Closed Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 17

Reload Thread: Help me please!! Headunit install

  1. #1
    fernandez10's Avatar
    fernandez10 is offline Junior Member



    Join Date
    Nov 2012
    Location
    arkansas
    Posts
    5
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Help me please!! Headunit install

    Hi guys new to forums, looking for some help please! I have a 95 chevy silverado 1500. Iam putting my alpine head unit in it. I bought a connector to connect to factory harness. Not my first time using one so everything went smooth, color to color. Weng to connect to head unit, turned key and nothing. So i tried swapping yellow and red, still nothing. So i tied uellows and reds together in one bunch and hot power but retained no memory (have to re-set all settings everytime) which is wierd for me cause its first time i have ever ran into this. I have heard something about having to tap into guse panel, so i bought a fuse tap and ran a wire to the head unit and nothing. Im soo confused can someone please help me, pictures or a diagram would help. ANYTHING would be greatly appreciated thanks in advance







  2. #2
    >>SQL<<'s Avatar
    >>SQL<< is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    May 2011
    Location
    USA
    Posts
    1,457
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)

    Re: Help me please!! Headunit install

    you need one of these





  3. #3
    >>SQL<<'s Avatar
    >>SQL<< is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    May 2011
    Location
    USA
    Posts
    1,457
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)

    Re: Help me please!! Headunit install

    PS you will find that you have no power to your yellow wire, you likely blew the fuse to it.

    Put red back to red
    Put yellow back to yellow
    Replace your fuse




  4. #4
    Sound-Man's Avatar
    Sound-Man is offline Junior Member



    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Sioux City, IA
    Posts
    6
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Help me please!! Headunit install

    Looks like your main power fuse "aka yellow wire" from your truck is blown. Check your fuse box for blown fuse. One on end of drivers side dash, and one under the hood. Check with a continuity tester.




  5. #5
    Sound-Man's Avatar
    Sound-Man is offline Junior Member



    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Sioux City, IA
    Posts
    6
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Help me please!! Headunit install

    Here this might help, Looks like they are both on side of dash. I think it should be fuse #17 Red Wire & #19 Yellow Wire ,




  6. Likes West liked this post
  7. #6
    fernandez10's Avatar
    fernandez10 is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Nov 2012
    Location
    arkansas
    Posts
    5
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Help me please!! Headunit install

    Thanks guys. I know the fuse on driver side is good. I have not checked one under hood, although i can say i didnt know there was one under there. ALL wiring is messed up beings i got someone elses project. So im trying to fix a mess. I will post update after i use the tester and check fuse and let you know what i find. Once again thanks!




  8. #7
    Falcons's Avatar
    Falcons is offline that **** i dont like



    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Albion, New York, United States
    Posts
    5,224
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    19 Post(s)

    Re: Help me please!! Headunit install

    you also may not have a stock ignition wire in your car. try running your red wire to your wiper fuse on your fuse box. if your car doesnt have a stock ignition wire like mine, then your hu wont fire up because there is no wire there to power it up.



    Things to look forward to:
    (2) 10" or 12" imperium audio designs subs
    set of PHD MF 6.5" comps
    Completely seal off and deaden my doors
    aquire a 2k amp
    aquire a 2 channel amp for front stage

  9. #8
    Kingstroker's Avatar
    Kingstroker is offline Mr Dique



    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Guthrie, OK
    Posts
    381
    Post Thanks / Like
    Images
    1
    Mentioned
    1 Post(s)

    Re: Help me please!! Headunit install

    Replaced my HU and had no power, I checked the fuses, all looked good. Took it to an installer and checked my fuses and found out one that looked good was blown. Things aren't always what they seem.




  10. #9
    fernandez10's Avatar
    fernandez10 is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Nov 2012
    Location
    arkansas
    Posts
    5
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Help me please!! Headunit install

    Ok guys...so i checked the fuse's and 17 was blown replaced it, and still nothing, all fuse's are good! Im at a loss




  11. #10
    FLOSSINON24S's Avatar
    FLOSSINON24S is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Aug 2006
    Location
    GREENBRIER, TN
    Age
    30
    Posts
    1,499
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Help me please!! Headunit install

    If the yellow constant 12v+ wire shows no power at the harness, you either have a bad fuse or a break in the wire on down the harness. You can use a fuse tap off of the radio fuse and run a new constant wire to the radio.




    REFS:
    bought from: xxxpower, SPLboi, bmxbikes, 1jltoy, the727kid, CrazedCat, HawaiianBassHed, bibby, Civic96Lx, Goindef154, mhuynh
    saj21187, mihklo, dconder, hazardous0388, cd6551
    sold to: DBlevel, Hustler904, j3bus2k3, angrytrucker78, xplicitACTS , bumpincrv, audiobahngods, 350bangin, daniel.lindsey, djeazie ,
    Traded with: justadork2u, blackbonnie

  12. #11
    FLOSSINON24S's Avatar
    FLOSSINON24S is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Aug 2006
    Location
    GREENBRIER, TN
    Age
    30
    Posts
    1,499
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Help me please!! Headunit install

    also check the cigar fuse, radio fuse, and courtesy light fuse.




    REFS:
    bought from: xxxpower, SPLboi, bmxbikes, 1jltoy, the727kid, CrazedCat, HawaiianBassHed, bibby, Civic96Lx, Goindef154, mhuynh
    saj21187, mihklo, dconder, hazardous0388, cd6551
    sold to: DBlevel, Hustler904, j3bus2k3, angrytrucker78, xplicitACTS , bumpincrv, audiobahngods, 350bangin, daniel.lindsey, djeazie ,
    Traded with: justadork2u, blackbonnie

  13. #12
    Kingstroker's Avatar
    Kingstroker is offline Mr Dique



    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Guthrie, OK
    Posts
    381
    Post Thanks / Like
    Images
    1
    Mentioned
    1 Post(s)

    Re: Help me please!! Headunit install

    Check w/multi meter power/continuity on both sides of each part of the harness. Sometimes the pins are not in the right place, make sure they line up. I had to move one on the one I got. You might need to find out why the fuse blew to correct the problem.




  14. #13
    Sound-Man's Avatar
    Sound-Man is offline Junior Member



    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Sioux City, IA
    Posts
    6
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Help me please!! Headunit install

    Step 1) Check yellow wire with DMM it should have 12 Volts with key off.

    Step 2) Check red wire it should have 12 Volts with key on.

    Step 3) Check black wire for good ground. Check continuity to know good metal ground source.

    If all check out ok, your radio may have blown fuse, or is just bad. Try a different radio if you have one.

    Let me know what you find.




  15. Thanks >>SQL<< thanked for this post
  16. #14
    fernandez10's Avatar
    fernandez10 is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Nov 2012
    Location
    arkansas
    Posts
    5
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Help me please!! Headunit install

    Ok i will check with meter later on this week. I did try to run a tap from wiper fuse to red wire today, and nothing. This thing has soo many issues with ALL wiring. So next time iam gonna take the dash completly out and trace out all wires will keep updated on what i find, and once again, appreciate all info




  17. #15
    >>SQL<<'s Avatar
    >>SQL<< is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    May 2011
    Location
    USA
    Posts
    1,457
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)

    Re: Help me please!! Headunit install

    Quote Originally Posted by Sound-Man View Post
    Step 1) Check yellow wire with DMM it should have 12 Volts with key off.

    Step 2) Check red wire it should have 12 Volts with key on.

    Step 3) Check black wire for good ground. Check continuity to know good metal ground source.

    If all check out ok, your radio may have blown fuse, or is just bad. Try a different radio if you have one.

    Let me know what you find.

    This should be a sticky.

    Installing a radio is so simple.

    People who do anything electrical in a car without have a test light are making things so much harder than they really are.




Closed Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast

Similar Threads

  1. Replies: 5
    Last Post: 08-01-2011, 10:58 AM
  2. Finished installing new speakers+sub, now a bunch of new problems! Help me please.
    By boclcown in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 7
    Last Post: 08-08-2010, 02:52 AM
  3. Please help me with my install. 2006 accord coupe
    By udmm54 in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 2
    Last Post: 08-22-2009, 03:32 PM
  4. Please help me, First Amp Install
    By SocialStealth in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 41
    Last Post: 03-22-2009, 04:43 PM
  5. help me Visualize my install please...
    By SpeeDFX in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 3
    Last Post: 10-21-2002, 05:09 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum