Closed Thread
Results 1 to 8 of 8

Reload Thread: Clipping questions (alpine)

  1. #1
    papito's Avatar
    papito is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Jun 2010
    Location
    FL
    Posts
    368
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Clipping questions (alpine)

    I heard that if you add an amp to your system, you can crank your system and not clip if the gains are set right....

    I also heard that its not true and that most decks cant even go past volume 22 w/o clipping....but that doesnt make sence why would the manufacture even put it up to 35 to being with than?







  2. #2
    papito's Avatar
    papito is offline Senior VIP Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jun 2010
    Location
    FL
    Posts
    368
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Clipping questions (alpine)

    anyone




  3. #3
    AllenH427's Avatar
    AllenH427 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    May 2009
    Location
    Cincy Ohio
    Posts
    738
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Clipping questions (alpine)

    ?? It's all about how you set your gains. The proper way to do it I believe is using an oscillator and multimeter. But the easiest way to do it, with good results it turn your headunit to 70% of its max volume, in Alpines case - 25, then slightly turn up the gain until you hear distortion and then back the gain down a little to where you have smooth crisp sound at volume 25.



    TEAM XS POWER - MECHMAN - FI - AUDIOQUE
    152.1 OUTLAW AND CLIMBING, 4KW AT 40HZ

  4. #4
    papito's Avatar
    papito is offline Senior VIP Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jun 2010
    Location
    FL
    Posts
    368
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Clipping questions (alpine)

    Yea but why do they put 35 max when realistically you can only go to 25?




  5. #5
    papito's Avatar
    papito is offline Senior VIP Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jun 2010
    Location
    FL
    Posts
    368
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Clipping questions (alpine)

    bump some one answer this?




  6. #6
    Rich B's Avatar
    Rich B is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    Oct 2006
    Location
    *under the rainbow*
    Posts
    6,242
    Post Thanks / Like
    Images
    6
    Mentioned
    19 Post(s)

    Re: Clipping questions (alpine)

    I've seen tests by guys on other websites that some (4v) older Alpine HU's dont clip even at full volume.

    In fact in the late 90's Alpine's own ads were touting non clipping output if I remember correctly.

    Not sure about the units made in the last few years, especially since their top of the line HU's have fewer features built in every year.



    <img src=http://img.photobucket.com/albums/v81/pintobean/feliz_ano_novo.jpg border=0 alt= />

  7. #7
    amartin_72's Avatar
    amartin_72 is offline Banned



    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Madison , WI
    Posts
    1,777
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Clipping questions (alpine)

    Yeah I never tested it but I think alpines and eclipses both do not clip at full volume. especially the rca signal. given you dont have the eq all maxed out and stuff. Id say keep the sub around 10 and volume at 30 max for an alpine and you will be fine thats what I always did. the actual rca voltage at that level is about 2v ona 4v alpine. so not clipping




  8. #8
    stanky1219's Avatar
    stanky1219 is offline Banned



    Join Date
    Feb 2010
    Location
    tampa,fl
    Age
    32
    Posts
    918
    Post Thanks / Like
    Images
    6
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Clipping questions (alpine)

    my uncle has has a newer alpine i believe its a 9883 and it clips anywhere after 25 on louder cds. i on the other hand have a older 9805 and i was just listening to korn's another brick in the wall at 35 when i left to get a beer about 10 minutes ago. no clipping just pure loud clean sound. fyi that bass line is awesome!! *edit* my bass is at -1@200hz and trble is at +1@15khz. mx is turned off.




Closed Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts

1e2 Forum