Closed Thread
Results 1 to 9 of 9

Reload Thread: My Alpine CDA-7983 sub pre outs are having trouble!

  1. #1
    Chollis's Avatar
    Chollis is offline Junior Member



    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Los Angeles
    Posts
    14
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    My Alpine CDA-7983 sub pre outs are having trouble!

    I have an Alpine CDA-7983 and everything on it works great except for the subwoofer pre outs. When I plug in the RCAs, and turn the subwoofer setting all the way up, you can barely feel the sub moving when you put your hand on it. Can anybody help me with this?







  2. #2
    Chollis's Avatar
    Chollis is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Los Angeles
    Posts
    14
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: My Alpine CDA-7983 sub pre outs are having trouble!

    I'm new to this site, but so far, nobody has responded to any of my posts. I could really use the help...




  3. #3
    trumpet's Avatar
    trumpet is offline Supporting Vendor trumpet is a Supporting Member of the forum!

    trumpet is a Supporting Vendor of the forum!

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Langdon, ND
    Age
    33
    Posts
    4,503
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    75 Post(s)

    Re: My Alpine CDA-7983 sub pre outs are having trouble!

    What amplifier do you have? How high have you turned up the volume on the head unit?




    Small town service, family owned and operated. See our new mobile friendly web site at www.513electronics.com
    Home to CDT Audio's Systems Design Specialist
    Our CDT Audio dealer store, Clarion,_JBL,_Pioneer,_RE_Audio,_DB Drive,_Metra,_T-Spec, perfect fit speaker kits for your vehicle
    My system: Pioneer AVH-4000NEX, JBL MS-8, Clarion XC6610 x 2, CDT 6.7"/4"/1.1" in the front doors, 4"/1.1" center channel, QES-1220 12" x 2, Clarion SRG-1622R rear fill

  4. #4
    tc300's Avatar
    tc300 is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    Mar 2007
    Location
    springfield,ill
    Posts
    2,569
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)

    Re: My Alpine CDA-7983 sub pre outs are having trouble!

    Preouts may be bad...




  5. #5
    Chollis's Avatar
    Chollis is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Los Angeles
    Posts
    14
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: My Alpine CDA-7983 sub pre outs are having trouble!

    I had it hooked up to a kicker SX900.2 and I turned the volume way up and the subwoofer output on the head unit turned all the way up. When I put my hand on the woofer, it was barely vibrating.




  6. #6
    trumpet's Avatar
    trumpet is offline Supporting Vendor trumpet is a Supporting Member of the forum!

    trumpet is a Supporting Vendor of the forum!

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Langdon, ND
    Age
    33
    Posts
    4,503
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    75 Post(s)

    Re: My Alpine CDA-7983 sub pre outs are having trouble!

    How do you have the amplifier set up? I see it has digital controls. Did you change anything in the system recently?




    Small town service, family owned and operated. See our new mobile friendly web site at www.513electronics.com
    Home to CDT Audio's Systems Design Specialist
    Our CDT Audio dealer store, Clarion,_JBL,_Pioneer,_RE_Audio,_DB Drive,_Metra,_T-Spec, perfect fit speaker kits for your vehicle
    My system: Pioneer AVH-4000NEX, JBL MS-8, Clarion XC6610 x 2, CDT 6.7"/4"/1.1" in the front doors, 4"/1.1" center channel, QES-1220 12" x 2, Clarion SRG-1622R rear fill

  7. #7
    Chollis's Avatar
    Chollis is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Los Angeles
    Posts
    14
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: My Alpine CDA-7983 sub pre outs are having trouble!

    I also tried hooking it up to a JL Audio 250.1 also with no results. The only thing that's different is that the stereo does not have an in-line fuse, because I used the 16 pin plug off of a different alpine. The other Alpine had the fuse in the unit itself, whereas the CDA-7983 had an in-line fuse. Would that cause the sub preouts to not work?




  8. #8
    trumpet's Avatar
    trumpet is offline Supporting Vendor trumpet is a Supporting Member of the forum!

    trumpet is a Supporting Vendor of the forum!

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Langdon, ND
    Age
    33
    Posts
    4,503
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    75 Post(s)

    Re: My Alpine CDA-7983 sub pre outs are having trouble!

    Quote Originally Posted by Chollis View Post
    I also tried hooking it up to a JL Audio 250.1 also with no results. The only thing that's different is that the stereo does not have an in-line fuse, because I used the 16 pin plug off of a different alpine. The other Alpine had the fuse in the unit itself, whereas the CDA-7983 had an in-line fuse. Would that cause the sub preouts to not work?
    The fuse has nothing to do with the preouts. You should put an inline 10 amp fuse holder on the yellow wire. The fuse is to protect the unit in case of an overload or short circuit. If you had a fuse and it opened that would prevent the radio from turning on.

    You could try the front or rear preouts to see if that gets you more output from the amp.




    Small town service, family owned and operated. See our new mobile friendly web site at www.513electronics.com
    Home to CDT Audio's Systems Design Specialist
    Our CDT Audio dealer store, Clarion,_JBL,_Pioneer,_RE_Audio,_DB Drive,_Metra,_T-Spec, perfect fit speaker kits for your vehicle
    My system: Pioneer AVH-4000NEX, JBL MS-8, Clarion XC6610 x 2, CDT 6.7"/4"/1.1" in the front doors, 4"/1.1" center channel, QES-1220 12" x 2, Clarion SRG-1622R rear fill

  9. #9
    ChaseFlorell's Avatar
    ChaseFlorell is offline Junior Member



    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Canada
    Posts
    1
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: My Alpine CDA-7983 sub pre outs are having trouble!

    I'm having the exact same issue as the OP on my new INE-S920HD. All of the pre-outs (front, rear, sub) have minimal output to my subs.
    Chollis, did you ever solve your issue?

    I previously had a Pioneer AVH-8400BT on the same amp and subs, and they hit super hard. All I did was swap out the Head Unit, and my bass is gone. I read that it's easy to kill Pre's if you touch them to a 12v feed, and though I don't think I did that... anything is possible. Is there an internal fuse on the pre's? Is there anything else that we could be looking to do to fix this problem?




Closed Thread

Similar Threads

  1. HELP- Want to understand why I should/shouldn't use the sub pre outs on my HU
    By Mgeldert in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 4
    Last Post: 07-24-2010, 08:03 AM
  2. Trade in San Diego: my Alpine CDA-9853 for your Sub(s) w/ Box?
    By us3 in forum Wanting to Buy (WTB) - Car Audio
    Replies: 1
    Last Post: 06-10-2010, 07:06 PM
  3. any box designs for my alpine 12in E subs?
    By buchi in forum Enclosure Design & Construction Help
    Replies: 3
    Last Post: 03-07-2004, 12:16 AM
  4. My Alpine CDA-9815 Review
    By Tungsten in forum General Discussion
    Replies: 30
    Last Post: 04-02-2003, 01:58 AM
  5. what so i exactly need to hook up my alpine cda-9813?
    By nick310 in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 17
    Last Post: 03-17-2003, 05:49 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum