Closed Thread
Results 1 to 10 of 10

Reload Thread: Having issues with tunning gains and 0db and -3db test tones

  1. #1
    SomeguyinPDX's Avatar
    SomeguyinPDX is offline GunHappy



    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Portland, Or
    Age
    41
    Posts
    369
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Having issues with tunning gains and 0db and -3db test tones

    I am running 2- AB XFL 1544 subs wired down to a 1ohm load. For power I have a RF T1500-1bdcp with a birthsheet stating (1890rms @ 1ohm running at 14.4vdc). My electrical is delivering a solid 14vdc under load. If my math is correct my speaker output is 1890wx1ohm=1890 and the sq. rt. of 1890 is 43.47v A/C.

    Using a 0db 45hz tone and all eq, bass, and loudness setting to flat, I set my gains to 43.47 when I plugged my speakers back in and played the tone it was loud and clean. The problem is when I play music it does not get loud at all. While playing around with different setttings on my HU (Alpine 9887) I could only get it to sound good by turning my sub level to 13 out of 15 and turning the "Media Expander" to its highest setting. At this point it sounded loud and clean with no audible distortion. When I got back home I put the test tone back in with the HU still having the sub and media expander turned up and was reading 77v A/C !!!! I know if I played the tone with everything turned up I would be clipping the hell out of the amp and It would be very audible. I'm not sure what to do now. I tried resetting the gains using a -3db tone but it still isn't putting out on music!!!
    I got my tones from ROE and am wondering if it's just recorded extra loud? or is music recorded quieter? I know my system should be able to get louder than it is right now but I don't want to damage my gear by just turing up the gains all willy nilly and "F" something up. Any help is appreciated.



    WTB Alpine KTX-100eq Please PM me if you have one to sell. 3/14/13
    2001 Taurus Work In Progress: HU- Alpine 9887, AMPS- RF T1500-1bdcp, a/d/s M860, Front Stage 2- 6.5" Silver Flutes, 2- Seas Prestige tweets, Rear Stage-CDT HD69cfx Sub Stage 2- AB XFL 1544's, Mobile Enclosure designed box Processing 1-AudioControl EQX Series II, Electrical- 220amp HO alt, lots of 0/1 welding cable,2-yellow top Optima's, Security Viper 2way and XD9 subcompact

    SOLD or Purchased from: CD6551, ace_800, underfire , Cyclone9, mclsound, mylows10, BigSix.....




  2. #2
    frogcase2002's Avatar
    frogcase2002 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Dec 2011
    Location
    hamilton, ohio
    Posts
    501
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    23 Post(s)

    Re: Having issues with tunning gains and 0db and -3db test tones

    Did you play your tone with hour subs unhooked or hooked up? Do it with them hooked up




  3. #3
    SomeguyinPDX's Avatar
    SomeguyinPDX is offline GunHappy

    Threadstarter


    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Portland, Or
    Age
    41
    Posts
    369
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Having issues with tunning gains and 0db and -3db test tones

    Quote Originally Posted by frogcase2002 View Post
    Did you play your tone with hour subs unhooked or hooked up? Do it with them hooked up
    No Sir, I did not have the subs connected. There was no load on the amp when I was setting the gains. I will reset the gains with the same tone and subs connected this time and get back to you with the results.



    WTB Alpine KTX-100eq Please PM me if you have one to sell. 3/14/13
    2001 Taurus Work In Progress: HU- Alpine 9887, AMPS- RF T1500-1bdcp, a/d/s M860, Front Stage 2- 6.5" Silver Flutes, 2- Seas Prestige tweets, Rear Stage-CDT HD69cfx Sub Stage 2- AB XFL 1544's, Mobile Enclosure designed box Processing 1-AudioControl EQX Series II, Electrical- 220amp HO alt, lots of 0/1 welding cable,2-yellow top Optima's, Security Viper 2way and XD9 subcompact

    SOLD or Purchased from: CD6551, ace_800, underfire , Cyclone9, mclsound, mylows10, BigSix.....

  4. #4
    maylar's Avatar
    maylar is offline Electrical Weenie



    Join Date
    Jan 2002
    Location
    Connecticut
    Age
    62
    Posts
    3,372
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    13 Post(s)

    Re: Having issues with tunning gains and 0db and -3db test tones

    It's probably because the music you play is not 0dB. Set the sub amp gain with -5 dB



    dave
    ----------
    1999 Buick Park Ave Ultra
    Head Unit: JVC KWHDR720
    EQ: Audiocontrol EQL
    Front Stage: Hybrid Audio Technologies Imagine 5.25 mids, Morel Maximo tweets
    Sub Stage: Boston G3 10", 0.5 cu ft sealed
    Amp: PPI Phantom 900.4
    Rear Fill: Boston SE953 6X9's

  5. Thanks av83 thanked for this post
  6. #5
    SomeguyinPDX's Avatar
    SomeguyinPDX is offline GunHappy

    Threadstarter


    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Portland, Or
    Age
    41
    Posts
    369
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Having issues with tunning gains and 0db and -3db test tones

    Where can I find some -5db tones (30,35,40,45, and 50Hz tones). ROE has lots of 0db and just a couple that are -3db but none at -5 that I saw.



    WTB Alpine KTX-100eq Please PM me if you have one to sell. 3/14/13
    2001 Taurus Work In Progress: HU- Alpine 9887, AMPS- RF T1500-1bdcp, a/d/s M860, Front Stage 2- 6.5" Silver Flutes, 2- Seas Prestige tweets, Rear Stage-CDT HD69cfx Sub Stage 2- AB XFL 1544's, Mobile Enclosure designed box Processing 1-AudioControl EQX Series II, Electrical- 220amp HO alt, lots of 0/1 welding cable,2-yellow top Optima's, Security Viper 2way and XD9 subcompact

    SOLD or Purchased from: CD6551, ace_800, underfire , Cyclone9, mclsound, mylows10, BigSix.....

  7. #6
    neo_styles's Avatar
    neo_styles is offline AKA Pop Twidget



    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Porter Ranch, CA
    Age
    28
    Posts
    3,578
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    50 Post(s)

    Re: Having issues with tunning gains and 0db and -3db test tones

    Google. Found a few good sites on there. Just search for test tones. Found one where you can type in the frequency and spl and it'll generate one for you. Free version gives you 10 second tracks.



    Deck: JVC KD-A95BT
    Speakers: PHD FB mid, JBL MS tweets
    Amps: Boston Acoustics GT-2125, Zed Minotaur III (x2)
    Sub: 10" SSA ICON, IA Death Penalty 18" (coming soon)
    Starr Mountain Sound Nuthugger #2 (I'm a #2 lol)
    dcarcustoms Nuthugger #1
    Spotify: http://open.spotify.com/user/neo_styles/playlist/6t9ru42j0wbEsuo4bXqXD8
    PROUD MEMBER OF TEAM VERTEX

  8. #7
    neo_styles's Avatar
    neo_styles is offline AKA Pop Twidget



    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Porter Ranch, CA
    Age
    28
    Posts
    3,578
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    50 Post(s)

    Re: Having issues with tunning gains and 0db and -3db test tones




    Deck: JVC KD-A95BT
    Speakers: PHD FB mid, JBL MS tweets
    Amps: Boston Acoustics GT-2125, Zed Minotaur III (x2)
    Sub: 10" SSA ICON, IA Death Penalty 18" (coming soon)
    Starr Mountain Sound Nuthugger #2 (I'm a #2 lol)
    dcarcustoms Nuthugger #1
    Spotify: http://open.spotify.com/user/neo_styles/playlist/6t9ru42j0wbEsuo4bXqXD8
    PROUD MEMBER OF TEAM VERTEX

  9. #8
    plugger's Avatar
    plugger is offline Member



    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Cedar Rapids, IA
    Posts
    127
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)

    Re: Having issues with tunning gains and 0db and -3db test tones

    i thought you werent supposed to have subs hooked up when setting the gain




  10. #9
    itsblown's Avatar
    itsblown is offline why is there smoke?



    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Toledo OH
    Posts
    1,147
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    15 Post(s)

    Re: Having issues with tunning gains and 0db and -3db test tones

    hmm I dont know if this would effect it but when I downloaded test tones from ROE they had noise in them




  11. #10
    Better-Action's Avatar
    Better-Action is offline give me a reach around



    Join Date
    Sep 2012
    Location
    SD
    Posts
    404
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)

    Re: Having issues with tunning gains and 0db and -3db test tones

    You should be able to get a decent tone generator on your smartphone.




Closed Thread

Similar Threads

  1. Replies: 6
    Last Post: 01-10-2012, 12:18 AM
  2. having issues with pictures and vids in quick reply
    By plugitin in forum Forum News, Bug Reporting & Usage Questions
    Replies: 9
    Last Post: 03-15-2011, 04:26 PM
  3. Replies: 8
    Last Post: 04-30-2007, 04:17 PM
  4. OK Having issues with my new OMNIFI
    By Fosgate Forever in forum Head Units
    Replies: 0
    Last Post: 10-05-2005, 09:49 PM
  5. Having issues with my Focal tweeters
    By Mindspin311 in forum Speakers
    Replies: 4
    Last Post: 06-23-2003, 08:49 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts

1e2 Forum