Closed Thread
Results 1 to 6 of 6

Reload Thread: Help with my amplifier

  1. #1
    Robert09's Avatar
    Robert09 is offline Junior Member



    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Jasper,GA.
    Posts
    1
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Help with my amplifier

    I have a 1000 w amp max with 2 channels and it's bridgeable. I installed a 12" German subwoofer with dual voice coils. And ran them in series. My system sounds great until I push it too hard and the amplifier turns off. I have checked for proper voltage at the amp and have a good ground it only happen about 25-30 mins after I start pushing the spkr. And after the amp " cools down" it operates properly







  2. #2
    GreenBook's Avatar
    GreenBook is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Michigan
    Age
    31
    Posts
    434
    Post Thanks / Like
    Images
    6
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Help with my amplifier

    The amps overheating and doing a safety turn off to protect itself from damage. If it's a cheaper amp it most likely has bad heat dissipation. Pretty common and normal occurrence.

    You can either learn to live with it; not bump for sustained amounts of time; buy a better amp; move it somewhere more ventilated; build a cooling rack for it with external fans; or some combination. Odds are though if its a cheap amp it's gonna overheat now & then no matter what you do.



    DECKPioneer DEH-P6000UBAMPSKicker ZX1000.1; ZX350.4SUBS2 12" Type R'sHIGHSCadence CWM6'sPOWER160amp KnuKonceptz alt; 1/0 StreetWire

  3. #3
    keep_hope_alive's Avatar
    keep_hope_alive is offline Acoustics Engineer keep_hope_alive is a Supporting Member of the forum!



    Join Date
    May 2007
    Location
    Quad Cities, IL
    Posts
    5,806
    Post Thanks / Like
    Images
    28
    Mentioned
    155 Post(s)

    Re: Help with my amplifier

    we don't know the amp mfr/model or the impedance of the coils. could be a slight short in the wiring that is only a problem at higher voltages. could be you are driving the amp into clipping and it protects itself and the speaker. could easily be thermal.



    have you been helped by me? i'd love to know. shoot me a PM.

    *My 2001 Accord build log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/536049-2001-accord-ex-sedan-its-long.html]
    *2005 Scion tC Build Log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/516096-2005-scion-tc-sq-hertz-audison-pioneer-build-log.html
    *1998 Astro Van Build Log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/567468-kha-does-spl-build-1996-astro-van.html

  4. #4
    grandam888's Avatar
    grandam888 is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Dec 2010
    Location
    houston, tx
    Age
    25
    Posts
    445
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Help with my amplifier

    my best guess is noob decided to use gain as a volume know, and is over driving the **** out of the amp, causing it to overheat after playing for a while.

    set your gains accordingly and it should stop overheating, if you need help with the CORRECT way of setting gains, please post model number and if possible full specs of amplifier.



    FI BTL 18" Fully Loaded
    6cuFT box after all displacements( spl box 4.79 after displ.)
    Planet Audio BB2400.1
    2 runs of 1/0 Gauge Wire
    Kinetic HC800
    Crappy Pioneer HU
    doing 162db in port, 147db in kickpanel

  5. #5
    grandam888's Avatar
    grandam888 is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Dec 2010
    Location
    houston, tx
    Age
    25
    Posts
    445
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Help with my amplifier

    my best guess is noob decided to use gain as a volume know, and is over driving the **** out of the amp, causing it to overheat after playing for a while.

    set your gains accordingly and it should stop overheating, if you need help with the CORRECT way of setting gains, please post model number and if possible full specs of amplifier.



    FI BTL 18" Fully Loaded
    6cuFT box after all displacements( spl box 4.79 after displ.)
    Planet Audio BB2400.1
    2 runs of 1/0 Gauge Wire
    Kinetic HC800
    Crappy Pioneer HU
    doing 162db in port, 147db in kickpanel

  6. #6
    nateberrier's Avatar
    nateberrier is offline ******



    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Douche, Ohio
    Posts
    4,637
    Post Thanks / Like
    Images
    3
    Mentioned
    13 Post(s)

    Re: Help with my amplifier

    Quote Originally Posted by Michael Scott View Post
    my best guess is noob decided to use gain as a volume know, and is over driving the **** out of the amp, causing it to overheat after playing for a while.

    set your gains accordingly and it should stop overheating, if you need help with the CORRECT way of setting gains, please post model number and if possible full specs of amplifier.
    This

    ---------- Post added at 03:24 PM ---------- Previous post was at 03:23 PM ----------

    Quote Originally Posted by Michael Scott View Post
    my best guess is noob decided to use gain as a volume know, and is over driving the **** out of the amp, causing it to overheat after playing for a while.

    set your gains accordingly and it should stop overheating, if you need help with the CORRECT way of setting gains, please post model number and if possible full specs of amplifier.
    This



    Refs: mrmakinmoves[SCAMMER] AKA ICHASEPAPER2010, skydeaner, fukinmovin, mossberg385t, grimreper912003, LBC99, Dbeez, Michaellane, thegreatestpenn, truckstoy, ge_off_me, btr, cupid6969, johnprdeye, jh8909, tylerj, UMWDawg92, nu2spl, zerosktr111, SPLAUDIO, $LICK CALIFA$, jfroghobo

    http://www.execution-audio.com/

Closed Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts

1e2 Forum