User Tag List

Closed Thread
Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 15 of 32

Reload Thread: RIDICULOUS Voltage Drop, help me out guys.

  1. #1
    Defconx3's Avatar
    Defconx3 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Southern California
    Posts
    783
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    RIDICULOUS Voltage Drop, help me out guys.

    I just finished installing my Directed 1500d and my Profile 75w X 4 amp. I went ahead and started my car and turned on the headunit, but there came no sound. As you would imagine, I went around to the back of the car and noticed that the power light on my profile amp was flickering (not in a periodical way, randomly) and my directed amp wasn't even on.

    The first thing I checked was the remote turn on cables, which tested to be good. Then I took my dmm and measured the voltage to the terminals while the amp was off. It read out to be 14.27 V, which is good. Then after I turned on the amp, the voltage read 7.1 V, which is obviously the problem.

    What has me stumped is the wiring is the exact same wiring that I used on the amp before, and it worked perfectly. The only thing I adjusted while installing the amps was the positive terminal to the battery, which I went ahead and disconnected the 1500d from and cleaned the connections and reinstalled. But there was absolutely no difference. I am skeptical about there being a grounding issue because I have it grounded in the exact same location that I had my old POS 250w lighting audio amp grounded.

    I am feeling frusterated because I spent about 15 hours installing new speakers, headunit, amps, and wiring and now im running into this ****. Any pointers would be really appreciated.



    References: vitveet, ismelllikepoop, xdavieexx, TreyE

    Head Unit: Pioneer DEH-P860mp
    Front Speakers: Infinity Kappa 6.5cs
    Rear Fill: Some Pioneer coaxes
    Sub Amp: Directed 1500d

    Quote Originally Posted by squeak9798
    Though I would suggest investing in a dictionary




  2. #2
    negativezeroz's Avatar
    negativezeroz is offline Nothing Is Promised



    Join Date
    May 2004
    Location
    -salad fingers-
    Age
    26
    Posts
    4,900
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: RIDICULOUS Voltage Drop, help me out guys.

    i would imagine you have 0/1AWG power? How big is your alt? Could try the big 3 or get a new battery

    If your car was on when it did this then its making me lean towards your alt..



    Quote Originally Posted by profilepower
    lol..sum guy thinks a box make subs tight..
    a box might help alil....so you saying if ya 15 is in the same box as my 10. theyre both as tight as each other???
    whatever..the thing is the mark means something..so you thought i have a 10 foot sub???
    this guy is the dumest of you all....HAHahahAHAhaHahAHAhaHa
    oh i think the lil boy complaining is talking about i hit a n instead of a s. it confused him..
    i'm sorry lil boy now is it better......its 10'' is tighter.
    my 2 marks are too far apart i'm going back to 1. it means inches lil boys..ok
    Quote Originally Posted by Trey803
    ports should ALWAYS be larger than your capacitor
    http://shecant.myminicity.com/ind

  3. #3
    PhatTonyDeMarco's Avatar
    PhatTonyDeMarco is offline C0CK,its whats for dinner



    Join Date
    May 2005
    Location
    West Palm Beach, FL
    Posts
    7,725
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: RIDICULOUS Voltage Drop, help me out guys.

    Well a 250w Lightning amp and a 1200w Directed are in two different classes... What vehicle is this, do you happen to know your stock alt output?

    I wouldnt say something was installed wrong, just that you have some major electrical upgrades up your alley. The big three is a start, do it correctly and see what happens.

    Also, what size wire is going from amp to battery? If it isnt at least 4 guage, then upgrade....




  4. #4
    Defconx3's Avatar
    Defconx3 is offline CarAudio.com Elite

    Threadstarter


    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Southern California
    Posts
    783
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: RIDICULOUS Voltage Drop, help me out guys.

    Yes, I would normally say so too, but like I said, I disconnected the 1500d, leaving only the profile 75w X 4 amplifier. I have gotten that amplifier to run perfectly on the same wiring before, and there is also no dimming to be seen, which would be an indicator of battery/alternator failure.



    References: vitveet, ismelllikepoop, xdavieexx, TreyE

    Head Unit: Pioneer DEH-P860mp
    Front Speakers: Infinity Kappa 6.5cs
    Rear Fill: Some Pioneer coaxes
    Sub Amp: Directed 1500d

    Quote Originally Posted by squeak9798
    Though I would suggest investing in a dictionary

  5. #5
    Defconx3's Avatar
    Defconx3 is offline CarAudio.com Elite

    Threadstarter


    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Southern California
    Posts
    783
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: RIDICULOUS Voltage Drop, help me out guys.

    Quote Originally Posted by PhatTonyDeMarco
    Well a 250w Lightning amp and a 1200w Directed are in two different classes... What vehicle is this, do you happen to know your stock alt output?

    I wouldnt say something was installed wrong, just that you have some major electrical upgrades up your alley. The big three is a start, do it correctly and see what happens.

    Also, what size wire is going from amp to battery? If it isnt at least 4 guage, then upgrade....
    Let me clairify, I have 4 guage running to the 1500d, and 8 guage running to the 4 channel amplifier. I will be running the 1500d at 2 ohms, so I don't see why I would need more then 4 guage for the time being.

    Also, the 1500d is currently disconnected, I wanted to see if the power usage from the 1500d is what was causing the drop, and it wasn't. I know that my electrical system can totally handle the 4 channel amp, so I wanted to get that to work properly, then make my way to the 1500d.



    References: vitveet, ismelllikepoop, xdavieexx, TreyE

    Head Unit: Pioneer DEH-P860mp
    Front Speakers: Infinity Kappa 6.5cs
    Rear Fill: Some Pioneer coaxes
    Sub Amp: Directed 1500d

    Quote Originally Posted by squeak9798
    Though I would suggest investing in a dictionary

  6. #6
    PhatTonyDeMarco's Avatar
    PhatTonyDeMarco is offline C0CK,its whats for dinner



    Join Date
    May 2005
    Location
    West Palm Beach, FL
    Posts
    7,725
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: RIDICULOUS Voltage Drop, help me out guys.

    Quote Originally Posted by Defconx3
    Yes, I would normally say so too, but like I said, I disconnected the 1500d, leaving only the profile 75w X 4 amplifier. I have gotten that amplifier to run perfectly on the same wiring before, and there is also no dimming to be seen, which would be an indicator of battery/alternator failure.
    Have you put a DMM on the battery terminals or the altenator to see if either is mysteriously low?




  7. #7
    Defconx3's Avatar
    Defconx3 is offline CarAudio.com Elite

    Threadstarter


    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Southern California
    Posts
    783
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: RIDICULOUS Voltage Drop, help me out guys.

    Quote Originally Posted by PhatTonyDeMarco
    Have you put a DMM on the battery terminals or the altenator to see if either is mysteriously low?
    Good point, im going to do that right now...



    References: vitveet, ismelllikepoop, xdavieexx, TreyE

    Head Unit: Pioneer DEH-P860mp
    Front Speakers: Infinity Kappa 6.5cs
    Rear Fill: Some Pioneer coaxes
    Sub Amp: Directed 1500d

    Quote Originally Posted by squeak9798
    Though I would suggest investing in a dictionary

  8. #8
    Defconx3's Avatar
    Defconx3 is offline CarAudio.com Elite

    Threadstarter


    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Southern California
    Posts
    783
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: RIDICULOUS Voltage Drop, help me out guys.

    Yep, checked the battery and the alt and they are both going strong at ~14v. I guess it has to be in the wiring somewhere. How mysteriously ghey.



    References: vitveet, ismelllikepoop, xdavieexx, TreyE

    Head Unit: Pioneer DEH-P860mp
    Front Speakers: Infinity Kappa 6.5cs
    Rear Fill: Some Pioneer coaxes
    Sub Amp: Directed 1500d

    Quote Originally Posted by squeak9798
    Though I would suggest investing in a dictionary

  9. #9
    negativezeroz's Avatar
    negativezeroz is offline Nothing Is Promised



    Join Date
    May 2004
    Location
    -salad fingers-
    Age
    26
    Posts
    4,900
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: RIDICULOUS Voltage Drop, help me out guys.

    The 1500D has to be drawing a lot then. I doubt the Profile pulls more than like 25A. But ~7volt...****.



    Quote Originally Posted by profilepower
    lol..sum guy thinks a box make subs tight..
    a box might help alil....so you saying if ya 15 is in the same box as my 10. theyre both as tight as each other???
    whatever..the thing is the mark means something..so you thought i have a 10 foot sub???
    this guy is the dumest of you all....HAHahahAHAhaHahAHAhaHa
    oh i think the lil boy complaining is talking about i hit a n instead of a s. it confused him..
    i'm sorry lil boy now is it better......its 10'' is tighter.
    my 2 marks are too far apart i'm going back to 1. it means inches lil boys..ok
    Quote Originally Posted by Trey803
    ports should ALWAYS be larger than your capacitor
    http://shecant.myminicity.com/ind

  10. #10
    bjfish11's Avatar
    bjfish11 is offline FisherCustoms.com



    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Garden Plain, KS
    Age
    29
    Posts
    4,920
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: RIDICULOUS Voltage Drop, help me out guys.

    duh....all you need is a cap.....




    Authorized SSA Loaded Enclosure Dealer

  11. #11
    Defconx3's Avatar
    Defconx3 is offline CarAudio.com Elite

    Threadstarter


    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Southern California
    Posts
    783
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: RIDICULOUS Voltage Drop, help me out guys.

