Closed Thread
Results 1 to 15 of 15

Reload Thread: Yup it's another engine whine thread, 2 Culprits left

  1. #1
    soderdna's Avatar
    soderdna is offline Junior Member



    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Strathroy
    Posts
    28
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Yup it's another engine whine thread, 2 Culprits left

    In my continuing battle with engine whine im down to 2 things. Either my rca cables are trash or the amp running my speakers is fubar. What I need clarification on is the way to figure out which one is effed. Im thinking I unplug the RCA's from the amp and turn the car and the deck on. If I hear noise then the amp is effed and if I don't then the rca's are effed. Am I right? or is there another variable im missing. Keep in mind folks, this is an 06 Pontiac G5, battery is in the trunk from factory so no power wire is running with my RCA's. I even went further and ran my remote on the opposite side of the RCA's. Another concern I had is, can speaker wire pick up engine noise? Thanks for all the help guys, im confident i'll get it figured out!







  2. #2
    ColterDC's Avatar
    ColterDC is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Jul 2009
    Location
    SLC
    Age
    37
    Posts
    351
    Post Thanks / Like
    Images
    10
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Yup it's another engine whine thread, 2 Culprits left

    Type of deck?



    F-250 V10 Crew Cab with 6 inch lift
    Front and Rear Pioneer DVD screens. All stock speakers replaced with Kenwood speakers.
    2 Kenwood 10 inch subs. 2 Eclipse amps.

    Mustang GT V8
    Pioneer HU. Mach 460 stereo system. 2 MTX 15 inch subs. 1 MA Audio amp.

    Mercury Sable
    Pioneer HU. 2 Kenwood 10 inch subs. 1 SPL amp.

  3. #3
    soderdna's Avatar
    soderdna is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Strathroy
    Posts
    28
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Yup it's another engine whine thread, 2 Culprits left

    Jvc kd-a815




  4. #4
    ColterDC's Avatar
    ColterDC is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Jul 2009
    Location
    SLC
    Age
    37
    Posts
    351
    Post Thanks / Like
    Images
    10
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Yup it's another engine whine thread, 2 Culprits left

    Ok so it's not a Pioneer and their typical RCA problem.

    Do you have a spare set of RCA cables laying around that you could swap out and see if it makes a difference?

    I'm assuming you've checked all your grounds (HU, Battery and Amp)



    F-250 V10 Crew Cab with 6 inch lift
    Front and Rear Pioneer DVD screens. All stock speakers replaced with Kenwood speakers.
    2 Kenwood 10 inch subs. 2 Eclipse amps.

    Mustang GT V8
    Pioneer HU. Mach 460 stereo system. 2 MTX 15 inch subs. 1 MA Audio amp.

    Mercury Sable
    Pioneer HU. 2 Kenwood 10 inch subs. 1 SPL amp.

  5. #5
    soderdna's Avatar
    soderdna is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Strathroy
    Posts
    28
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Yup it's another engine whine thread, 2 Culprits left

    Ya the grounds check out, but i dont have extra rca's unfortunately. I just tried my theory and the engine whine disapeared. So does that mean my rca's are no good? Their Stinger products.




  6. #6
    Imtjnotu's Avatar
    Imtjnotu is offline Me Gusta Edition



    Join Date
    Nov 2006
    Location
    San Diego CA
    Posts
    12,519
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    135 Post(s)

    Re: Yup it's another engine whine thread, 2 Culprits left

    doesnt matter the brand any rca can go bad.......try getting a cheap pair of rca's to test and see...if not it could be a bad ground for the headunit....




  7. #7
    soderdna's Avatar
    soderdna is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Strathroy
    Posts
    28
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Yup it's another engine whine thread, 2 Culprits left

    well the headunit is grounded to the harness, ive tried grounding it to the battery or frame but the whine gets louder and it pops on power up




  8. #8
    ColterDC's Avatar
    ColterDC is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Jul 2009
    Location
    SLC
    Age
    37
    Posts
    351
    Post Thanks / Like
    Images
    10
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Yup it's another engine whine thread, 2 Culprits left

    Quote Originally Posted by soderdna View Post
    Ya the grounds check out, but i dont have extra rca's unfortunately. I just tried my theory and the engine whine disapeared. So does that mean my rca's are no good? Their Stinger products.
    With no RCAs in place the signal from the HU isn't getting to the amp....so I don't think it proves anything because the whine could still be at the HU or at the amp, but you wouldn't hear it.

    Is the whine coming out of the just the subs or all the speakers?



    F-250 V10 Crew Cab with 6 inch lift
    Front and Rear Pioneer DVD screens. All stock speakers replaced with Kenwood speakers.
    2 Kenwood 10 inch subs. 2 Eclipse amps.

    Mustang GT V8
    Pioneer HU. Mach 460 stereo system. 2 MTX 15 inch subs. 1 MA Audio amp.

    Mercury Sable
    Pioneer HU. 2 Kenwood 10 inch subs. 1 SPL amp.

  9. #9
    Stryker's Avatar
    Stryker is offline 1996 Thunderbird BOOM!



    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Calagry, Alberta, CANADA
    Posts
    161
    Post Thanks / Like
    Images
    5
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Yup it's another engine whine thread, 2 Culprits left

    my prayers are with you.... I too suffered for awhile, made me want to pack it all in I'll say that much. there is hope tho. here's a good read.
    Alternator Whine in Car Audio
    also this one
    Noise Prevention


    good luck too you



    Clarion DRZ955MC
    2-1200.1 Phoenix Gold RSd's
    500.4 Phoenix Gold RSd
    6.5" Phoenix Gold RSd comp's
    Kicker c6.5a subs in doors
    Phoenix Gold (2)215iX EQ's
    Phoenix Gold Bass CUBE
    2-DD3512e's in 4.7 cubes @34Hz
    270 Mechman Alt. 3 optima's
    Subs facing forward completely sealed off from trunk

  10. #10
    soderdna's Avatar
    soderdna is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Strathroy
    Posts
    28
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Yup it's another engine whine thread, 2 Culprits left

    Quote Originally Posted by ColterDC View Post
    With no RCAs in place the signal from the HU isn't getting to the amp....so I don't think it proves anything because the whine could still be at the HU or at the amp, but you wouldn't hear it.

    Is the whine coming out of the just the subs or all the speakers?
    all speakers nothing out of the subs




  11. #11
    coolio3800's Avatar
    coolio3800 is offline Junior Member



    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Keller, Texas, United States
    Age
    24
    Posts
    26
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Yup it's another engine whine thread, 2 Culprits left

    yeah the only logical thing is the grounds... something somewhere has to be off. i'm still having this problem, im thinking about drilling a new ground to the chassis just for the HU instead of it being on the harness as well




  12. #12
    soderdna's Avatar
    soderdna is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Strathroy
    Posts
    28
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Yup it's another engine whine thread, 2 Culprits left

    ive been thinking that the sheer fact that the amp is so close to the battery is probably the culprit. I don't think i can ever get rid of it. I bought 2 ground loop isolators, and before you kill me, they came highly recomended by my friend. As you could probably guess they did nothing, I think maybe making slightly quieter but not the silence im seeking.




  13. #13
    soderdna's Avatar
    soderdna is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Strathroy
    Posts
    28
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Yup it's another engine whine thread, 2 Culprits left

    Here is a rough outline of my system.




  14. #14
    kramer_212's Avatar
    kramer_212 is offline Music-Expression



    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Minnesota
    Posts
    4,400
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    24 Post(s)

    Re: Yup it's another engine whine thread, 2 Culprits left

    buy a noise filter, and put it in your stereo power line, works almost every-time if that doesn't work check your grounds, if need be resort to ground loop isolators.




  15. #15
    soderdna's Avatar
    soderdna is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Strathroy
    Posts
    28
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Yup it's another engine whine thread, 2 Culprits left

    read the post above the diagram......




Closed Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts

1e2 Forum