Closed Thread
Results 1 to 14 of 14

Reload Thread: Installation help on 4 channel amp with sub/speakers

  1. #1
    Zripp's Avatar
    Zripp is offline Junior Member



    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Fort Ann, New York
    Posts
    29
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Installation help on 4 channel amp with sub/speakers

    Hello,

    I recently got a JLCP108LG-W3v3 subwoofer for my 2000 honda accord. I already had replaced the 4 speakers with "cheapish" pioneers. I replaced the headunit, and later installed a 4 channel amp to power the speakers. Now my goal is to power the rear speakers off the headunit, and use the 4 channel amp to power the sub and front door speakers. I have been attempting to get them to work and I guess I just can't seem to get it right. I am bridging the 3/4 channels for the sub, have the amp in 3channel mode and I get sound out of my front speakers, but only a very very low (barely audible sound) from the sub. I really don't know what I am doing wrong.

    These are the manuals for the components.
    -hfi 55.4 (amp)
    http://www.maxxsonics.net/manuals/hi...r%20Manual.pdf

    -DEH 3200UB (headunit)
    http://www.pioneerelectronics.com/St...Manual1006.pdf

    -JL Audio W3v3 (sub)
    JL Audio CP108LG-W3v3 MicroSub™ slot-ported enclosure with one 8" W3v3 subwoofer at Crutchfield.com

    Thank you in advance.







  2. #2
    mylows10's Avatar
    mylows10 is offline Dc,tantric,singer,phd rep mylows10 is a Supporting Member of the forum!

    mylows10 is a Supporting Vendor of the forum!

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    monterey , ca
    Age
    51
    Posts
    18,792
    Post Thanks / Like
    Images
    9
    Mentioned
    483 Post(s)

    Re: Installation help on 4 channel amp with sub/speakers

    try turning the gains for the 3-4 channel part of the amp




    pioneer avhx 5500 dvd, gzpa 1.4000 x 2
    ab vfl 350.4 ,7 pc 2150 and a 150 ah power ware agm ,275 amp singer alt , 2nd one coming soon
    cdt 6.5 es 6 im mids,cdt es 010 tweets,es 02 mids ,mx1000 3 way x overs , sky high and stinger hpm o gauge wires ,also 2 tantric hdd 15's in a 9.5. ^3 ported no wall box 11.5 octo port.
    NOR CAL DB DRAG JUDGE
    http://www.dcsoundlab.com

  3. #3
    Zripp's Avatar
    Zripp is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Fort Ann, New York
    Posts
    29
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Installation help on 4 channel amp with sub/speakers

    No real noticeable difference. Do I need Y-adapters for the 3/4 channels to make it a mono signal? The amp manual mentions using them, but I found that very confusing.




  4. #4
    All_Logix's Avatar
    All_Logix is offline Formerly CivicGTi



    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Texas
    Posts
    694
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)

    Re: Installation help on 4 channel amp with sub/speakers

    Your not by any chance trying to run the sub from the rear speaker preouts on the HU are you?




  5. #5
    Zripp's Avatar
    Zripp is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Fort Ann, New York
    Posts
    29
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Installation help on 4 channel amp with sub/speakers

    I have 2 sets of RCAs from the HU to the amp, so I guess yes? the subs RCA's are plugged into the rear/sub output on the HU and channels 3/4 on the amp.




  6. #6
    All_Logix's Avatar
    All_Logix is offline Formerly CivicGTi



    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Texas
    Posts
    694
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)

    Re: Installation help on 4 channel amp with sub/speakers

    check in your options and see if there is a way to change the rear RCA over from rear to sub




  7. #7
    supermaxx123's Avatar
    supermaxx123 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Aug 2009
    Location
    I.E.
    Posts
    1,830
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Installation help on 4 channel amp with sub/speakers

    Even if you are running mono you can still use a left and right input for the sub. As stated, run either rear or sub dedicated rca's to channels 3&4 RCS inputs. Also make sure the sub is connected to the correct terminals that are used for bridging, usually both + termianls. Or try jsut running the sub off one channel to make sure there is an actual signal being sent, then just bridge it to double the power.



    Bought from: tc3k101, vitveet, chico305, pieper88, Toxic Tuan, rusty_armadillo, tristanmay
    Traded with: modskwod, jmkanek
    Sold to: smd4life, AQHDC3, fastfocus00

  8. #8
    Zripp's Avatar
    Zripp is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Fort Ann, New York
    Posts
    29
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Installation help on 4 channel amp with sub/speakers

    Ok, miraculously, I had the gain on the wrong setting.. that's embarrassing. I had it turned mostly to the right, which I thought would be almost full power, whereas that was apparently just a little power.

    However, one problem still remains. The front speakers and sub work and sound good, however I am having problems with the rear speakers. The rear speakers are running off of the HU and make a awful crackle/popping noise when the base hits. I have moved the ground wire 3 times thinking that that was the problem, and it makes no difference. Here is the kicker.. this only happens when the car is running. When the car is off, they work completely normally.

    Any suggestions?




  9. #9
    BrownVanMan's Avatar
    BrownVanMan is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    May 2009
    Location
    Minneapolis MN
    Posts
    1,976
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    8 Post(s)

    Re: Installation help on 4 channel amp with sub/speakers

    pico fuse?




  10. #10
    Zripp's Avatar
    Zripp is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Fort Ann, New York
    Posts
    29
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Installation help on 4 channel amp with sub/speakers

    Hmm, I just looked that up. That could be the issue with the rear speakers? Even though they are the only ones not using the RCA's and at first glance looked like an RCA grounding issue?




  11. #11
    Zripp's Avatar
    Zripp is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Fort Ann, New York
    Posts
    29
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Installation help on 4 channel amp with sub/speakers

    I tried the pico fuse fix of grounding the RCA's and that seemed like it helped a little, but not much. But here is some new info..

    When I tried fading the sound to the rear so I could only hear the troubled speakers.. they sounded fine. but as soon as I return the fade close to equal, they start getting that crackling noise again.




  12. #12
    keep_hope_alive's Avatar
    keep_hope_alive is offline Acoustics Engineer keep_hope_alive is a Supporting Member of the forum!



    Join Date
    May 2007
    Location
    Quad Cities, IL
    Posts
    5,922
    Post Thanks / Like
    Images
    28
    Mentioned
    159 Post(s)

    Re: Installation help on 4 channel amp with sub/speakers

    Quote Originally Posted by Zripp View Post
    I tried the pico fuse fix of grounding the RCA's and that seemed like it helped a little, but not much. But here is some new info..

    When I tried fading the sound to the rear so I could only hear the troubled speakers.. they sounded fine. but as soon as I return the fade close to equal, they start getting that crackling noise again.
    sounds like it's the front speakers then... turn the front speaker amp gain down.

    or the subs are pushing the rear speaker cones and causing them to distort.



    have you been helped by me? i'd love to know. shoot me a PM.

    My 2014 Accord build log: http://mobileaudioforum.com/forum/showthread.php?6722-KHA-2014-Accord-Sport-SQ-Factory-Integration
    ***My YouTube Channel https://www.youtube.com/channel/UCkYUo2EShW9lgtrfXiDvLNQ/videos
    *My 2001 Accord build log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/536049-2001-accord-ex-sedan-its-long.html
    *2005 Scion tC Build Log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/516096-2005-scion-tc-sq-hertz-audison-pioneer-build-log.html

  13. #13
    Zripp's Avatar
    Zripp is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Fort Ann, New York
    Posts
    29
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Installation help on 4 channel amp with sub/speakers

    Quote Originally Posted by keep_hope_alive View Post
    sounds like it's the front speakers then... turn the front speaker amp gain down.

    or the subs are pushing the rear speaker cones and causing them to distort.
    I turned the front speakers gain down and it caused to noticeable difference in the crackling noise. I turned it completely down so I couldn't hear anything from the front speakers and got the same crackling noise from the rear.

    For your second suggestion, how would that be tested or fixed?




  14. #14
    keep_hope_alive's Avatar
    keep_hope_alive is offline Acoustics Engineer keep_hope_alive is a Supporting Member of the forum!



    Join Date
    May 2007
    Location
    Quad Cities, IL
    Posts
    5,922
    Post Thanks / Like
    Images
    28
    Mentioned
    159 Post(s)

    Re: Installation help on 4 channel amp with sub/speakers

    Visually look at the speakers. if they are moving excessively, you know the issue is one of two things.

    1. Subs are moving speakers, either remove the rears or enclose them.
    2. The HU is giving the rears too much bass.

    If you have any bass boost on, turn it off. Put bass blockers on the rear speakers.



    have you been helped by me? i'd love to know. shoot me a PM.

    My 2014 Accord build log: http://mobileaudioforum.com/forum/showthread.php?6722-KHA-2014-Accord-Sport-SQ-Factory-Integration
    ***My YouTube Channel https://www.youtube.com/channel/UCkYUo2EShW9lgtrfXiDvLNQ/videos
    *My 2001 Accord build log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/536049-2001-accord-ex-sedan-its-long.html
    *2005 Scion tC Build Log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/516096-2005-scion-tc-sq-hertz-audison-pioneer-build-log.html

Closed Thread

Similar Threads

  1. Replies: 15
    Last Post: 02-13-2012, 12:45 AM
  2. I need a guide on installing a head unit, 4 channel amp. component front speakers,
    By imbored408 in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 8
    Last Post: 08-30-2011, 01:31 AM
  3. Installing a 4 channel amp with one sub
    By scotchnsoda in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 18
    Last Post: 06-05-2008, 05:53 PM
  4. Replies: 9
    Last Post: 07-23-2007, 09:28 PM
  5. 4 channel amp with 6 speakers, how??
    By JaysonR in forum Speakers
    Replies: 13
    Last Post: 08-15-2005, 04:29 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts

1e2 Forum