    Quote Originally Posted by negativezeroz
    The 1500D has to be drawing a lot then. I doubt the Profile pulls more than like 25A. But ~7volt...****.
    No, you do not understand the situation all the way, I have the 1500d disconnected and it is still dropping to ~7v. It must be the wiring, but im stumped because I have had it working perfectly fine before with the same exact wiring and setup.



    References: vitveet, ismelllikepoop, xdavieexx, TreyE

    Head Unit: Pioneer DEH-P860mp
    Front Speakers: Infinity Kappa 6.5cs
    Rear Fill: Some Pioneer coaxes
    Sub Amp: Directed 1500d

    Quote Originally Posted by squeak9798
    Though I would suggest investing in a dictionary

  12. #12
    Defconx3's Avatar
    Defconx3 is offline CarAudio.com Elite

    Threadstarter


    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Southern California
    Posts
    783
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: RIDICULOUS Voltage Drop, help me out guys.

    Quote Originally Posted by bjfish11
    duh....all you need is a cap.....
    How many will $4,289.00 get me!



    References: vitveet, ismelllikepoop, xdavieexx, TreyE

    Head Unit: Pioneer DEH-P860mp
    Front Speakers: Infinity Kappa 6.5cs
    Rear Fill: Some Pioneer coaxes
    Sub Amp: Directed 1500d

    Quote Originally Posted by squeak9798
    Though I would suggest investing in a dictionary

  13. #13
    negativezeroz's Avatar
    negativezeroz is offline Nothing Is Promised



    Join Date
    May 2004
    Location
    -salad fingers-
    Age
    26
    Posts
    4,900
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: RIDICULOUS Voltage Drop, help me out guys.

    Quote Originally Posted by Defconx3
    No, you do not understand the situation all the way, I have the 1500d disconnected and it is still dropping to ~7v. It must be the wiring, but im stumped because I have had it working perfectly fine before with the same exact wiring and setup.
    Ohh! Gotcha now. ok where are you reading the 7v? At amp or directly from the alt/battery?



    Quote Originally Posted by profilepower
    lol..sum guy thinks a box make subs tight..
    a box might help alil....so you saying if ya 15 is in the same box as my 10. theyre both as tight as each other???
    whatever..the thing is the mark means something..so you thought i have a 10 foot sub???
    this guy is the dumest of you all....HAHahahAHAhaHahAHAhaHa
    oh i think the lil boy complaining is talking about i hit a n instead of a s. it confused him..
    i'm sorry lil boy now is it better......its 10'' is tighter.
    my 2 marks are too far apart i'm going back to 1. it means inches lil boys..ok
    Quote Originally Posted by Trey803
    ports should ALWAYS be larger than your capacitor
    http://shecant.myminicity.com/ind

  14. #14
    PhatTonyDeMarco's Avatar
    PhatTonyDeMarco is offline C0CK,its whats for dinner



    Join Date
    May 2005
    Location
    West Palm Beach, FL
    Posts
    7,725
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: RIDICULOUS Voltage Drop, help me out guys.

    Maybe you have a pair of speakers wired wrong and have the wrong impedance for the amp than you want, causing high current draw?

    What exactly has changed since you disconnected the Directed? You added the Profile amp?




  15. #15
    Defconx3's Avatar
    Defconx3 is offline CarAudio.com Elite

    Threadstarter


    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Southern California
    Posts
    783
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: RIDICULOUS Voltage Drop, help me out guys.

    Quote Originally Posted by negativezeroz
    Ohh! Gotcha now. ok where are you reading the 7v? At amp or directly from the alt/battery?
    This is how things currently stand with the headunit on and the profile trying to play:

    Volts at Battery and alt: ~14V

    Volts at profile positive/ground terminals: ~7v when powered on, 14v when not powered on.



    References: vitveet, ismelllikepoop, xdavieexx, TreyE

    Head Unit: Pioneer DEH-P860mp
    Front Speakers: Infinity Kappa 6.5cs
    Rear Fill: Some Pioneer coaxes
    Sub Amp: Directed 1500d

    Quote Originally Posted by squeak9798
    Though I would suggest investing in a dictionary

Closed Thread
Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Similar Threads

  1. Odd voltage drop
    By DaPutster in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 12
    Last Post: 09-09-2005, 05:05 PM
  2. What are Capacitors used for??
    By RbAudio_Geek in forum General Discussion
    Replies: 23
    Last Post: 06-20-2005, 09:36 PM
  3. capacitor help
    By stish05 in forum Amplifiers
    Replies: 19
    Last Post: 06-15-2005, 07:20 PM
  4. So how you guys like my crappy subs?
    By Basshead808 in forum General Discussion
    Replies: 37
    Last Post: 05-24-2005, 11:51 PM
  5. Need help with RCA voltage issue....asap
    By RCwhat in forum General Discussion
    Replies: 6
    Last Post: 04-06-2005, 01:00 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum