Closed Thread
Results 1 to 13 of 13

Reload Thread: Odd Electronic Chain Failure: Blown Mofo12

  1. #1
    generalGOTCHA's Avatar
    generalGOTCHA is offline Boyz in the Hood (EZE )



    Join Date
    Oct 2004
    Location
    San Antonio TX
    Age
    31
    Posts
    487
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Odd Electronic Chain Failure: Blown Mofo12

    equipment:

    Hifonics Brutus 1500d
    Mofo12 by PA in 2.4^3 (manufact specs)
    pioneer 7700 HU
    scorsche 4guage from Hot to amp
    6" ground:
    4ft 3" 8guage from amp to subwoofer:
    I wired pos/neg to each coil , and bridged the coils externally to the enclosure:

    I hope to soon post pics of my install .. it was clean ,neat , sharp , hid , and well planned for performance as well as cosmetics.

    I used a nitrous switch, too toggle on and off my amps , one toggle per amp :


    Problem:

    Keeping the amp on almost full gain ((yeah I know brutus can put out a **** load)).
    The box was 3/4" MDF with inside laid fiberglass to coat everything including seems of the enclosure.
    I was absolutely astonished at how hard one ****ing subwoofer hit in my 1994 XLE v6 camry compared to two Kicker Comp Vr's of my cousins.. so slamming power into the ole mofo for about one month hitting clean and HARD ! Out of the clear blue the mofo12 began to distort .. I was mind set that my enclosure was rattling loose and not the sub being faulty. So I built a whole new enclosure for it and changed the tuning while I was at it. After installing.. I burned the VC's in slowly like always @1ohm .. and I got up to 18 of 62 on the volume ((mind you keeping it on just 1 could be heard inside a home)) and it distorted like before.
    I was pist, I checked gains, bypassed the eq , tried a different amp , and swapped the sub from the box with a temp sub which hit clean.. so frustrated I inspected the mofo and found nothing ,nor a stinch. I hooked it back up and said ****it.. I jammed her till she died which wasnt long after.

    Soon after the smoke cleared my trunk.. knowing the fate of the woofer .. I took the mofo's non-magnetic bolts out, deconstructed the magnets from the support frame and there was the mechanical thermal weekness. ALL the wire around the thin aluminum bobbin was burned crisp and smelled like a burned resistor from a project gone bad . Soon after .. I boxed the mofo back up .. and I supplimented it with another subwoofer. I turned on the hifonics and about 15 seconds after all 3 of my amps shutoff. It burned the 100a fuse from the main line, when I tried it on each branch of the distro same problem occurred only for the brutus.

    Oh btw.. if this helps ! Voice coils look emaculate , cone was froze up untill I un-wound the bobbin. ODD as it is .. the Hifonics AMP on the last bad fuse blowing occurance set off like fireworks inside the amplifier.

    The fuses werent touched, still the same fuses in the amp that arrived from Ike sounds. So , Im wondering if the amp went faulty , maybe overpowered the subwoofer in some way and both dettered slowly. Or , the mofo's fate caused a negative reaction to the electronics in the amp.

    I dont have an explination so I hope one of you do. Either way im looking to send them both back and have them replaced free of charge .

    for those who read this.. I posted a second post on considering diff subwoofer , and I have questions some of the pro's here can maybe help me on.







  2. #2
    zachzchw's Avatar
    zachzchw is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    Dec 2004
    Location
    ohio
    Posts
    6,640
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Odd Electronic Chain Failure: Blown Mofo12

    Quote Originally Posted by generalGOTCHA


    Keeping the amp on almost full gain .

    Thatll do it right there.




  3. #3
    SPL140.2's Avatar
    SPL140.2 is offline Team DefJ



    Join Date
    Mar 2005
    Location
    NY
    Age
    36
    Posts
    5,295
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Odd Electronic Chain Failure: Blown Mofo12

    clipping isnt a good thing



    Team DefJ
    http://www.myspace.com/loudinspl

    WWW.JAGGEDEDGEKUSTUMVINYL.NET

    REF'S:
    VOSSCHS-NJACK2AF-WOWIMZZ-DECIPHA-AZNGOTSKILLS-TRAFFICJAMZ-MILLIONARE1-QTRHORSE
    TSL13505-DJL(2)-KNOTSLCK-KYLEC-KNUKONCEPTZ(4)-KEIFERSRACING-TEAM H&K
    ANDRIZZLE-95BLACKGA(3)-MAX_POWER-POUNDINDAK69-DVRMSTRNG-BLONG131-PIMPDADDYQ
    NOPH33RACING-KPR10IS-XTREMEBASSJUNKY-ENVEE 02-J3M CONCEPTS(3)
    CONNERSDAD19(6)-SNOOPDAN(2)-SUNDOWNZ(3)-MRWIGGLEZDJ-ASTYL-BLAZIN_JASON-GOT_FOCUS?
    SPLCHOICE-DBDESIGNSELITE-JEREMY M-GLADIATOR_JAI-QTIPEXTRA(2)-BJFISH11(2)
    MEMPHISFLEX-CHA0-BBALL09124-BUCKYBOY-CURTIS1993-ICPURPLEPPLALOT-BMBORSK-P3BUMPIN-DEFJ165

  4. #4
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    TriState Area
    Age
    28
    Posts
    3,888
    Post Thanks / Like
    Images
    23
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Odd Electronic Chain Failure: Blown Mofo12

    you didn't set your gains properly did you?




    myspace

    1993 Volvo 960 Luxury Sedan

    Refs: Sake Pho Sho, Silentheaven389, macmood, iamslain, lemans23, desertheat (3), monte_carlo97 (7).

  5. #5
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    TriState Area
    Age
    28
    Posts
    3,888
    Post Thanks / Like
    Images
    23
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Odd Electronic Chain Failure: Blown Mofo12

    You need to set the voltage on your Amp to 34.6 volts. Not 947562757t5017826-012




    myspace

    1993 Volvo 960 Luxury Sedan

    Refs: Sake Pho Sho, Silentheaven389, macmood, iamslain, lemans23, desertheat (3), monte_carlo97 (7).

  6. #6
    req's Avatar
    req
    req is offline am a mod.



    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Syracuse, NY
    Age
    29
    Posts
    15,426
    Post Thanks / Like
    Images
    21
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Odd Electronic Chain Failure: Blown Mofo12

    your amp clipped

    your sub broke.

    end.

    this is what happens if you dont set your freggin gain.




  7. #7
    akizzle's Avatar
    akizzle is offline yezzzzzzzzzzzzzzzzzir



    Join Date
    Apr 2005
    Location
    htown, tx
    Age
    25
    Posts
    309
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Odd Electronic Chain Failure: Blown Mofo12

    hfas;kdufyhas;kdhas;fjhg nm i just found it




  8. #8
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    TriState Area
    Age
    28
    Posts
    3,888
    Post Thanks / Like
    Images
    23
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Odd Electronic Chain Failure: Blown Mofo12

    setting your gains is SQRT(POWERxRESISTENCE).

    34.6v is what your sub can handle daily So i advise you to set it to 34.6v and keep it there buddy.

    oh yeah, use a DMM and set it to AC current and measure through your speaker terminals on the amp. POS to POS and NEG to NEG.




    myspace

    1993 Volvo 960 Luxury Sedan

    Refs: Sake Pho Sho, Silentheaven389, macmood, iamslain, lemans23, desertheat (3), monte_carlo97 (7).

  9. #9
    RCwhat's Avatar
    RCwhat is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Se, MA
    Posts
    584
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Odd Electronic Chain Failure: Blown Mofo12

    well, when you burned up the voice coil from clipping the hell out of the signal, you obviously caused a short in it which basically shorted the terminals on the amp as well, great job focker!!!!! hopefully you learned your lesson.




  10. #10
    generalGOTCHA's Avatar
    generalGOTCHA is offline Boyz in the Hood (EZE )

    Threadstarter


    Join Date
    Oct 2004
    Location
    San Antonio TX
    Age
    31
    Posts
    487
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Odd Electronic Chain Failure: Blown Mofo12

    Actually , yah I didnt set the gain... I did it by ear abusing the subwoofer for more output power.

    No voice coil burnt , they are PERFECTLY FINE ! its inside the magnet , the bobbin I beleive it is called, where it hovers in the center core of the magnet ((I took the sub apart and examined it)) . The wire coiled around that was burn. the voice coils woven through the spider were fine !




  11. #11
    PowerNaudio's Avatar
    PowerNaudio is offline the power of audio



    Join Date
    May 2005
    Location
    killeen, TX
    Posts
    1,876
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Odd Electronic Chain Failure: Blown Mofo12

    Quote Originally Posted by generalGOTCHA
    Actually , yah I didnt set the gain... I did it by ear abusing the subwoofer for more output power.

    No voice coil burnt , they are PERFECTLY FINE ! its inside the magnet , the bobbin I beleive it is called, where it hovers in the center core of the magnet ((I took the sub apart and examined it)) . The wire coiled around that was burn. the voice coils woven through the spider were fine !
    the voice coil would be that bobbin that has a long copper wire wraped around it!.




    AIM:powernaudio,yahoo:powernaudio,email address: powernaudio at gmail.com contact me if you need any help.

    Portafolio
    builds
    more builds
    saturn l300 build
    videos

    References:Mr.Loki,dubbinjet,trucktoy,fancynapkin, netherland,Datdudedru,hockey1playa33,
    donbon86,PhatTonyDeMar,Saywhat?,vosschs,ChuckKlock er,budlightman361,baseballer1100,elslug,
    bdogg321,projectpat06,eatank,BodegaBay,playboyclic ,cbrrocketrdr,iwanturmags,pboulos,DaBeholder,
    bholtmeier,beatthis27,OldManTod,MTXman,Gianotti.

  12. #12
    RandyJ's Avatar
    RandyJ is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    Nov 2004
    Location
    USA
    Posts
    4,523
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Odd Electronic Chain Failure: Blown Mofo12

    tis a wanna be beezlebub/profilepower or whatever his name was.




  13. #13
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    TriState Area
    Age
    28
    Posts
    3,888
    Post Thanks / Like
    Images
    23
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Odd Electronic Chain Failure: Blown Mofo12

    Quote Originally Posted by N00blet
    tis a wanna be beezlebub/profilepower or whatever his name was.
    lol wah?

    anyays, profilepower is under the new name Stroker Boy or whatever.




    myspace

    1993 Volvo 960 Luxury Sedan

    Refs: Sake Pho Sho, Silentheaven389, macmood, iamslain, lemans23, desertheat (3), monte_carlo97 (7).

Closed Thread

Similar Threads

  1. Odd situation - really bothering me
    By mp3master in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 9
    Last Post: 12-23-2002, 05:21 PM
  2. MY amp BLOWN??
    By JLAudioEXTREME in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 11
    Last Post: 10-08-2002, 04:04 AM
  3. blown HX2s
    By geonn in forum General Discussion
    Replies: 4
    Last Post: 08-05-2002, 12:57 AM
  4. Do i need a electronic crossover????
    By nofriends46 in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 1
    Last Post: 06-03-2002, 06:54 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum