Closed Thread
Results 1 to 12 of 12

Reload Thread: Need help please!!!

  1. #1
    Soundersfan15's Avatar
    Soundersfan15 is offline Junior Member



    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Orting, WA
    Posts
    5
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    1 Post(s)

    Need help please!!!

    I have two twelve inch pioneer subs and a 1000 watt kenwood amp hooked up to it and I also have a 1300 watt wiring kit for it all. I have everything hooked right the thing I need help with is to know if my amp is busted or something. I will start driving and my subs are working fine like blasting loud bass like I want but after 30-45 minutes of driving my subs start to cut out.. Like every other minute. They will like turn off the bass then turn back on.. Can someone please tell me if its my amp or something one of my friends said it might be something called protection mode but I don't understand I'm a beginner with all of this please help really quick..







  2. #2
    butterMilk's Avatar
    butterMilk is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Jun 2012
    Location
    BC
    Posts
    496
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    178 Post(s)

    Re: Need help please!!!

    Touch the amp to see how hot it is when this happens. It could be going into protection, its to protect the amp from over heating and what not. Is there any lights on the amp, do they change colour when this happens?

    Is the amp just laying flat on some carpet? What is your gain set at? Also check for loose wires.

    If the amp works for 30 mins, then I'm sure the amp is ok.




  3. #3
    Soundersfan15's Avatar
    Soundersfan15 is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Orting, WA
    Posts
    5
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    1 Post(s)

    Re: Need help please!!!

    I'm not really sure actually but I think it gets pretty warm but is there a way I could make sure it dosent overheat?? And I don't think my gain is that high but I mean its a nice powerful amp and my kit is brand new but all I know for sure is that when it cuts in and out my light on the amp like turns off and on..




  4. #4
    butterMilk's Avatar
    butterMilk is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Jun 2012
    Location
    BC
    Posts
    496
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    178 Post(s)

    Re: Need help please!!!

    It the amp mounted to something?




  5. #5
    Soundersfan15's Avatar
    Soundersfan15 is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Orting, WA
    Posts
    5
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    1 Post(s)

    Re: Need help please!!!

    Yeah I have my amp drilled onto my sub box actually.




  6. #6
    butterMilk's Avatar
    butterMilk is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Jun 2012
    Location
    BC
    Posts
    496
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    178 Post(s)

    Re: Need help please!!!

    Your going to need to space it out from the box a little bit. You could put 4-5 washers under each corner of the amp, then screw it down. You might need longer screws for this. Doing this allows the amp to be spaced out about a 1/4 inch from the sub box, so you can get air flow under there.




  7. #7
    Soundersfan15's Avatar
    Soundersfan15 is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Orting, WA
    Posts
    5
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    1 Post(s)

    Re: Need help please!!!

    I swear if that's the only reason why it cuts out I'm gonna be pissed lol but thank you for your help and do you think there could be another reason why or does it sound like this is the problem to why it keeps cutting out? Lol




  8. #8
    butterMilk's Avatar
    butterMilk is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Jun 2012
    Location
    BC
    Posts
    496
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    178 Post(s)

    Re: Need help please!!!

    The amp might be getting too hot, or maybe your voltage is dropping bellow what the amp likes to operate at. But it sounds like its getting too hot and going into protect.




  9. #9
    DoesDad's Avatar
    DoesDad is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Tulsa, OK
    Posts
    2,342
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    675 Post(s)

    Re: Need help please!!!

    The most important thing you can do is get a DMM and set your gains on your amp correctly. I'm guessing the Pioneers are 400 rms watts a pc.? The amp you're using will only put out 500 rms watts, if that. Which is fine but if you're setting the gain too high on your amp it's being taxed already. Also make sure your subs are wired to a 2 ohm load maximum. Anything under 2 ohm and you're going to see the magic smoke....




  10. #10
    Soundersfan15's Avatar
    Soundersfan15 is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Orting, WA
    Posts
    5
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    1 Post(s)

    Re: Need help please!!!

    Which thing is the gain on the amp? Is it he frequency knob or the input sensitivity knob??




  11. #11
    kat_black181's Avatar
    kat_black181 is offline Car Audio's Only V@gina kat_black181 is a Supporting Member of the forum!



    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Sevierville, TN
    Posts
    1,113
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    890 Post(s)

    Re: Need help please!!!

    Quote Originally Posted by Soundersfan15 View Post
    Which thing is the gain on the amp? Is it he frequency knob or the input sensitivity knob??
    Your amp should have come with a manual. It will explain everything you need to know about setting your gains CORRECTLY. Read it, sweetie.




  12. #12
    09civic's Avatar
    09civic is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Melbourne, FL
    Posts
    6,829
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    1227 Post(s)

    Re: Need help please!!!

    Quote Originally Posted by kat_black181 View Post
    Your amp should have come with a manual. It will explain everything you need to know about setting your gains CORRECTLY. Read it, sweetie.

    I'm guessing he bought the amp from one of his friends or bought it used and it didn't come with the manual.

    OP, look up the manual online and read it. Then read it again.




Closed Thread

Similar Threads

  1. I need help please!!!!!
    By 02CaddyTruckOnDUbDueces in forum General Discussion
    Replies: 4
    Last Post: 05-08-2002, 06:33 PM
  2. I still need help....please refer to my 01-03-02 post!
    By crash_n_burn69 in forum General Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 01-04-2002, 04:28 PM
  3. NEED help please
    By captainkeen in forum Subwoofers
    Replies: 3
    Last Post: 01-03-2002, 09:14 PM
  4. I NEED HELP ..PLEASE!!!!!!!!!!!!
    By crash_n_burn69 in forum General Discussion
    Replies: 5
    Last Post: 01-03-2002, 03:01 PM
  5. NEWBIE HERE..need help PLEASE..!!!!!!
    By Tryin2bump in forum General Discussion
    Replies: 2
    Last Post: 12-29-2001, 09:58 AM

User Tag List

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum