Closed Thread
Results 1 to 10 of 10

Reload Thread: What am I doing wrong, 4th order for 2 15" ti

  1. #1
    husker77's Avatar
    husker77 is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Nebraska
    Posts
    662
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    267 Post(s)

    What am I doing wrong, 4th order for 2 15" ti

    I am trying to design a box to install my pair of 15" eclipse ti in my truck. It is a an old ford f100 regular cab. I was leaning towards a pass thru and after some research I was thinking a 4th order would take the smallest amount of cutting. I am using winisd and must being doing something really wrong.

    Here are some screen shots of what I got.

    What am I doing wrong, 4th order for 2 15" ti-4th-order-box1.jpgWhat am I doing wrong, 4th order for 2 15" ti-4th-order-box.jpg

    Going by the winisd diagram the box can be w=48 d=16 and h whatever it needs be. Also I get a Qes/pe! in the vent mach which I assume is bad.

    Here is the best I can find for specifications of my subs

    Re = 6.3646 ohms
    Fs = 34.9878 Hz
    Zmax = 92.7325 ohms
    Qes = 0.6472
    Qms = 8.7827
    Qts = 0.6028
    Le = 6.0781 mH (at 1 kHz)
    Diam = 317.5000 mm ( 12.5000 in )
    Sd = .0792m^2(122.7185 in^2)
    Vas = 53.5213 L ( 1.8901 ft^3)
    BL = 27.2810 N/A
    Mms = 344.2702 g
    Cms = 60.1046 uM/N
    Kms = 16637.6641 N/M
    Rms = 8.6172 R mechanical
    Efficiency = 0.3328 %
    Sensitivity= 87.2398 dB @1W/1m

    I listen to all types of music, metal and rap mostly, not to worried about it metering great. I don't know if I tuned it to the right freq. Also if you would recommend something different let me know.
    Last edited by husker77; 04-18-2012 at 10:45 PM.







  2. #2
    husker77's Avatar
    husker77 is offline CarAudio.com Elite

    Threadstarter


    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Nebraska
    Posts
    662
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    267 Post(s)

    Re: What am I doing wrong, 4th order for 2 15" ti



    ---------- Post added at 07:24 PM ---------- Previous post was at 07:23 PM ----------





  3. #3
    galacticmonkey's Avatar
    galacticmonkey is offline Wants a button like that.



    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Tampa, FL
    Posts
    7,675
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    136 Post(s)

    Re: What am I doing wrong, 4th order for 2 15" ti

    What kind of sound are you looking for? If you build it where it's at 2 sealed, 3 ported with right around 50in^ of port tuned around 45hz, it should have good output and a nice range.




  4. #4
    galacticmonkey's Avatar
    galacticmonkey is offline Wants a button like that.



    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Tampa, FL
    Posts
    7,675
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    136 Post(s)

    Re: What am I doing wrong, 4th order for 2 15" ti

    Oh, of it's for 2 subs, just double the airspace and bring the port to around 80in^.




  5. #5
    husker77's Avatar
    husker77 is offline CarAudio.com Elite

    Threadstarter


    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Nebraska
    Posts
    662
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    267 Post(s)

    Re: What am I doing wrong, 4th order for 2 15" ti

    Quote Originally Posted by galacticmonkey View Post
    What kind of sound are you looking for?
    I like to listen to all types of music, mostly metal and rap. I want it to sound good, but be loud(don't we all), I would give up volume for sq. It doesn't matter if it meters good, but I spent a lot of money on this stuff so I don't want it to be embarrassed when I go to local comps.

    Quote Originally Posted by galacticmonkey View Post
    If you build it where it's at 2 sealed, 3 ported with right around 50in^ of port tuned around 45hz,
    I don't know what that means. I have forgotten most of what I knew, and I didn't know that much. It's mostly the lingo I haven't picked up on yet.

    Quote Originally Posted by galacticmonkey View Post
    Oh, of it's for 2 subs, just double the airspace and bring the port to around 80in^.
    Sorry I wasn't real clear about that, edited op to make it clear what I had.




  6. #6
    husker77's Avatar
    husker77 is offline CarAudio.com Elite

    Threadstarter


    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Nebraska
    Posts
    662
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    267 Post(s)

    Re: What am I doing wrong, 4th order for 2 15" ti

    Quote Originally Posted by galacticmonkey View Post
    What kind of sound are you looking for? If you build it where it's at 2 sealed, 3 ported with right around 50in^ of port tuned around 45hz, it should have good output and a nice range.
    So with doubling for 2 subs are you saying 4 cubic feet for the sealed portion and 6 cubic feet for the ported portion? And 50 square inches of port, so around a 7" x 7" square port. How long?

    Would a different style shape of port be better?

    Thanks for the help, I do appreciate it.




  7. #7
    brynm's Avatar
    brynm is offline CarAudio.com Elite



    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Saskatchewan, Canada
    Posts
    1,016
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    106 Post(s)

    Re: What am I doing wrong, 4th order for 2 15" ti

    Quote Originally Posted by husker77 View Post
    So with doubling for 2 subs are you saying 4 cubic feet for the sealed portion and 6 cubic feet for the ported portion? And 80 square inches of port, so around a 7" x 7" square port. How long?

    Would a different style shape of port be better?

    Thanks for the help, I do appreciate it.
    Fixed for you.



    Current: Pioneer AVH-P8400BH, Hertz HSK165 comps on a MBQ DSC4125, pair of Clarion SSW1001 10" on a MBQ DSC2000.1
    Kickers: SX600.2, SX1250.1, SXRC
    MB Quart: DSC4125, DSC2000.1
    12" SI Mag V3 @ 1 ohm, 2-10" Clarion SSW1000

    Quote Originally Posted by iceteebone View Post
    I've only been caught once. I guess it wasn't smart to be fornicating in a tent display at Dick's Sporting Goods on black Friday
    Quote Originally Posted by Loud3 View Post
    we iz teh curaoutioz.coms.
    we is no kan speel

  8. #8
    galacticmonkey's Avatar
    galacticmonkey is offline Wants a button like that.



    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Tampa, FL
    Posts
    7,675
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    136 Post(s)

    Re: What am I doing wrong, 4th order for 2 15" ti

    I'd do it with a subwoofer on each side, in it's own sealed chamber, with the ported section in the middle. I'd start with the port being 9x9, with it being whatever length needed for a 45hz tune, then start shrinking it until you're happy with the low end output.




  9. #9
    husker77's Avatar
    husker77 is offline CarAudio.com Elite

    Threadstarter


    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Nebraska
    Posts
    662
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    267 Post(s)

    Re: What am I doing wrong, 4th order for 2 15" ti

    How do I figure where to start with port length? By shrinking you mean length?

    At one time I thought I knew what I was doing. I should just pay someone to design my box, but I like learning.




  10. #10
    DaveVT's Avatar
    DaveVT is offline Like A Boss



    Join Date
    Apr 2002
    Location
    VT
    Posts
    3,237
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    196 Post(s)

    Re: What am I doing wrong, 4th order for 2 15" ti

    PM this guy he does great work if you decide to have him build for you and he also does box designs so he can answer all your questions

    @Moble Enclosurs



    http://www.caraudio.com/forums/subwoofers/538560-bass-tracks-%2A-frequencies%2A.html


    24 REFS- seth350,heatseeker,VOA_Nightmare,lude,Imaspaceguy9 0
    ,terryracing86x5,vic713,
    guy022077,Digital Mint,Netherland24,xnbastar,woody89,patalpine,
    foreman,mtdewelf,zeanimal2001,eatank,keifersracing ,86yota,arsonbob,
    JoeHemi57,MegaHurtz,t00p,echo42987

Closed Thread

Similar Threads

  1. What am I doing wrong (Long post)
    By Biker in forum General Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 03-27-2006, 04:23 PM
  2. 3 10w3s, what am i doing wrong?
    By OoMesKoO in forum Subwoofers
    Replies: 11
    Last Post: 10-13-2005, 01:52 PM
  3. What am I doing wrong?
    By gnet158 in forum Wiring, Electrical and Installation Help
    Replies: 8
    Last Post: 07-11-2005, 06:57 PM
  4. My system sounds like A$$ what am I doing wrong?
    By Forty-Ouncer in forum General Discussion
    Replies: 12
    Last Post: 03-15-2004, 10:39 PM
  5. What am i doing wrong w/ my L7
    By Unregistered in forum Subwoofers
    Replies: 3
    Last Post: 01-20-2002, 04:36 PM

User Tag List

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum