Closed Thread
Results 1 to 12 of 12

Reload Thread: voltage drop/lights dimming issue with bad grounds?

  1. #1
    Guinelle1's Avatar
    Guinelle1 is offline Junior Member



    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Chicago
    Posts
    23
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    voltage drop/lights dimming issue with bad grounds?

    hello guys. im really stumped on how to fix this light dimming/voltage drop i get from my truck. its a 2000 chevy silverado 1500 with the 5.3l v8. i only have 4 10 in p1s which is only 600 watts rms. i have two RF 201s amps for the subs and one RF prime r150-2 for the front door speakers. ive done the big 3 with 0 gauge wire and have a DC power 190 amp alternator. i thought the alternator would fix the problem but it hasnt seemed to do much. the volts definitely jump right back up though. i think there may be something wrong in the system that is drawing too much power? also when i both my windows up at the same time i get a LARGE drop in volts that dim my lights. please help me! i thought my stock alt would be able to handle these subs but clearly not.







  2. #2
    NoLoud4U's Avatar
    NoLoud4U is online now High Output SQ



    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Va Beach, Va
    Age
    34
    Posts
    8,656
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    2816 Post(s)

    Re: voltage drop/lights dimming issue with bad grounds?

    have you checked the battery? If its good then check your grounds



    2014 Ford Fusion
    All stock everything.

  3. #3
    Guinelle1's Avatar
    Guinelle1 is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Chicago
    Posts
    23
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: voltage drop/lights dimming issue with bad grounds?

    the battery is only about a month old. ive checked all the connections and all my grounds are good both of the big 3 grounds go directly to a spot on the frame rail




  4. #4
    i2ain2thunder's Avatar
    i2ain2thunder is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    Mar 2011
    Location
    st paul, mn
    Posts
    2,100
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    104 Post(s)

    Re: voltage drop/lights dimming issue with bad grounds?

    Sounds like bad grounds to me somewhere, the voltage shouldn't just drop and jump up. If your grounds are good for sure then you need to buy a better battery or multiple batteries. Everytime I get this problem it gets corrected when I purchase enough decent batteries.




  5. #5
    T.I.K.'s Avatar
    T.I.K. is offline F*ck it, we'll do it live



    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Charleston, SC
    Age
    22
    Posts
    4,151
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    840 Post(s)

    Re: voltage drop/lights dimming issue with bad grounds?

    Quote Originally Posted by Guinelle1 View Post
    the battery is only about a month old. ive checked all the connections and all my grounds are good both of the big 3 grounds go directly to a spot on the frame rail
    Did you charge the battery before you put it in?



    Get taken down to funky town on MobileAudioForum.com.

  6. #6
    Guinelle1's Avatar
    Guinelle1 is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Chicago
    Posts
    23
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: voltage drop/lights dimming issue with bad grounds?

    Quote Originally Posted by FOURocho View Post
    Did you charge the battery before you put it in?
    no i did not charge it. should i put a charger on it?




  7. #7
    Guinelle1's Avatar
    Guinelle1 is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Chicago
    Posts
    23
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: voltage drop/lights dimming issue with bad grounds?

    does anyone else have any other input on this? otherwise i think im going to do a dual battery setup. :/




  8. #8
    09civic's Avatar
    09civic is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Melbourne, FL
    Posts
    6,829
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    1227 Post(s)

    Re: voltage drop/lights dimming issue with bad grounds?

    you dont need two batteries for 600 rms.




  9. #9
    Chriszle's Avatar
    Chriszle is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Jan 2011
    Location
    SD
    Posts
    1,718
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    373 Post(s)

    Re: voltage drop/lights dimming issue with bad grounds?

    190 amp alt should support what your running with little to no drop at all. I would triple check all your wiring.




  10. #10
    serjr711.'s Avatar
    serjr711. is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Antioch,Ca
    Posts
    1,340
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    149 Post(s)

    Re: voltage drop/lights dimming issue with bad grounds?

    You're running 3 amps. Get a kinetik or stinger battery. Nothing too large. That alt only put out at best 105 amps @ idle.




  11. #11
    audiolife's Avatar
    audiolife is offline WhAt?



    Join Date
    Feb 2002
    Location
    indiana
    Age
    43
    Posts
    14,375
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    5 Post(s)

    Re: voltage drop/lights dimming issue with bad grounds?

    Check the big 3 and check your grounds on the amps and pay attention to and distribution blocks in the set up.



    Sony Mobile ES C-90 Audison Bit-One
    Audison LRx 3.1 MT
    Hertz HSK 130
    Mid Bass ?
    DB Drive K5 15
    Kinetik 1400HC
    avital 2200 alarm
    dynamat extreme

  12. #12
    grandam888's Avatar
    grandam888 is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Dec 2010
    Location
    houston, tx
    Age
    26
    Posts
    445
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: voltage drop/lights dimming issue with bad grounds?

    yeah this is a wiring issue. even if your getting 100 amp @ idle you should still be fine with this small of power usage. i would put a bet on battery/alternator ground. positive wiring.

    but triple check ALL wiring you have touched pertaining to power system. and also double check your running a compatible load on the amps.



    FI BTL 18" Fully Loaded
    6cuFT box after all displacements( spl box 4.79 after displ.)
    Planet Audio BB2400.1
    2 runs of 1/0 Gauge Wire
    Kinetic HC800
    Crappy Pioneer HU
    doing 162db in port, 147db in kickpanel

Closed Thread

User Tag List

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum