Closed Thread
Page 1 of 4 1 2 3 4 LastLast
Results 1 to 15 of 57

Reload Thread: Never ending Alt whine

  1. #1
    dalucifer's Avatar
    dalucifer is offline Not Minion Approved



    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Los Angeles
    Age
    27
    Posts
    2,570
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)

    Never ending Alt whine

    Ok guys i have a 2006 charger. It supposedly has a 180 amp alt in it. Over the past few weeks i have done everything i could possible think of to get rid of this alt whine. Change grounds on the HU and the AMP.Changed RCA's. Ran an isolated ground to HU from the battery. Gave the HU an isolated power to an external battery. Seperate ground to the alt with the stock wiring in. New alt power wire with the stock wiring as well. Took the serpantine belt off the pully's to see if there was any catching in the alt(no catching nor was there an play in the alt shaft). Went and got the alt tested today its a good alt. Got the battery tested and its a good battery. The only time that there is no alt whine is when the RCA's are unplugged. The other time that there was no whine was when the HU power/ ground was isolated aswell as the amp being isolated.

    I am pretty lost now on what it could be...Any help is appreciated...







  2. #2
    knukonceptz's Avatar
    knukonceptz is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    May 2003
    Location
    Ohio
    Posts
    735
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Never ending Alt whine

    No need to test the ALT, the whine means it is working. Now to the problem:

    You say no noise with RCA's unplugged. Is that unplugged at the HU or the amp. If at the amp, that eliminates the amp as the problem, unplug at the HU (plug back in at amp) That will eliminate the RCA's, only thing left is HU and the problem will be a ground loop.

    Have you run 10 gauge wire from HU to the amp? Use 10 gauge speaker wire to power the HU of the same exact point the Amp gets power/grounds from (another reason to use power and ground blocks - eliminate loops) Do not attach the factory wiring for power/ground and see if the chassis mount is isolated from the rest of the car.

    A ground loop is occuring, the voltage at the HU differes from at the amp. The RCA is the connecting path that has a lower ground resistance.




  3. #3
    Eldorado's Avatar
    Eldorado is offline Banned



    Join Date
    Dec 2005
    Location
    So Cal
    Posts
    4,974
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Never ending Alt whine

    We tried 2 different h/u's
    Same result.
    But that was with the factory wiring.
    We were going to wire the h/u directly to the battery but it was a late night and didnt get that far.




  4. #4
    knukonceptz's Avatar
    knukonceptz is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    May 2003
    Location
    Ohio
    Posts
    735
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Never ending Alt whine

    Dont wire direct to the battery, the reason for the noise is a difference in voltage between components. So to correct that wire them together.




  5. #5
    forbidden's Avatar
    forbidden is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Jan 2004
    Location
    CFB Comox, BC, Canada
    Age
    45
    Posts
    1,127
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Never ending Alt whine

    Take the epicenter out of the picture and retest again. DO NOT test with the same model and brand of cd player as there may be a build issue with it.



    Yeah, whatever

  6. #6
    dalucifer's Avatar
    dalucifer is offline Not Minion Approved

    Threadstarter


    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Los Angeles
    Age
    27
    Posts
    2,570
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)

    Re: Never ending Alt whine

    epicenter isnt installed..didnt test the same model HU..I have the 9855 in and we tested it with an eclipse 8443




  7. #7
    forbidden's Avatar
    forbidden is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Jan 2004
    Location
    CFB Comox, BC, Canada
    Age
    45
    Posts
    1,127
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Never ending Alt whine

    Take the headunit to the amp and power it direct from the amps terminals. Jump the ignition to the constant on the deck harness. Use a new set of rca cables. Ensure that the amp is not mounted to any metal and that it is not touching any metal, put some cardboard under it. Do not plug the antenna in either. Retest and post the results.



    Yeah, whatever

  8. #8
    Eldorado's Avatar
    Eldorado is offline Banned



    Join Date
    Dec 2005
    Location
    So Cal
    Posts
    4,974
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Never ending Alt whine

    We tried with the antenna in and with it out.
    The whole car runs off 1 300A fuse going to a terminal
    150A to the amp, 150A to the accessories
    Ground is to the chassis, then goes to a grounding block, to the amp and to the accessories.
    We know its not the amp or the h/u or the RCA's
    Its either the stock wiring in the dash...or the alternator making noise and causing interfrence in the system.
    The whole dash is plastic so there is no where else to ground to besides the floor of the car




  9. #9
    Eldorado's Avatar
    Eldorado is offline Banned



    Join Date
    Dec 2005
    Location
    So Cal
    Posts
    4,974
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Never ending Alt whine

    Tried the seperate power/ground to the battery ( located in the trunk)....
    Tried the RCA's removes from the h/u and plugged into the amp....
    Still there....




  10. #10
    knukonceptz's Avatar
    knukonceptz is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    May 2003
    Location
    Ohio
    Posts
    735
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Never ending Alt whine

    With RCA's unplugged at the HU and plugged in at the amp you have noise, what happens when you disconnect at amp. If you have no signal and noise, then unplug the RCA's at the amp and its gone, that would indicate its coming from the RCA's.

    Use process of elimination to work down the chain of items.....




  11. #11
    Eldorado's Avatar
    Eldorado is offline Banned



    Join Date
    Dec 2005
    Location
    So Cal
    Posts
    4,974
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Never ending Alt whine

    Tried that...no noise
    But i ran another pair of isloated RCA's and it did the same thing
    BTW...they are your RCA's ( Krystal Kables)
    For top of the line they arent that great if they are making noise




  12. #12
    Flipx99's Avatar
    Flipx99 is offline Violator of Terms



    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Building 100
    Posts
    23,971
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)

    Re: Never ending Alt whine

    knu -ygpm




    Black cat, white cat...all that matters is that it catches mice. -Deng Xiaoing


    I do homework for money. I specialize in finance. PM me for estimates.

    If someone uses me as a reference, please contact me first.

  13. #13
    Civic_boi334's Avatar
    Civic_boi334 is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Montgomery Al.
    Posts
    384
    Post Thanks / Like
    Images
    7
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Never ending Alt whine

    This sounds like rigging but, its works. This what u do. If u r not u all of your amp jacks, get a piece of wire and wrap it around the one of the jacks on the back of the source unit and ground it to the source unit. It should stop it.




  14. #14
    dalucifer's Avatar
    dalucifer is offline Not Minion Approved

    Threadstarter


    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Los Angeles
    Age
    27
    Posts
    2,570
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)

    Re: Never ending Alt whine

    Actually...I only unplugged 1 of the RCA's and it got louder. i am assuming that it is a ground loop...Trial and error i guess..




  15. #15
    dalucifer's Avatar
    dalucifer is offline Not Minion Approved

    Threadstarter


    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Los Angeles
    Age
    27
    Posts
    2,570
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)

    Re: Never ending Alt whine

    Quote Originally Posted by Civic_boi334
    This sounds like rigging but, its works. This what u do. If u r not u all of your amp jacks, get a piece of wire and wrap it around the one of the jacks on the back of the source unit and ground it to the source unit. It should stop it.

    Tried it..




Closed Thread
Page 1 of 4 1 2 3 4 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts

1e2 Forum