Closed Thread
Results 1 to 12 of 12

Reload Thread: Did I wire my comps right?

  1. #1
    thepope3290's Avatar
    thepope3290 is offline Member



    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Thomson, IL
    Posts
    137
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Did I wire my comps right?

    I wired them to the factory wiring in the door, found the same wires behind the head unit, connected those wires to the crossover, then ran wires to the amp. They don't seem to be performing that great....







  2. #2
    thefunkybunch's Avatar
    thefunkybunch is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Oct 2005
    Location
    cloud9
    Age
    34
    Posts
    282
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Did I wire my comps right?

    are they in phase? what comps, and what amp? what music... mp3 or cd? more info please




  3. #3
    thepope3290's Avatar
    thepope3290 is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Thomson, IL
    Posts
    137
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Did I wire my comps right?

    CDT CL-51A 5.25" 2 ways to a HiFonics ZXi 4406. Playing a retail CD. Don't know if they're in phase...




  4. #4
    thefunkybunch's Avatar
    thefunkybunch is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Oct 2005
    Location
    cloud9
    Age
    34
    Posts
    282
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Did I wire my comps right?

    phase is kind of important... wired out of phase they can sound very poor indeed very easily. i would check that out first.




  5. #5
    thepope3290's Avatar
    thepope3290 is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Thomson, IL
    Posts
    137
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Did I wire my comps right?

    How do I check for phase?




  6. #6
    thefunkybunch's Avatar
    thefunkybunch is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Oct 2005
    Location
    cloud9
    Age
    34
    Posts
    282
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Did I wire my comps right?

    make sure the positive output from the amp is going to the positive input to the crossover, and the positive outputs from the crossover are going to the positive inputs to the woofer and tweeter. same for negative.

    i'd try switching the + and - for ONE of the speakers at the amp and see if that helps. not both speakers. it's either going to make it sound 1000% better if you wired them up backwards, or 1000%worse if they are wired up correctly. if it sounds worse that way, then there are other issues that can be addressed.




  7. #7
    DejaWiz's Avatar
    DejaWiz is offline Speaker Bee-otch



    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Omaha
    Posts
    5,169
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Did I wire my comps right?

    Quote Originally Posted by thepope3290 View Post
    I wired them to the factory wiring in the door, found the same wires behind the head unit, connected those wires to the crossover, then ran wires to the amp. They don't seem to be performing that great....
    If I'm understanding this correctly, you connected the wires from the back of the HU to the crossovers?



    2010 Kia Forte SX
    2009 Kia Borrego EX 4x4

    Setting Amp Gains:
    http://s13.zetaboards.com/Den_of_Dragons/topic/508709/1/


    References
    Bought from: jacobcopeland87, 95bat, alxmlr789, na_rsx


  8. #8
    thepope3290's Avatar
    thepope3290 is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Thomson, IL
    Posts
    137
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Did I wire my comps right?

    I'm pretty sure that's what my dad did. I might be wrong, though...




  9. #9
    thepope3290's Avatar
    thepope3290 is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Thomson, IL
    Posts
    137
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Did I wire my comps right?

    The back speakers being run by the HU are much louder, too.




  10. #10
    DejaWiz's Avatar
    DejaWiz is offline Speaker Bee-otch



    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Omaha
    Posts
    5,169
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Did I wire my comps right?

    Quote Originally Posted by thepope3290 View Post
    I'm pretty sure that's what my dad did. I might be wrong, though...
    If the HU is running the front comps and rear speakers, then what is the amp running?



    2010 Kia Forte SX
    2009 Kia Borrego EX 4x4

    Setting Amp Gains:
    http://s13.zetaboards.com/Den_of_Dragons/topic/508709/1/


    References
    Bought from: jacobcopeland87, 95bat, alxmlr789, na_rsx


  11. #11
    thepope3290's Avatar
    thepope3290 is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Thomson, IL
    Posts
    137
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Did I wire my comps right?

    No, the HU is only running the rears. The comps are hooked up to the factory wiring to the HU, but I think my dad took those wires from the HU, hooked them to the crossover, which is then connected to the amp. Is this right??




  12. #12
    DejaWiz's Avatar
    DejaWiz is offline Speaker Bee-otch



    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Omaha
    Posts
    5,169
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)

    Re: Did I wire my comps right?

    Quote Originally Posted by thepope3290 View Post
    No, the HU is only running the rears. The comps are hooked up to the factory wiring to the HU, but I think my dad took those wires from the HU, hooked them to the crossover, which is then connected to the amp. Is this right??
    It should be wired like so:

    HU FRONT SPEAKER CHANNEL OUTPUTS --> LOC/AMP INPUTS

    AMP OUTPUTS --> PASSIVE XOVERS INPUTS

    PASSIVE XOVERS OUTPUTS --> MIDS AND TWEETS



    2010 Kia Forte SX
    2009 Kia Borrego EX 4x4

    Setting Amp Gains:
    http://s13.zetaboards.com/Den_of_Dragons/topic/508709/1/


    References
    Bought from: jacobcopeland87, 95bat, alxmlr789, na_rsx


Closed Thread

User Tag List

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum