Closed Thread
Results 1 to 7 of 7

Reload Thread: Amp goes into protect mode at 4 ohm but not 1 ohm

  1. #1
    Warren89's Avatar
    Warren89 is offline Member



    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Maine
    Posts
    55
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Amp goes into protect mode at 4 ohm but not 1 ohm

    After I rewired my subs, two 3002d4, from 1 ohm to 4 ohm, the amp began going to protect mode at high volume levels. I wired them to 4 ohm because the subs would get a little smelly and I didn't want to blow the subs. I checked all my wiring and it seems to be fine. I checked the batteries and I noticed that they aren't identical either. It had two batteries in it when I bought it. Battery number 1 is duralast gold with 1000ca and battery number 2 is a Napa 1040ca. There in wired + to+ and - to -. I have a 100 amp fuse between the second battery and the amp. The fuse is so low because I haven't done the big three yet and I'm afraid of burning he wires up. Any help would be nice. I've only blown one 100 amp fuse using a Brutus 2400.1 that just doesn't sound right to me



    Smokey the Deer says downed power lines are bad!!!




  2. #2
    Falcons's Avatar
    Falcons is offline that **** i dont like



    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Albion, New York, United States
    Posts
    5,224
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    19 Post(s)

    Re: Amp goes into protect mode at 4 ohm but not 1 ohm

    + to + and - to - is parallel.



    Things to look forward to:
    (2) 10" or 12" imperium audio designs subs
    set of PHD MF 6.5" comps
    Completely seal off and deaden my doors
    aquire a 2k amp
    aquire a 2 channel amp for front stage

  3. #3
    Warren89's Avatar
    Warren89 is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Maine
    Posts
    55
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Amp goes into protect mode at 4 ohm but not 1 ohm

    To clarify I was speaking of the batteries and I thought that was the proper term I was just unsure. Is it OK that they are not identical



    Smokey the Deer says downed power lines are bad!!!

  4. #4
    kushy_dreams's Avatar
    kushy_dreams is offline The resident hippie



    Join Date
    Sep 2009
    Location
    twenty past four
    Posts
    4,091
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    25 Post(s)

    Re: Amp goes into protect mode at 4 ohm but not 1 ohm

    fuse is too small for that amp, it needs to be a 250a and you are setting the gain too high



    13 Dodge Dart Rallye 1.4T


    http://mobileaudioforum.com/forum/forum.php<

    BOYCOTT SKAR AUDIO! SHADY BUSINESS PRACTICES SHOULD NEVER BE ENCOURAGED!

  5. #5
    Warren89's Avatar
    Warren89 is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Maine
    Posts
    55
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Amp goes into protect mode at 4 ohm but not 1 ohm

    I know the fuse is too small. The point is to avoid stressing the wires under the hood until theamp weather permits me to do the big 3. I'll look into the gains but I never changed the gains from when I had it 1 ohm



    Smokey the Deer says downed power lines are bad!!!

  6. #6
    brandon_s0854's Avatar
    brandon_s0854 is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Bay City, MI
    Posts
    227
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)

    Re: Amp goes into protect mode at 4 ohm but not 1 ohm

    It's not an issue with your fuse. Sounds like the subs are not wired properly. Did you check resistance with a multimeter?




  7. #7
    Warren89's Avatar
    Warren89 is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Maine
    Posts
    55
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Amp goes into protect mode at 4 ohm but not 1 ohm

    I'm not sure exactly what it was but I'm leaning towards gain matching. I took the subs out, replaced all the wires and took some time to tune the amp. I also replaced the fuse with 200 amp one. And I'd also like to know if the battery's not being exact matches is OK.



    Smokey the Deer says downed power lines are bad!!!

Closed Thread

Similar Threads

  1. Help; amp goes into protect mode when imput @ 50%
    By SocialStealth in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 7
    Last Post: 04-07-2009, 06:13 PM
  2. Help; amp goes into protect mode when input @ 50%
    By SocialStealth in forum Amplifiers
    Replies: 14
    Last Post: 04-07-2009, 04:33 PM
  3. amp goes into protection mode when played to loud
    By xbatxattackx in forum Amplifiers
    Replies: 25
    Last Post: 05-19-2008, 05:48 PM
  4. Amp Goes into Protection Mode
    By dennisthamenace in forum Amplifiers
    Replies: 5
    Last Post: 09-26-2006, 10:15 AM
  5. Replies: 2
    Last Post: 12-24-2004, 04:42 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts

1e2 Forum