Closed Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 19

Reload Thread: Subwoofers are shutting off even at low base and volume output, please help.

  1. #1
    ufxcrunner's Avatar
    ufxcrunner is offline Junior Member



    Join Date
    Jun 2013
    Location
    jacksonville, fl
    Posts
    9
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Icon9 Subwoofers are shutting off even at low base and volume output, please help.

    I just got 2 1400W pioneer subs and a 2500W amp installed in my car. The subs are 4ohms and they wired it to make it 1ohm to get maximum power output. Well, 15 minutes down the road, at the level they tuned the system at(base and subwoofer levels(-6)) it shut off when i changed the song. i stop take the key out restart the system and it works again. The amp was pretty hot. The next day the same thing happened but a lot sooner this time maybe 4 minutes into my drive. I got out and the amp was still running(light was still on). Took the key out put it back in and it worked fine. The amp this time wasn't that hot. What do you think it could be? Maybe they shoulda made it 2 ohms instead of 1 because i know the more ohm the less stress it is on the system. PLEASE HELP thanks a lot







  2. #2
    AndrewHD's Avatar
    AndrewHD is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Orange County, CA
    Posts
    298
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Subwoofers are shutting off even at low base and volume output, please help.

    Model of amp? Maybe it is not 1 ohm stable..and have you checked your grounds to the amp?



    2005 Impala
    DC Power 300 amp alt
    XS Power D3400 under hood
    Big 3 Rockford 1/0 gauge
    Eclipse AVN 726E
    Rockford T3 6.5 component set
    Rockford 1000.4-ADCP
    Rockford 2500.1-BDCP
    FI Q 15 Sealed 2.5 cu. ft

  3. #3
    NIHL8ION's Avatar
    NIHL8ION is offline RUN ur car NOT ur mouth !



    Join Date
    Mar 2013
    Location
    IlliNOISE
    Posts
    1,354
    Post Thanks / Like
    Images
    22
    Mentioned
    5 Post(s)

    Re: Subwoofers are shutting off even at low base and volume output, please help.

    Turn your gain down, your amp is overheating & going into protect... Also turn OFF any bass boost if your amp has it, and google up on how to set sub amp gain properly




    - Cadence DCA2500.1 Running a Tantric HDD - 12" D2
    *Bought From: cx-7heaven, nutnbutcustm, naughtyca, agarabaghi, Skip01*Traded With: infamous_e46, basswiigee**Sold To: DeanG, R.S.D., livinloud!*
    Feedback Link: http://www.caraudio.com/forums/itrader.php?u=1028333

  4. Thanks ufxcrunner thanked for this post
  5. #4
    ufxcrunner's Avatar
    ufxcrunner is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jun 2013
    Location
    jacksonville, fl
    Posts
    9
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Subwoofers are shutting off even at low base and volume output, please help.

    I turned down everything to -6 on the gain. What about treble? that have anything to do with it? but okay thanks!




  6. #5
    ufxcrunner's Avatar
    ufxcrunner is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jun 2013
    Location
    jacksonville, fl
    Posts
    9
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Subwoofers are shutting off even at low base and volume output, please help.

    It is a Autotek axl 2550.1 and I had a car audio place do the installation.




  7. #6
    AndrewHD's Avatar
    AndrewHD is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Orange County, CA
    Posts
    298
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Subwoofers are shutting off even at low base and volume output, please help.

    -6 on your headunit? You need to find the gain screw on your amplifier and turn it way down (less than 1/4) until you can set it properly with a DMM



    2005 Impala
    DC Power 300 amp alt
    XS Power D3400 under hood
    Big 3 Rockford 1/0 gauge
    Eclipse AVN 726E
    Rockford T3 6.5 component set
    Rockford 1000.4-ADCP
    Rockford 2500.1-BDCP
    FI Q 15 Sealed 2.5 cu. ft

  8. #7
    DDtC's Avatar
    DDtC is offline High Output SQ



    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Va Beach, Va
    Age
    34
    Posts
    7,488
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    48 Post(s)

    Re: Subwoofers are shutting off even at low base and volume output, please help.

    I think you are trying to get 2500 watts out of a 700ish watts amp running it at 1ohm when it's only 2 ohm stable.
    Autotek AXL2550.1 Monoblock AXL Series Class AB Car Amplifier



    • 2010 Scion tC
    • Pioneer DEH-80PRS
    • JL 450/4v2 Active (Mid range, tweeters) JL 300/2v2 (Mid bass) DD M4(Subs)
    • Hertz HV 165XL
    • Hertz HT28
    • JL ZR800
    • 2 x DD 9512i
    • Singer 300 amp 15.1v bypass, 3 XS D3400s
    • Viper 5701 with Smart Start

  9. Thanks ufxcrunner thanked for this post
  10. #8
    clickclickw00t's Avatar
    clickclickw00t is offline Senior VIP Member



    Join Date
    Sep 2012
    Location
    United States
    Posts
    287
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)

    Re: Subwoofers are shutting off even at low base and volume output, please help.

    subs are 4 ohms wired to 1 ohm? someone needs to re-do their math



    2012 Scion TC // 20% tint
    HU: Pioneer MVH-P4400BH
    Front: Focal 165KF Mid, Stock 3.5 inch, Stock 1inch Tweeter.
    Rear: Alpine Type R Component
    Sub: Audioque HDC 312 (@1ohm)
    High Amp: Nakamichi KA-504
    Sub Amp: Audioque 2200.1D
    Deadened doors and trunk
    Stinger Volt-meter
    Decaf All Day

  11. #9
    ufxcrunner's Avatar
    ufxcrunner is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jun 2013
    Location
    jacksonville, fl
    Posts
    9
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Subwoofers are shutting off even at low base and volume output, please help.

    yeah i found the gain and turned it down to right around less than 1/4. thanks

    ---------- Post added at 12:01 AM ---------- Previous post was at 12:00 AM ----------

    exactly, he said i wanna give you the most power possible and wired into to 1ohm. Should i call and tell him to wire it to 2ohm instead. That'll help the stress on the electrical system and the overheating issue correct?




  12. #10
    ufxcrunner's Avatar
    ufxcrunner is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jun 2013
    Location
    jacksonville, fl
    Posts
    9
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Subwoofers are shutting off even at low base and volume output, please help.

    I didn't install anything I just let them do the work but yea that's the one. I'll call and have them rewire it for 2ohm. Think that'll make a big difference?




  13. #11
    DDtC's Avatar
    DDtC is offline High Output SQ



    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Va Beach, Va
    Age
    34
    Posts
    7,488
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    48 Post(s)

    Re: Subwoofers are shutting off even at low base and volume output, please help.

    Quote Originally Posted by ufxcrunner View Post
    I didn't install anything I just let them do the work but yea that's the one. I'll call and have them rewire it for 2ohm. Think that'll make a big difference?
    If you have dual 4 subs you can't wire to 2 ohm.



    • 2010 Scion tC
    • Pioneer DEH-80PRS
    • JL 450/4v2 Active (Mid range, tweeters) JL 300/2v2 (Mid bass) DD M4(Subs)
    • Hertz HV 165XL
    • Hertz HT28
    • JL ZR800
    • 2 x DD 9512i
    • Singer 300 amp 15.1v bypass, 3 XS D3400s
    • Viper 5701 with Smart Start

  14. #12
    ufxcrunner's Avatar
    ufxcrunner is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jun 2013
    Location
    jacksonville, fl
    Posts
    9
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Subwoofers are shutting off even at low base and volume output, please help.

    how should i have them do it then to stop the overheating and make it 2 channels instead of 1 trying to provide 2500 all by itself.




  15. #13
    ufxcrunner's Avatar
    ufxcrunner is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    Jun 2013
    Location
    jacksonville, fl
    Posts
    9
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: Subwoofers are shutting off even at low base and volume output, please help.

    http://a248.e.akamai.net/pix.crutchf...4-ohm_mono.jpg

    would i have to do it like this instead? wire it to 4ohm. or are my subs svc instead of dvc? i'm not sure how to tell




  16. #14
    Chriszle's Avatar
    Chriszle is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Jan 2011
    Location
    SD
    Posts
    1,718
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    7 Post(s)

    Re: Subwoofers are shutting off even at low base and volume output, please help.

    You have to take them out of the box. If there are 2+ and 2- connections it is a dvc. 1+ and 1- then it is a svc sub.




  17. Thanks ufxcrunner thanked for this post
  18. #15
    DDtC's Avatar
    DDtC is offline High Output SQ



    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Va Beach, Va
    Age
    34
    Posts
    7,488
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    48 Post(s)

    Re: Subwoofers are shutting off even at low base and volume output, please help.

    Quote Originally Posted by ufxcrunner View Post
    how should i have them do it then to stop the overheating and make it 2 channels instead of 1 trying to provide 2500 all by itself.
    It will never make 2500 cause its a 700 watt amp bro. And it a mono amp meaning only 1 channel



    • 2010 Scion tC
    • Pioneer DEH-80PRS
    • JL 450/4v2 Active (Mid range, tweeters) JL 300/2v2 (Mid bass) DD M4(Subs)
    • Hertz HV 165XL
    • Hertz HT28
    • JL ZR800
    • 2 x DD 9512i
    • Singer 300 amp 15.1v bypass, 3 XS D3400s
    • Viper 5701 with Smart Start

Closed Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast

Similar Threads

  1. SOS please help. Amps are shutting off
    By E LOZANO187 in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 15
    Last Post: 06-01-2011, 03:06 PM
  2. Subwoofers are not hitting hard at all :(
    By RMD in forum General Discussion
    Replies: 10
    Last Post: 02-02-2010, 06:56 PM
  3. audio kicking in and out even at low volume
    By stray~johnny in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 0
    Last Post: 03-13-2008, 09:06 PM
  4. Amps getting hot even at low volume
    By rc10mike in forum Amplifiers
    Replies: 7
    Last Post: 11-25-2007, 12:02 PM
  5. amps are shutting off WTF?!?
    By dirtye30 in forum General Discussion
    Replies: 23
    Last Post: 03-15-2007, 10:37 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts

1e2 Forum