Closed Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 19

Reload Thread: Rear batt voltage drop when amps are on

  1. #1
    Xprime4's Avatar
    Xprime4 is offline ****in' canadian



    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Quebec, Canada
    Age
    28
    Posts
    2,728
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Rear batt voltage drop when amps are on

    My rear batt is isolated from my under the hood one. When the car is off the batt rest around 12.7v. When i start the hu, the amps power on. The voltage drop to like 11.5v for no obvious reason, even with volume at 0. If i put some juice into the amps, the voltage drop to 10v, car off. I guess this ain't good for the amp but they don't even shut off.

    What could it be? Is it possible that my battery ground ain't great? I mean, when i put a little charge on the batt (amp at iddle) , i get a .8v drop. otherwise what could it be? is it bad for the amp to play in the 11ish without dropping too much ( not like 14v to 10v....)







  2. #2
    thevic24's Avatar
    thevic24 is offline my silence is deadly...



    Join Date
    Apr 2007
    Location
    right behind you
    Posts
    5,822
    Post Thanks / Like
    Images
    7
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Rear batt voltage drop when amps are on

    could be bad, iam shure the power supplies dont like it. mabie the battery is bad. bad batteries can show good voltage at rest but when a load is applied, thats when the truth shows.
    can you take it to an auto parts store to have load-tested?



    Silently stalking you through glass....

  3. #3
    Xprime4's Avatar
    Xprime4 is offline ****in' canadian

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Quebec, Canada
    Age
    28
    Posts
    2,728
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Rear batt voltage drop when amps are on

    well it's not even a month old and my ground is suspicious ... i'm using the metal that was holding the spare tire, but it look attach solidly to the frame




  4. #4
    Xprime4's Avatar
    Xprime4 is offline ****in' canadian

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Quebec, Canada
    Age
    28
    Posts
    2,728
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Rear batt voltage drop when amps are on

    also even if i push the amp some time, the battery doesn't seems to discharged fast at all. I played it 10min at medium level and the battery was only .1v discharged




  5. #5
    Xprime4's Avatar
    Xprime4 is offline ****in' canadian

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Quebec, Canada
    Age
    28
    Posts
    2,728
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Rear batt voltage drop when amps are on

    also about the amp not loving the 12v less. Every car off is under that with a moderate load, so it can't be that bad???




  6. #6
    thevic24's Avatar
    thevic24 is offline my silence is deadly...



    Join Date
    Apr 2007
    Location
    right behind you
    Posts
    5,822
    Post Thanks / Like
    Images
    7
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Rear batt voltage drop when amps are on

    i ment 11v or less for the amps. mabie the battery has a weak cell. even witha weak cell, the battery may take a load for a while.



    Silently stalking you through glass....

  7. #7
    Xprime4's Avatar
    Xprime4 is offline ****in' canadian

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Quebec, Canada
    Age
    28
    Posts
    2,728
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Rear batt voltage drop when amps are on

    i'm pretty sure the batt is fine. Like i said ground is suspicious. I'll need to remove the box to get acces to the batt and find a new ground point....

    Any one else on amp at 11v with less than a 1v drop




  8. #8
    rocky 59's Avatar
    rocky 59 is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    Oct 2005
    Location
    St louis, mo
    Posts
    5,301
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Rear batt voltage drop when amps are on

    when i had my amp trouble i grounded the **** outta my batt's directly to sanded frame and grounded the engine block and i was all set



    refs- 80 inches, bumpn_gt, hot Carl,alphakenny1,zenkar, Bring97,dleccord,GemaRastem,cyantist,ill-faded, livin life, bjfish11, bodega bay,spy,jamesw,JBLCAMRY
    feedback thread- http://www.caraudio.com/forum/showth...72#post1598072

    Truck build log-http://www.caraudio.com/forum/showthread.php?t=400050

  9. #9
    Xprime4's Avatar
    Xprime4 is offline ****in' canadian

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Quebec, Canada
    Age
    28
    Posts
    2,728
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Rear batt voltage drop when amps are on

    yeah grounding the amp that the rear seems like a good idea. There is like 4 feet betweens the batt and the amp.




  10. #10
    rocky 59's Avatar
    rocky 59 is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    Oct 2005
    Location
    St louis, mo
    Posts
    5,301
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Rear batt voltage drop when amps are on

    i grounded the neg. batt post then attached the amp ground to the batt neg. terminal all good



    refs- 80 inches, bumpn_gt, hot Carl,alphakenny1,zenkar, Bring97,dleccord,GemaRastem,cyantist,ill-faded, livin life, bjfish11, bodega bay,spy,jamesw,JBLCAMRY
    feedback thread- http://www.caraudio.com/forum/showth...72#post1598072

    Truck build log-http://www.caraudio.com/forum/showthread.php?t=400050

  11. #11
    Xprime4's Avatar
    Xprime4 is offline ****in' canadian

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Quebec, Canada
    Age
    28
    Posts
    2,728
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Rear batt voltage drop when amps are on

    so it's the ground for sure? a bad ground can make huge drop (.8v) just from putting the amp at iddle?




  12. #12
    Xprime4's Avatar
    Xprime4 is offline ****in' canadian

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Quebec, Canada
    Age
    28
    Posts
    2,728
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Rear batt voltage drop when amps are on

    lil bump on 1) battery droping .8v just with amp at iddle
    2) amp running in the low 11ish without droping really (car off)




  13. #13
    loopkiller's Avatar
    loopkiller is offline PERMA-BANED



    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Glass City
    Posts
    2,016
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Rear batt voltage drop when amps are on

    Quote Originally Posted by Xprime4 View Post
    My rear batt is isolated from my under the hood one. When the car is off the batt rest around 12.7v. When i start the hu, the amps power on. The voltage drop to like 11.5v for no obvious reason, even with volume at 0. If i put some juice into the amps, the voltage drop to 10v, car off. I guess this ain't good for the amp but they don't even shut off.

    What could it be? Is it possible that my battery ground ain't great? I mean, when i put a little charge on the batt (amp at iddle) , i get a .8v drop. otherwise what could it be? is it bad for the amp to play in the 11ish without dropping too much ( not like 14v to 10v....)
    The reason why you see a draw at startup is the amps internal caps need to charge. As soon as the amp sees the turn on signal via the REM wire, it turns on and the caps fill. That is to be expected.

    Now when the voltage drops to 10.0V, that is very bad. Do NOT run your amps that low. You will damage them for sure. You might be best running the engine to support the battery. I guess that battery is not enough by itself to support your system after all. That does not mean it is defective, just not up to the task.

    If you have the amp grounds running directly to the battery, then the chassis ground never even comes into play. The chassis ground would only be needed when using the alt to power the amps.




  14. #14
    Xprime4's Avatar
    Xprime4 is offline ****in' canadian

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Quebec, Canada
    Age
    28
    Posts
    2,728
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Rear batt voltage drop when amps are on

    Quote Originally Posted by loopkiller View Post
    The reason why you see a draw at startup is the amps internal caps need to charge. As soon as the amp sees the turn on signal via the REM wire, it turns on and the caps fill. That is to be expected.

    Now when the voltage drops to 10.0V, that is very bad. Do NOT run your amps that low. You will damage them for sure. You might be best running the engine to support the battery. I guess that battery is not enough by itself to support your system after all. That does not mean it is defective, just not up to the task.

    If you have the amp grounds running directly to the battery, then the chassis ground never even comes into play. The chassis ground would only be needed when using the alt to power the amps.
    so, i wouldn't need to ground the rear batt on chasis if i had all my amp ground on the neg of that batt

    i'll put my dash voltmeter on my back batt, so i'll monitor the drop better with car off. Considering that once the amps power on, i'm down to 11.7ish, what should be my maximum drop to keep it safe? not under 11v i guess, but i would like your opinion Loopkiller

    btw, you should be the moderator of this wiring and electrical forum.

    also, bassracers must burn few amps per year with low voltage?




  15. #15
    Xprime4's Avatar
    Xprime4 is offline ****in' canadian

    Threadstarter


    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Quebec, Canada
    Age
    28
    Posts
    2,728
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Rear batt voltage drop when amps are on

    Quote Originally Posted by loopkiller View Post
    The reason why you see a draw at startup is the amps internal caps need to charge. As soon as the amp sees the turn on signal via the REM wire, it turns on and the caps fill. That is to be expected.
    .
    also , once the amp caps are charged, should my "iddle"battery voltage goes up? I just check today and i was around 11.70 with music playing at confortable level.
    Last edited by Xprime4; 04-10-2009 at 11:27 AM.




Closed Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum