Closed Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 16

Reload Thread: Need help with amp problem please

  1. #1
    Akshay's Avatar
    Akshay is offline Junior Member



    Join Date
    Jan 2012
    Location
    UK
    Posts
    10
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Need help with amp problem please

    Hi I have 2 amps being run from my head unit. The one for the subwoofer is ok as the sub is powering up and working. But the 4 channel amp has stopped working for some reason. I've had to remove a lot of rear trim to gain access to it but can't see anything obvious. There is power to the amp, there remote lead is powering up (live with tester) but the light on the amp is not coming on and so the speakers not working.

    I have just tried with a different amp and the same thing is happening. Both the 12v and remote connections have power but the amp light is not on and no resulting sound. Don't know why the sub amp is working though.

    The head unit has not been touched and the RCA's are all intact.

    What else could be the problem as the car is in bits right now.

    Thanks in advance.







  2. #2
    dbertoli's Avatar
    dbertoli is offline Member



    Join Date
    Apr 2013
    Location
    London ontario
    Posts
    42
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Need help with amp problem please

    If you have a tester light try it over the power wire and the ground. Sounds like it may be a faulty ground. If not I would check the fuses. Any fuses involved with the amp.




  3. #3
    Akshay's Avatar
    Akshay is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jan 2012
    Location
    UK
    Posts
    10
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Need help with amp problem please

    Hi the fuses are all fine. I checked and I'm getting 12V at the power source and 10V at the remote wire. Just hooked up my subwoofer amp to the RCA's and speaker wires and the sound was working again. But when I used the 4 channel amp it wasn't working again.

    I have re-checked the earth and that is fine.

    But, and here is the but, I used my spare 4 channel amp, hooked up the power, earth and remote, and the front RCA's and speaker connectors. Replaced the fuse by the battery fused supply and the amp started smoking!!
    I have no idea what caused that but the amp is bought as a used model off ebay. Could there be something seriously wrong here? I've never seen smoke from any amp before.




  4. #4
    CrossoverOre's Avatar
    CrossoverOre is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    May 2012
    Location
    oregon
    Posts
    1,001
    Post Thanks / Like
    Images
    7
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Need help with amp problem please

    if its a bad amp it will smoke like that.




  5. #5
    robert420's Avatar
    robert420 is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Dec 2012
    Location
    geneva ne
    Posts
    325
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Need help with amp problem please

    thats no ****^^^

    check all of the fuses.. and possibly upgrade to a higher resistance fuse.. and check the grounds. as well as all of your other connections. its possible that the remote wire could be grounding its self out, causing the amp to not work right




  6. #6
    Bass4Days's Avatar
    Bass4Days is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Lockport, NY
    Posts
    201
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)

    Re: Need help with amp problem please

    Something is grounding itself out or you had 2 bad amps and when u get a good one hooked up it will work. Sometimes a amp will fry even a output and it will still turn on and play. Sounds like you were testing it with a bad amp and as you were trying to give it power it burned up and smoked. Plus I think your remote should be 12 volts not 10. Your amp looks for a 12 volt signal and if it sees a 10 volt signal it might not turn on : /. My 2 cents




  7. #7
    Akshay's Avatar
    Akshay is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jan 2012
    Location
    UK
    Posts
    10
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Need help with amp problem please

    I have now taken out the sub (was planning to do that anyway to free up space in the boot) and am using that amp to power my front speakers which are now working fine. The amp is powering up fine with the remote lead running at 10V but not sure why both 4-channel amps were bad.

    As a result I now have no rear sound so wondering if a cheap 2 channel amp will sort the problem or if I'll be back at sqaure one!

    The remote lead runs all the way to the stereo and nothing has been distubred recently to cause it to short out anyway. Strange huh?




  8. #8
    Akshay's Avatar
    Akshay is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jan 2012
    Location
    UK
    Posts
    10
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Need help with amp problem please

    Got it working in the end, when I tried the Infinitiy amp again it all seemed fine, even after smoking the initial time. I think it may have been down to bad earth because before with the previous amp I needed a GLI to eliminate alternator noise. Now the noise has gone.




  9. #9
    Akshay's Avatar
    Akshay is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jan 2012
    Location
    UK
    Posts
    10
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Need help with amp problem please

    Hi guys I now have the amp cutting out intermittently so all sound stops. Is this down to a damaged amp (was smoking before but ran fine afterwards) or is it a power supply/earth problem?




  10. #10
    robert420's Avatar
    robert420 is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Dec 2012
    Location
    geneva ne
    Posts
    325
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Need help with amp problem please

    has to be something with either the power wiring and ground, or the power source its self. how much total power are you pulling and what size of wire?




  11. #11
    Akshay's Avatar
    Akshay is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jan 2012
    Location
    UK
    Posts
    10
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Need help with amp problem please

    Hi the amp is 300W RMS and I have 8 gauge power cabling which was fine for my previous amp.




  12. #12
    robert420's Avatar
    robert420 is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Dec 2012
    Location
    geneva ne
    Posts
    325
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Need help with amp problem please

    something has to be shorting out, preferably the remote wire... try taking a piece of 18 gauge wire roughly 2 inches long, and touch the remote and 12v. it the amps stays on then its something with the remote wire




  13. #13
    winkychevelle's Avatar
    winkychevelle is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Ponchatoula, La
    Age
    23
    Posts
    3,330
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    8 Post(s)

    Re: Need help with amp problem please

    Replace the fuse under the hood its prolly half blow happens alot with glass fuses



    2014 Chevrolet Cruze Diesel
    Big sq install on the horizon if money stays good
    2012 Nissan Versa Hatch
    Deadened but stock, girls ride now

  14. #14
    robert420's Avatar
    robert420 is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Dec 2012
    Location
    geneva ne
    Posts
    325
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Need help with amp problem please

    which is why i never use glass fuses. i prefer ANL fuses or maxi fuses




  15. #15
    tommydh's Avatar
    tommydh is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Baltimore, MD
    Posts
    468
    Post Thanks / Like
    Images
    5
    Mentioned
    3 Post(s)

    Re: Need help with amp problem please

    un hook all power connections using DMM check each wire to ground to check for shorts
    I would also unhook from battery



    Pioneer DEH 80 PRS
    1 Sundown SD-2 10,
    Kicker SS56.2 components.(Soon to be changed out) Anyone with a set of these or maybe a single mid I'm looking
    Rockford Fosgate T-1000.1bd
    Pioneer GM6400f

    I am DH Audio.,
    This isn't baseball I'm the original DH Richard Ctranium

Closed Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast

Similar Threads

  1. Need help with amp selection...please help
    By southcounty13 in forum Amplifiers
    Replies: 17
    Last Post: 12-12-2007, 12:32 PM
  2. need help with amp wiring, please.
    By madfretter in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 9
    Last Post: 01-28-2007, 08:11 PM
  3. Need help with amp problems
    By andyc039 in forum Amplifiers
    Replies: 13
    Last Post: 07-21-2004, 04:02 PM
  4. Need help with amp choice.Please help?????!!!
    By bowtiefan in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 3
    Last Post: 09-28-2002, 02:08 PM
  5. HELP WITH AMP PROBLEM !!!(please read)
    By pioneer in forum Amplifiers
    Replies: 8
    Last Post: 04-11-2002, 02:08 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum