Closed Thread
Results 1 to 6 of 6

Reload Thread: Alpine MRP-M500 shuts down

  1. #1
    doomtheflame's Avatar
    doomtheflame is offline Junior Member



    Join Date
    Oct 2012
    Location
    QUÉBEC CA
    Posts
    2
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    2 Post(s)

    Alpine MRP-M500 shuts down

    Hi

    I am a bit in a slump here could any of you help me out.

    I have an alpine mrp-m500 500w rms at 2ohm with a jbl GTO1214D dual coil 4ohm wired to 2ohm 350w.

    A little while back it started shuting of and coming back on when i turned off the deck and back on and then it was more of shutting down randomly and even if turn off the deck or the car and back on it will not come back on.
    And randomly it will come back and length of staying on varies.

    So i am thinking wiring.

    I rewire the + to a 4ga wire and new fuse box and new battery hook up
    The - to 8ga new battery hook too and i rewired the - from instead of seatbolt i put it directly to the battery.
    Checked ohm on sub 2ohm checked voltage to the amp 12.48.

    Odd thing is when I touch the + to the remote on amp it comes on but if I push it a bit 25 out of 60 shuts down again.

    2 questions here first is how do i know when the mrp-m500 goes in safe mode could not find it in my manual
    second is my amp shot or is there something else i am missing.







  2. #2
    BigRooster's Avatar
    BigRooster is offline Bassheads Unite



    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Dobson, NC
    Age
    21
    Posts
    63
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    15 Post(s)

    Re: Alpine MRP-M500 shuts down

    I have the same amp, usually good amps and this amp has been used for 3 years, ran hard and nothing ever happened to it. It has even been hooked up to a wall outlet by the previous owner LOL. It's still going strong. Get the MM and check the voltage coming from the REM wire from your HU, because it sounds like to me something is going wrong with it. When you touch the positive and the REM together, it should turn the amp on and that's a good sign the REM wire is messed up. It could be something as little as a loose connection at the back of the HU. Check that and let me know, I'll help you as much as I can.



    1991 Ford F150 XLT Lariat

    Two Kicker DS65 Coaxial Speakers
    JVC KD-R320 Headunit

  3. #3
    knightsdaze's Avatar
    knightsdaze is offline Member



    Join Date
    Dec 2010
    Location
    south shore, ma
    Posts
    148
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    51 Post(s)

    Re: Alpine MRP-M500 shuts down

    I'd check the remote output and make sure your'e getting a CONSISTANT 200mv.. If ur not then take the remote wire from the back of ur head unit, and wire it to a spdt relay. you can get one (bosch style) from radio shack for about 5 bucks.
    Quote Originally Posted by doomtheflame View Post
    Hi

    I am a bit in a slump here could any of you help me out.

    I have an alpine mrp-m500 500w rms at 2ohm with a jbl GTO1214D dual coil 4ohm wired to 2ohm 350w.

    A little while back it started shuting of and coming back on when i turned off the deck and back on and then it was more of shutting down randomly and even if turn off the deck or the car and back on it will not come back on.
    And randomly it will come back and length of staying on varies.

    So i am thinking wiring.

    I rewire the + to a 4ga wire and new fuse box and new battery hook up
    The - to 8ga new battery hook too and i rewired the - from instead of seatbolt i put it directly to the battery.
    Checked ohm on sub 2ohm checked voltage to the amp 12.48.

    Odd thing is when I touch the + to the remote on amp it comes on but if I push it a bit 25 out of 60 shuts down again.

    2 questions here first is how do i know when the mrp-m500 goes in safe mode could not find it in my manual
    second is my amp shot or is there something else i am missing.



    Electrical- 200amp alt- Optima yellow tops front+back- stinger 10 farad cap- cadence 1/0awg+stinger+knu fuses
    Head unit- Pioneer 9400bh
    EQ- Audiocontrol Four.1
    Active x/over- Audiocontrol 6xs
    Front stage-B.A pro 50se (in sealed centrapod)
    Soundbar- Jbl p652 (NOT for long)
    Midbass- Jl cw800 (in sealed intrapod)
    Subs- 1 RExxx 12 in cust tuned 33hz box@1ohm (thank u Mobile Enclosures)
    Amps- Sub-Orion hcca 2500.1/ Midbass-Alpine pdx 2.150/Components- Alpine pdx 4.150

  4. #4
    doomtheflame's Avatar
    doomtheflame is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Oct 2012
    Location
    QUÉBEC CA
    Posts
    2
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    2 Post(s)

    Re: Alpine MRP-M500 shuts down

    Found it

    It was loose in the plastic connector in the back of the HU

    Changed the plastic connector going in the HU

    Thank you all and sorry for loosing your time should of checked that fisrt or at least second.




  5. #5
    knightsdaze's Avatar
    knightsdaze is offline Member



    Join Date
    Dec 2010
    Location
    south shore, ma
    Posts
    148
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    51 Post(s)

    Re: Alpine MRP-M500 shuts down

    It's all good bro.. glad you found the problem.
    Quote Originally Posted by doomtheflame View Post
    Found it

    It was loose in the plastic connector in the back of the HU

    Changed the plastic connector going in the HU

    Thank you all and sorry for loosing your time should of checked that fisrt or at least second.



    Electrical- 200amp alt- Optima yellow tops front+back- stinger 10 farad cap- cadence 1/0awg+stinger+knu fuses
    Head unit- Pioneer 9400bh
    EQ- Audiocontrol Four.1
    Active x/over- Audiocontrol 6xs
    Front stage-B.A pro 50se (in sealed centrapod)
    Soundbar- Jbl p652 (NOT for long)
    Midbass- Jl cw800 (in sealed intrapod)
    Subs- 1 RExxx 12 in cust tuned 33hz box@1ohm (thank u Mobile Enclosures)
    Amps- Sub-Orion hcca 2500.1/ Midbass-Alpine pdx 2.150/Components- Alpine pdx 4.150

  6. #6
    BigRooster's Avatar
    BigRooster is offline Bassheads Unite



    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Dobson, NC
    Age
    21
    Posts
    63
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    15 Post(s)

    Re: Alpine MRP-M500 shuts down

    yeah man, we all live and learn haha, that's what this place is for! don't hesitate to ask!



    1991 Ford F150 XLT Lariat

    Two Kicker DS65 Coaxial Speakers
    JVC KD-R320 Headunit

Closed Thread

Similar Threads

  1. Alpine MRP-M500 back order question
    By VTLexus in forum General Discussion
    Replies: 5
    Last Post: 05-22-2008, 12:54 AM
  2. alpine mrp m500
    By moptopklee in forum General Discussion
    Replies: 6
    Last Post: 05-12-2008, 10:39 AM
  3. Alpine MRP-M500, just ordered mine
    By ronjon228 in forum Amplifiers
    Replies: 2
    Last Post: 03-30-2008, 02:38 PM
  4. Alpine MRD-1005D shutting down
    By 94LS in forum Amplifiers
    Replies: 2
    Last Post: 10-27-2007, 10:19 PM

User Tag List

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum