Closed Thread
Results 1 to 9 of 9

Reload Thread: First Install-amp problems need some advice.

  1. #1
    colmc11's Avatar
    colmc11 is offline Junior Member



    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Charleston, SC
    Posts
    10
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    First Install-amp problems need some advice.

    Thanks for looking.

    I need some advice on some troubleshooting for my first install, which is an amp and 2 subs.(Specs below). I will start by saying that I have yet to get any sound out of my setup, but I am SO CLOSE. My amp will turn on(the protected light is green so I am assuming it is not in protected mode, subs work, all power and remote wires are good, all connections are good, and all RCA and line output converter work is seemingly good.

    Problem: No speaker output charge, no RCA input charge, no line output converter charge, no sound at all from either sub.
    Stereo works fine, I have not confirmed amp works but it turns on fine.(used) Edit: I forgot to add that all my factory speakers work fine right now.
    Any tips?
    I have done hours of research and although it has helped I just cannot figure it out!
    Thanks

    SPECS: 1 Bazooka 8" tube, 1 memphis belle 16-MAD600 5 channel amp, 1 factory premium sound 8" sub, factory Mach 1 audio head unit.
    2001 Ford Expedition Eddie Baeur-Mach 1 Audio
    Last edited by colmc11; 03-28-2013 at 07:59 AM.







  2. #2
    mylows10's Avatar
    mylows10 is online now Dc,tantric,singer,phd rep mylows10 is a Supporting Member of the forum!

    mylows10 is a Supporting Vendor of the forum!

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    monterey , ca
    Age
    51
    Posts
    18,604
    Post Thanks / Like
    Images
    9
    Mentioned
    482 Post(s)

    Re: First Install-amp problems need some advice.

    did you tap the loc in before or after the stock amp ?




    pioneer avhx 5500 dvd, gzpa 1.4000 x 2
    ab vfl 350.4 ,7 pc 2150 and a 150 ah power ware agm ,275 amp singer alt , 2nd one coming soon
    cdt 6.5 es 6 im mids,cdt es 010 tweets,es 02 mids ,mx1000 3 way x overs , sky high and stinger hpm o gauge wires ,also 2 tantric hdd 15's in a 9.5. ^3 ported no wall box 11.5 octo port.
    NOR CAL DB DRAG JUDGE
    http://www.dcsoundlab.com

  3. #3
    colmc11's Avatar
    colmc11 is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Charleston, SC
    Posts
    10
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: First Install-amp problems need some advice.

    I guess before the factory amp? Im not completely sure I have it tapped in to all the wires right by their connections to the head unit. Where is the ideal location of the loc? I assumed it was right by my factory head unit.
    Thanks




  4. #4
    seg_representin's Avatar
    seg_representin is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Jul 2006
    Location
    IL
    Posts
    1,085
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: First Install-amp problems need some advice.

    The loc should be tapped in after the factory amp on either the right or left speakers.



    2012 Civic Si Sedan

    .:Real playas ride slow loud and bangin:.

  5. #5
    Preston019's Avatar
    Preston019 is offline Member



    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Texas
    Posts
    67
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: First Install-amp problems need some advice.

    Quote Originally Posted by colmc11 View Post
    I guess before the factory amp? Im not completely sure I have it tapped in to all the wires right by their connections to the head unit. Where is the ideal location of the loc? I assumed it was right by my factory head unit.
    Thanks
    Double check that your wires are actually tapped into by the loc. I've had that happen and led me to believe I had a channel out on my amp, but in actuality, I just didn't tap into one the wires correctly. Also make sure that your loc is actually tapped into your speaker wires.

    Also, you want to have the loc tapped into the FRONT or REAR speakers not the LEFT or RIGHT speakers, otherwise, if you have music that plays certain parts through the RIGHT channel only, and your loc is tapped into the wires for the LEFT speakers, you will get very little to no response at that point in the music.




  6. #6
    mylows10's Avatar
    mylows10 is online now Dc,tantric,singer,phd rep mylows10 is a Supporting Member of the forum!

    mylows10 is a Supporting Vendor of the forum!

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    monterey , ca
    Age
    51
    Posts
    18,604
    Post Thanks / Like
    Images
    9
    Mentioned
    482 Post(s)

    Re: First Install-amp problems need some advice.

    also needs to be tapped in before the stock amp ,not after ,could also cause issues if done after




    pioneer avhx 5500 dvd, gzpa 1.4000 x 2
    ab vfl 350.4 ,7 pc 2150 and a 150 ah power ware agm ,275 amp singer alt , 2nd one coming soon
    cdt 6.5 es 6 im mids,cdt es 010 tweets,es 02 mids ,mx1000 3 way x overs , sky high and stinger hpm o gauge wires ,also 2 tantric hdd 15's in a 9.5. ^3 ported no wall box 11.5 octo port.
    NOR CAL DB DRAG JUDGE
    http://www.dcsoundlab.com

  7. #7
    colmc11's Avatar
    colmc11 is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Charleston, SC
    Posts
    10
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: First Install-amp problems need some advice.

    Update: Thank you all for your help, but it seems it was all out of our control. The amp was in a boat for an extended period of time, and although its location seemed watertight somehow it is broken. I took it into an audio shop to get it bench tested and they also got nothing on input or output. We are going to send it in to Memphis Belle to get it repaired. Thank you for your recommendations on the loc but I just used it to install another self-amplified sub it is working fine.

    Once again, thanks




  8. #8
    mylows10's Avatar
    mylows10 is online now Dc,tantric,singer,phd rep mylows10 is a Supporting Member of the forum!

    mylows10 is a Supporting Vendor of the forum!

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    monterey , ca
    Age
    51
    Posts
    18,604
    Post Thanks / Like
    Images
    9
    Mentioned
    482 Post(s)

    Re: First Install-amp problems need some advice.

    no prob ,glad i could help you




    pioneer avhx 5500 dvd, gzpa 1.4000 x 2
    ab vfl 350.4 ,7 pc 2150 and a 150 ah power ware agm ,275 amp singer alt , 2nd one coming soon
    cdt 6.5 es 6 im mids,cdt es 010 tweets,es 02 mids ,mx1000 3 way x overs , sky high and stinger hpm o gauge wires ,also 2 tantric hdd 15's in a 9.5. ^3 ported no wall box 11.5 octo port.
    NOR CAL DB DRAG JUDGE
    http://www.dcsoundlab.com

  9. #9
    CrossoverOre's Avatar
    CrossoverOre is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    May 2012
    Location
    oregon
    Posts
    989
    Post Thanks / Like
    Images
    7
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: First Install-amp problems need some advice.

    Quote Originally Posted by seg_representin View Post
    The loc should be tapped in after the factory amp on either the right or left speakers.
    FYI. If you only tap left or right and not both you will not be getting stereo signal to the amp. almost all music and a difference between left and right channels. so you will only be playing half the music.




Closed Thread

Similar Threads

  1. New to amps and need some advice on my plan
    By the3dwizard in forum Amplifiers
    Replies: 0
    Last Post: 09-21-2005, 07:25 PM
  2. First Post, New system, need some advice
    By FrignDope in forum Subwoofers
    Replies: 1
    Last Post: 04-26-2004, 03:20 AM
  3. i need some advice new amp
    By NELSON583 in forum Amplifiers
    Replies: 4
    Last Post: 05-28-2003, 05:33 PM
  4. Need some advice from you guys! On a new install!
    By StressFracture in forum General Discussion
    Replies: 5
    Last Post: 01-01-2003, 11:16 PM
  5. first system, i need some advice plz
    By blackbird2004 in forum General Discussion
    Replies: 13
    Last Post: 07-24-2002, 12:29 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts

1e2 Forum