hook the wires leading to the rear speakers up to it. Should I hook up the power wire that leads to the factory amp or a separate line to the battery. Also take the rcas from the wire harness that hooks in the HU and plug it in the aftermarket amp?
    part right ,new rca's from the deck to the new amp ,new wires for the amp as well ,you'll need them ,now the wires coming from the stock amps going to the speakers you will need to tie into them with more wire ,and run the wires to the new amp .you still need an amp for the other set of speakers ,or you can just run them off the deck power .use the amp on the front and the deck on the rears ,




    pioneer avhx 5500 dvd, gzpa 1.4000 x 2
    ab vfl 350.4 ,7 pc 2150 and a 150 ah power ware agm ,275 amp singer alt , 2nd one coming soon
    cdt 6.5 es 6 mids,cdt es 010 tweets,es 03 Mids ,mx1000 3 way x overs , sky high and stinger hpm o gauge wires ,also 2 tantric hdd 15's in a 9.5. ^3 ported no wall box 11.5 octo port.
    NOR CAL DB DRAG JUDGE
    http://www.dcsoundlab.com

  9. #9
    flare243000's Avatar
    flare243000 is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jun 2013
    Location
    mi
    Posts
    11
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    5 Post(s)

    Re: Mach 460 and Aftermarket Headunit Problems

    Alright I would probably just run the back ones off the amp and have them play lows for now until I get a sub. Also there's no way for me to incorporate the factory amps with the aftermarket HU? Because I would rather use them than the aftermarket amp. Also the front speakers don't have any bass, just treble. And did I wire up the wire harness correctly?




  10. #10
    mylows10's Avatar
    mylows10 is offline Dc,tantric,singer,phd rep mylows10 is a Supporting Member of the forum!

    mylows10 is a Supporting Vendor of the forum!

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    monterey , ca
    Age
    51
    Posts
    19,251
    Post Thanks / Like
    Images
    9
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    5060 Post(s)

    Re: Mach 460 and Aftermarket Headunit Problems

    Quote Originally Posted by flare243000 View Post
    Alright I would probably just run the back ones off the amp and have them play lows for now until I get a sub. Also there's no way for me to incorporate the factory amps with the aftermarket HU? Because I would rather use them than the aftermarket amp. Also the front speakers don't have any bass, just treble. And did I wire up the wire harness correctly?
    the harness is really just color coded ,so it's a no brainer most of the time ,issue is that you need to see which of the stock amps is making the ground noises and remove it from the system ,you may still be able to use the good one if there is one still




    pioneer avhx 5500 dvd, gzpa 1.4000 x 2
    ab vfl 350.4 ,7 pc 2150 and a 150 ah power ware agm ,275 amp singer alt , 2nd one coming soon
    cdt 6.5 es 6 mids,cdt es 010 tweets,es 03 Mids ,mx1000 3 way x overs , sky high and stinger hpm o gauge wires ,also 2 tantric hdd 15's in a 9.5. ^3 ported no wall box 11.5 octo port.
    NOR CAL DB DRAG JUDGE
    http://www.dcsoundlab.com

  11. #11
    flare243000's Avatar
    flare243000 is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jun 2013
    Location
    mi
    Posts
    11
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    5 Post(s)

    Re: Mach 460 and Aftermarket Headunit Problems

    But what about the no bass issue?




  12. #12
    mylows10's Avatar
    mylows10 is offline Dc,tantric,singer,phd rep mylows10 is a Supporting Member of the forum!

    mylows10 is a Supporting Vendor of the forum!

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    monterey , ca
    Age
    51
    Posts
    19,251
    Post Thanks / Like
    Images
    9
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    5060 Post(s)

    Re: Mach 460 and Aftermarket Headunit Problems

    Quote Originally Posted by flare243000 View Post
    But what about the no bass issue?
    that culd be the settings on the deck or the speakers having problems




    pioneer avhx 5500 dvd, gzpa 1.4000 x 2
    ab vfl 350.4 ,7 pc 2150 and a 150 ah power ware agm ,275 amp singer alt , 2nd one coming soon
    cdt 6.5 es 6 mids,cdt es 010 tweets,es 03 Mids ,mx1000 3 way x overs , sky high and stinger hpm o gauge wires ,also 2 tantric hdd 15's in a 9.5. ^3 ported no wall box 11.5 octo port.
    NOR CAL DB DRAG JUDGE
    http://www.dcsoundlab.com

  13. #13
    CrossoverOre's Avatar
    CrossoverOre is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    May 2012
    Location
    oregon
    Posts
    1,001
    Post Thanks / Like
    Images
    7
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    195 Post(s)

    Re: Mach 460 and Aftermarket Headunit Problems

    did everything sound fine with the factory head? Sometimes connecting all the grounds on those harnesses will actually induce the noise. I would try disconnecting the grounds from the smaller plug and see if that gets rid of the whine.




Closed Thread

Similar Threads

  1. Replies: 5
    Last Post: 05-17-2008, 08:13 PM
  2. mach 460 stereo problem
    By motox_727 in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 1
    Last Post: 03-18-2008, 03:29 PM
  3. Mustang Mach 460 System Problem
    By wilburgtwoot in forum Speakers
    Replies: 7
    Last Post: 02-27-2006, 09:45 PM
  4. mach 460 with aftermarket HU 'popping'
    By 2000gtstang in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 5
    Last Post: 10-06-2005, 10:01 PM
  5. MACH 460 ADDING SUB and AMP???
    By SonicStang in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 0
    Last Post: 01-05-2004, 05:20 PM

User Tag List

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum