Closed Thread
Results 1 to 8 of 8

Reload Thread: weird sound/cutting out

  1. #1
    caraudio93's Avatar
    caraudio93 is offline Member



    Join Date
    May 2011
    Location
    Maine
    Posts
    65
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    weird sound/cutting out

    I have an audiopipe APSM-1300 and its hooked up to an audiopipe 15... I set the gain with a DMM to 31.6volts for 500 watts RMS @ 2 ohms. And when I set it the volume on the headunit was 37. I noticed that, when the volume goes past 42, the power to the sub will cut out for like a half second at a time and the sub will make a popping sound when the bass gets heavy, and I first thought it was just simply because it was too much power for the sub. BUt my friend just bought an L7 that is 750w RMS, and I hooked it up, and turned it up past 42, and it did the same thing, so now i know it's not my sub. Question is, what would cause the amp to cut out like this, its a 600w RMS amp and i have it running at 500 when the HU volume is 37. so 42 shouldn't be too much power for the amp or the MTX sub. Any suggestions? Might it just be something as simple as a bad ground...? Thanks.







  2. #2
    sacsking916's Avatar
    sacsking916 is offline stayin high an loud



    Join Date
    Apr 2009
    Location
    emerald triangle..home of da trees
    Posts
    6,428
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)

    Re: weird sound/cutting out

    probably clipping the signal from the HU to the amp. possible?




    TEAM AUDIO TECHNIX
    TEAM SSC
    TEAM CADENCE
    Sold to: imtjnotu; ace_800; omegabunny crazykenkid Bought from: El_weenie; fasfocus00; retroaudioinc; f1mclarenagr; jason19; tone415; twizted859; noph33rracing; tony30cl; carlosg_313 Traded with: Micah_Jones; MikeOfTulsa
    Quote Originally Posted by audioholic View Post
    Apparently I was called out, or called a goat fucker, or something. I really have no idea. Im just along for the ride at this point.
    Quote Originally Posted by CRXBMPN View Post
    King James has nothing on King Sac!

  3. #3
    caraudio93's Avatar
    caraudio93 is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    May 2011
    Location
    Maine
    Posts
    65
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: weird sound/cutting out

    well i thought so, but i unhooked the amp and turned the HU all the way up to 65 and it didn't clip the speakers.




  4. #4
    Falcons's Avatar
    Falcons is offline that **** i dont like



    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Albion, New York, United States
    Posts
    5,224
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    19 Post(s)

    Re: weird sound/cutting out

    wires are burnt out. same happened to me.



    Things to look forward to:
    (2) 10" or 12" imperium audio designs subs
    set of PHD MF 6.5" comps
    Completely seal off and deaden my doors
    aquire a 2k amp
    aquire a 2 channel amp for front stage

  5. #5
    caraudio93's Avatar
    caraudio93 is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    May 2011
    Location
    Maine
    Posts
    65
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: weird sound/cutting out

    what wires though. speaker...power, ground....? all the wiring is brand new the only thing that could possibly be bad is the ground, i think. or speaker wire might be too thin.




  6. #6
    Falcons's Avatar
    Falcons is offline that **** i dont like



    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Albion, New York, United States
    Posts
    5,224
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    19 Post(s)

    Re: weird sound/cutting out

    what size speaker wire you got? and where is your ground? what size power/ground? you should be running at least 4 gauge



    Things to look forward to:
    (2) 10" or 12" imperium audio designs subs
    set of PHD MF 6.5" comps
    Completely seal off and deaden my doors
    aquire a 2k amp
    aquire a 2 channel amp for front stage

  7. #7
    caraudio93's Avatar
    caraudio93 is offline Member

    Threadstarter


    Join Date
    May 2011
    Location
    Maine
    Posts
    65
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: weird sound/cutting out

    power and ground are 8 guage, but they're only like 6 feet long. i have no idea what size the speaker wire is but it's pretty tiny. probably like 24 guauge.




  8. #8
    Falcons's Avatar
    Falcons is offline that **** i dont like



    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Albion, New York, United States
    Posts
    5,224
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    19 Post(s)

    Re: weird sound/cutting out

    thats your problem. upgrade to 14 guage to 12 gauge at least. 24 gauge should only be used with small speakers that handle 75 watts tops.



    Things to look forward to:
    (2) 10" or 12" imperium audio designs subs
    set of PHD MF 6.5" comps
    Completely seal off and deaden my doors
    aquire a 2k amp
    aquire a 2 channel amp for front stage

Closed Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts

1e2 Forum