PDA

View Full Version : SPL port tuning question?



SPL140.2
05-17-2005, 11:16 PM
Im gonna start building my new enclosure pretty soon. Heres the scoop, my vehicles sweet tones are 53,54hz. My old enclosure is tuned to 49hz, which is high. I heard I should tune it to 43hz and someone else said 40hz. What should I tune my port to if my sweet spot is 53-54hz???

BoomCrew
05-17-2005, 11:42 PM
what woofers do u have? which spl series and how do u like them?

Moe Lester
05-18-2005, 12:49 AM
id try 45ish-47ish, no telling though, youll probably have to go through several boxes to get it to peak JUST right.

Goldtaz1
05-18-2005, 10:07 AM
I'm in the same boat as this guy. My competition enclosure is tuned to 45 Hz, but the resonant frequency of my vehicle is 47 Hz. Should I alter the enclosure to be tuned to 47 Hz? Someone told me that I should leave the enclosure as is, but that I should simply play a 47 Hz note when I compete? Is this correct? It was my understanding that you should tune your enclosure to the resonant frequency of your car and then play that exact note in competition? I think my questions may help clear up what SPL140.2 is not understanding either. Let us know.

Goldtaz1
05-18-2005, 12:05 PM
Hello? Any help would be greatly appreciated.

squeak9798
05-18-2005, 12:17 PM
You normally don't want to tune your box to exactly the res freq of your vehicle because ported boxes tend to peak 5-8hz above the tuning frequency.

Like Moe said....it's just about testing and finding out what works best.

Goldtaz1
05-18-2005, 12:21 PM
You normally don't want to tune your box to exactly the res freq of your vehicle because ported boxes tend to peak 5-8hz above the tuning frequency.

Like Moe said....it's just about testing and finding out what works best.

Ok, cool. So it's possible I may actually want to tune lower?

squeak9798
05-18-2005, 12:25 PM
Possible, yes.

req
05-18-2005, 12:40 PM
give it a try, you may gain a db, or loose one.

in SPL stuff, you tend to have to build several boxes before you perfect it :p:

Goldtaz1
05-18-2005, 03:23 PM
give it a try, you may gain a db, or loose one.

in SPL stuff, you tend to have to build several boxes before you perfect it :p:


Or just simply build a removable port. ;)