Closed Thread
Results 1 to 10 of 10

Reload Thread: Just installed new amp, now HU overheats?

  1. #1
    xmakeafistx's Avatar
    xmakeafistx is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Kenosha, WI
    Age
    20
    Posts
    1,089
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    25 Post(s)

    Just installed new amp, now HU overheats?

    Whats up with that? I pulled the HU out and it felt so insanely hot, I could barley touch it.

    What could be causing this?



    Amp: None
    Sub: None
    HU: Parrot Asteroid Single Din
    Front Stage: Massive CK6X Component Set (one mid-woofer went out recently)
    Rear Fill: None
    Electrical Upgrades: None




  2. #2
    murph's Avatar
    murph is offline Low for Life



    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Richmond,VA
    Posts
    3,950
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    90 Post(s)

    Re: Just installed new amp, now HU overheats?

    Check your fuses under the hood. There is one for the stereo if it is an older car the fuse probably blew. If not the wiring is not correct most likely.



    Hu: kenwood kdc-x995
    Sub: Boston acoustics G5 12 in a quasi 6th order
    Amp: Phoenix gold zx600.2 ti
    Front Speakers: Eclipse sc6500
    HIT UP FOR BASS ---> http://www.youtube.com/user/BassWithMurph?feature=mhee

  3. #3
    Ninesvnsicks's Avatar
    Ninesvnsicks is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Rochester, NY
    Posts
    896
    Post Thanks / Like
    Images
    1
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Just installed new amp, now HU overheats?

    Quote Originally Posted by xmakeafistx View Post
    Whats up with that? I pulled the HU out and it felt so insanely hot, I could barley touch it.

    What could be causing this?
    My head unit gets very insanely hot but it doesn't shut off or anything, they are in a tight space with amps inside.



    97 Jeep Grand Cherokee Laredo 4.0L Inline 6
    Head Unit: Kenwood KDC-X895
    Speakers: 6.5" Boston Acoustics SC65 (Front), 6.5" MB Quart DKD116 (Rear)
    4ch Amp: Alpine mrv-f303
    Sub Amp: AudioQue AQ2200D
    Sub Woofers: None at the moment
    Wiring: Big 3, Radnor #1 welding cable, Kolossus Fleks Kable 8 Gauge (4 ch)
    RCA's: KnuKonceptz KARSS2.6M and KARSS4.6M
    Batteries: Optima YellowTop (Main), XS Power D5100 (2nd)

  4. #4
    TheUnderFighter's Avatar
    TheUnderFighter is offline Beer Addict



    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Murrieta, California, (SoCal)
    Age
    23
    Posts
    3,465
    Post Thanks / Like
    Images
    5
    Mentioned
    28 Post(s)

    Re: Just installed new amp, now HU overheats?

    Mine gets really hot too on the heat sink in the back when I pull it out. Never had any problems with the HU though, I'm not too worried about it.



    2009 Hyundai Elantra - Budget Sound in Progress
    HU- Kenwood eXcelon KDC-X994
    Fronts- Crescendo MP6 mids, Vifa Ring Radiator tweets on Arc KS300.4
    Subs- Single SA-10 on Mmats 2000.1 @ 1ohm
    Misc- 1/0 CCA from AT, Big 3 in Stinger HPM, and AT 60 mil deadener
    Bought from: Inferno333, select127, treesive, Kangaroux, DonH
    Sold to: coolest user, Psychodrama, MidgetClown, mr.tigger, av83

  5. #5
    xmakeafistx's Avatar
    xmakeafistx is offline CarAudio.com Elite

    Threadstarter


    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Kenosha, WI
    Age
    20
    Posts
    1,089
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    25 Post(s)

    Re: Just installed new amp, now HU overheats?

    Thanks guys, it's just that it's never been like this before. Good to know that it's not a big deal lol.



    Amp: None
    Sub: None
    HU: Parrot Asteroid Single Din
    Front Stage: Massive CK6X Component Set (one mid-woofer went out recently)
    Rear Fill: None
    Electrical Upgrades: None

  6. #6
    dontbeaprix's Avatar
    dontbeaprix is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    May 2011
    Location
    Indiana
    Posts
    920
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)

    Re: Just installed new amp, now HU overheats?

    mine only got hot when i pushed speakers with it, now that everything goes through the rca's it runs nice and cool



    2001 Pontiac Grand Prix
    *stock audio for now*

  7. #7
    xmakeafistx's Avatar
    xmakeafistx is offline CarAudio.com Elite

    Threadstarter


    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Kenosha, WI
    Age
    20
    Posts
    1,089
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    25 Post(s)

    Re: Just installed new amp, now HU overheats?

    its the opposite for me. (btw, The morels sound A LOT louder and clearer now that I hooked an amp up to them, might be overpowered though a little)



    Amp: None
    Sub: None
    HU: Parrot Asteroid Single Din
    Front Stage: Massive CK6X Component Set (one mid-woofer went out recently)
    Rear Fill: None
    Electrical Upgrades: None

  8. #8
    keep_hope_alive's Avatar
    keep_hope_alive is offline Acoustics Engineer keep_hope_alive is a Supporting Member of the forum!



    Join Date
    May 2007
    Location
    Quad Cities, IL
    Posts
    5,917
    Post Thanks / Like
    Images
    28
    Mentioned
    158 Post(s)

    Re: Just installed new amp, now HU overheats?

    except your HU should not get hot now that it is not powering speakers. i suspect a speaker wiring short - i.e. you didn't cut and cap the speaker wire outputs at the back of the HU when you installed the amp. do that now. no electrical tape - use crimped vinyl closed end connectors.

    further, how can you touch the HU case while it is running? you should not power up equipment that is not fully installed and mounted.

    based on your several threads, you have wiring issues. as stated, we need pictures if your wiring and connections.



    have you been helped by me? i'd love to know. shoot me a PM.

    My 2014 Accord build log: http://mobileaudioforum.com/forum/showthread.php?6722-KHA-2014-Accord-Sport-SQ-Factory-Integration
    *My 2001 Accord build log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/536049-2001-accord-ex-sedan-its-long.html
    *2005 Scion tC Build Log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/516096-2005-scion-tc-sq-hertz-audison-pioneer-build-log.html
    *1998 Astro Van Build Log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/567468-kha-does-spl-build-1996-astro-van.html

  9. #9
    keep_hope_alive's Avatar
    keep_hope_alive is offline Acoustics Engineer keep_hope_alive is a Supporting Member of the forum!



    Join Date
    May 2007
    Location
    Quad Cities, IL
    Posts
    5,917
    Post Thanks / Like
    Images
    28
    Mentioned
    158 Post(s)

    Re: Just installed new amp, now HU overheats?

    in the future, when you have multiple issues, provide links to previous threads so people know the history of your issues. when solving problems remotely, we need as much information/history as possible.



    have you been helped by me? i'd love to know. shoot me a PM.

    My 2014 Accord build log: http://mobileaudioforum.com/forum/showthread.php?6722-KHA-2014-Accord-Sport-SQ-Factory-Integration
    *My 2001 Accord build log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/536049-2001-accord-ex-sedan-its-long.html
    *2005 Scion tC Build Log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/516096-2005-scion-tc-sq-hertz-audison-pioneer-build-log.html
    *1998 Astro Van Build Log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/567468-kha-does-spl-build-1996-astro-van.html

  10. #10
    TheUnderFighter's Avatar
    TheUnderFighter is offline Beer Addict



    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Murrieta, California, (SoCal)
    Age
    23
    Posts
    3,465
    Post Thanks / Like
    Images
    5
    Mentioned
    28 Post(s)

    Re: Just installed new amp, now HU overheats?

    Meh. My speakers are powered by external amp, wires all capped, HU heat sink still gets hot as hell. Granted, it' warm weather here, and hotter in my black dash. And I don't care about my HU, as I'm waiting to get a new one. But that ****** has burnt me a few times being so hot.



    2009 Hyundai Elantra - Budget Sound in Progress
    HU- Kenwood eXcelon KDC-X994
    Fronts- Crescendo MP6 mids, Vifa Ring Radiator tweets on Arc KS300.4
    Subs- Single SA-10 on Mmats 2000.1 @ 1ohm
    Misc- 1/0 CCA from AT, Big 3 in Stinger HPM, and AT 60 mil deadener
    Bought from: Inferno333, select127, treesive, Kangaroux, DonH
    Sold to: coolest user, Psychodrama, MidgetClown, mr.tigger, av83

Closed Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts

1e2 Forum