+ Reply to Thread
Results 1 to 6 of 6

Reload Thread: Viper 5706V Remote Start - No Crank Issue

  1. #1
    keep_hope_alive's Avatar
    keep_hope_alive is offline Acoustics Engineer keep_hope_alive is a Supporting Member of the forum!



    Join Date
    May 2007
    Location
    Quad Cities, IL
    Posts
    7,078
    Post Thanks / Like
    Images
    28
    Mentioned
    47 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    1500 Post(s)

    Viper 5706V Remote Start - No Crank Issue

    I am sharing my recent experience with my Viper 5706V in my 2014 Honda Accord Sport (not PTS). I haven't seen much documentation on my issues.

    The initial installation was in 2014. The installation has been reliable, all points were soldered.

    When my car was stolen (and then returned damaged) in spring 2016 and i did a firmware update of the immobilizer bypass which also required a revision to bypass wiring points (the firmware update revised how wires were used).

    In the last month the remote start stopped cranking the engine. Pit stop mode still works (pressing remote start key while engine was running and then removing the key). There are no errors when remote starting - the car turns on and behaves as normal, just no attempt to turn the engine over.

    My local dealer suggested changing the tach mode from virtual tach to tach, and said they experience that with 2013-2014 models. I tried that and to no avail.

    I then found a random thread in which the OP diagnosed the lack of crank signal to a transistor on the board.

    https://www.tacomaworld.com/threads/...-wires.406143/

    It appears the circuitry uses an NPN transistor to pull the relay coil to ground - this is a pretty standard way to isolate the relay coil from the rest of the circuit (something I do frequently in my circuits). This transistor can fail due to frequent use and relay coil current. Once it warms up enough (-15 deg F now) I will pull the brain and swap the transistor to verify.

    For now, I have to start the car manually, then i can use pit stop mode to remove the keys and alarm the car and let it warm up.



    got a question? shoot me a PM. Matthew 6:9-15 - YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCkYUo2EShW9lgtrfXiDvLNQ/videos
    2014 Accord build log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/608637-2014-accord-sport-sq-build-keep_hope_alive.html
    2001 Accord build log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/536049-2001-accord-ex-sedan-its-long.html
    Fix Photobucket Image Loading ------> https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/photobucket-fix/ <------




  2. #2
    tymoto21's Avatar
    tymoto21 is online now CarAudio.com Elite



    Join Date
    Apr 2008
    Location
    wisconsin
    Posts
    843
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    208 Post(s)

    Re: Viper 5706V Remote Start - No Crank Issue

    Just an idea since it's been a while but
    Is there a little key light on the dash when you try remote starting?
    On some cars you only need the bypass module for starting the car
    Once it's running you can take the key out




  3. #3
    hispls's Avatar
    hispls is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Cape Cod, Massachusetts
    Posts
    9,601
    Post Thanks / Like
    Images
    15
    Mentioned
    35 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    3805 Post(s)

    Re: Viper 5706V Remote Start - No Crank Issue

    I've only ever used Prestige alarm/remote start. Always had good luck with them and they're priced right.

    Anyway, mine have always given some sort of feedback if something isn't right (light flashing code) so for example if it isn't reading the tach right it'll flash a code so you know that's what's happening.

    Sounds to me like a dead transistor is as likely a culprit as anything given all the information you posted.




  4. #4
    tymoto21's Avatar
    tymoto21 is online now CarAudio.com Elite



    Join Date
    Apr 2008
    Location
    wisconsin
    Posts
    843
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    208 Post(s)

    Re: Viper 5706V Remote Start - No Crank Issue

    what bypass do you have?
    Some send the tach signal through a data line and then all you would need to do it reprogram for tach and not virtual tach

    Although with no tach signal it will still crank the engine it just won't stop cranking until it times out.

    I've seen it where those bypasses loose their program but usually one reprogram and the problem goes away




  5. #5
    fixinit's Avatar
    fixinit is offline Member



    Join Date
    Sep 2016
    Location
    Phoenix, AZ
    Posts
    99
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    55 Post(s)

    Re: Viper 5706V Remote Start - No Crank Issue

    Are your interior lights still functional after your reboot. I'm new at this.



    JVC KD-R330
    Memphis PR 6.5"
    JBL GTO938 6x9"
    Dual SBPA8
    KnuKonceptz Kolossus 4ga
    20dB

  6. #6
    keep_hope_alive's Avatar
    keep_hope_alive is offline Acoustics Engineer keep_hope_alive is a Supporting Member of the forum!

    Threadstarter


    Join Date
    May 2007
    Location
    Quad Cities, IL
    Posts
    7,078
    Post Thanks / Like
    Images
    28
    Mentioned
    47 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    1500 Post(s)

    Re: Viper 5706V Remote Start - No Crank Issue

    Quote Originally Posted by fixinit View Post
    Are your interior lights still functional after your reboot. I'm new at this.
    Yes, my interior lights were unaffected and work as before.

    Quote Originally Posted by tymoto21 View Post
    what bypass do you have?
    Some send the tach signal through a data line and then all you would need to do it reprogram for tach and not virtual tach

    Although with no tach signal it will still crank the engine it just won't stop cranking until it times out.

    I've seen it where those bypasses loose their program but usually one reprogram and the problem goes away
    The bypass I have is the XpressKit DBALL2. It has D2D communication with the Viper (both DEI).


    Quote Originally Posted by hispls View Post
    I've only ever used Prestige alarm/remote start. Always had good luck with them and they're priced right.

    Anyway, mine have always given some sort of feedback if something isn't right (light flashing code) so for example if it isn't reading the tach right it'll flash a code so you know that's what's happening.

    Sounds to me like a dead transistor is as likely a culprit as anything given all the information you posted.
    Agreed, in the past it has given feedback when it didn't start, because it had an error preventing the signal.

    Quote Originally Posted by tymoto21 View Post
    Just an idea since it's been a while but
    Is there a little key light on the dash when you try remote starting?
    On some cars you only need the bypass module for starting the car
    Once it's running you can take the key out
    Note this worked fine for 4 years. Either a program loss in the DBALL2 or a failure inside the unit is likely. I verified with my DMM that the unit wasn't outputting 12V on the crank wire. The lack of 12V output tells me either i have a loss of voltage into the unit or a failure to close the relay contact. I verified all fuses are fine and voltage is present (measured voltage on both sides of the fuse).



    got a question? shoot me a PM. Matthew 6:9-15 - YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCkYUo2EShW9lgtrfXiDvLNQ/videos
    2014 Accord build log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/608637-2014-accord-sport-sq-build-keep_hope_alive.html
    2001 Accord build log: http://www.caraudio.com/forums/car-audio-build-logs-cars-trucks-suvs/536049-2001-accord-ex-sedan-its-long.html
    Fix Photobucket Image Loading ------> https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/photobucket-fix/ <------

+ Reply to Thread

Similar Threads

  1. Top of the Line Alarm: Viper 791XV Remote Start
    By xknowone in forum Miscellaneous Classifieds
    Replies: 10
    Last Post: 05-03-2007, 10:24 AM
  2. Viper 791xv (remote start) question
    By RobH415 in forum Car Video, Security and Electronics
    Replies: 6
    Last Post: 03-15-2004, 09:49 PM

User Tag List

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts
1e2 Forum