PDA

View Full Version : Crossovers for pro audio?



t-scene
09-16-2013, 12:49 AM
Question to the guys running pro audio. What kind of crossovers do you run? Are there any passive crossovers or do you have to run active?

mlstrass
09-16-2013, 01:32 AM
I run active with a Pio 880, but you can get amps that are bandpass capable, passive xovers from PE, or use FMOD's....

mlstrass
09-16-2013, 01:32 AM
I run active with a Pio 880, but you can get amps that are bandpass capable, passive xovers from PE, or use FMOD's....

Side Show
09-16-2013, 03:55 AM
mmmmm I want some sexi bandpass amps........... so hard to come by, what brands still make them?

NASTY08IMPALA
09-16-2013, 04:21 AM
mmmmm I want some sexi bandpass amps........... so hard to come by, what brands still make them?

No they arent ...all the ppi bk series and phantoms are ...my ppi bk800.4 does 130x4 @4 ohms ..cost 150 bucks ..and i run pa active on it

Side Show
09-16-2013, 04:22 AM
awww want some|!

NASTY08IMPALA
09-16-2013, 04:24 AM
awww want some|!

They are badazz amps for the money and def do rated ..great for.runnimg.active

mlstrass
09-18-2013, 06:45 AM
sundown, AQ, Crescendo all have 4ch amps with BP xovers...

maylar
09-18-2013, 04:51 PM
Most pro audio is still 8 ohms, and there are tons of passive crossovers for them on parts express and the speaker vendor sites.

t-scene
09-18-2013, 05:04 PM
Awesome thanks guys I think I'll look into those PPI amps

naughtyca
09-18-2013, 06:00 PM
you probably dont need to bandpass pro audio, i use those 5k passive on my tweets and let my amp do the crossover on the midrange

mlstrass
09-19-2013, 02:31 AM
you probably dont need to bandpass pro audio, i use those 5k passive on my tweets and let my amp do the crossover on the midrange

If you want them to sound good you need to bandpass the mids. If you want them to be loud/screechy then let them roll off up top...

NASTY08IMPALA
09-19-2013, 02:34 AM
If you want them to sound good you need to bandpass the mids. If you want them to be loud/screechy then let them roll off up top...

Tbh i blended my mids with my tweets on bandpass and couldnt tel much difference

mlstrass
09-19-2013, 02:35 AM
Tbh i blended my mids with my tweets on bandpass and couldnt tel much difference

meaning?

NASTY08IMPALA
09-19-2013, 02:42 AM
meaning?

I had them set on bandpas crossed at 100and 3.5k then my tweets hpf crossed at 3.5k. switched to hpf on mids to see and not much difference to me at all

mlstrass
09-19-2013, 02:45 AM
I had them set on bandpas crossed at 100and 3.5k then my tweets hpf crossed at 3.5k. switched to hpf on mids to see and not much difference to me at all

Will also depend upon what mids, how much power, and music you listen to. On rap it won't make a diff, on rock it can sound distorted/muddy on the upper end as you will probably get some cone break up....

NASTY08IMPALA
09-19-2013, 02:50 AM
Will also depend upon what mids, how much power, and music you listen to. On rap it won't make a diff, on rock it can sound distorted/muddy on the upper end as you will probably get some cone break up....

80% of ****.i listen to is rock thats what it.was setup and.tested with ..i thougjt it would.be a big diff

NASTY08IMPALA
09-19-2013, 02:51 AM
Aq mids and 100rms per mid

mlstrass
09-19-2013, 02:57 AM
Aq mids and 100rms per mid

AQ's will definitely play up to 3500 with no issues at all. The PE 6.5's I have play up to 9Khz, but I still LP them much lower...

NASTY08IMPALA
09-19-2013, 03:00 AM
AQ's will definitely play up to 3500 with no issues at all. The PE 6.5's I have play up to 9Khz, but I still LP them much lower...

Guess thats why theres not.much diffeence

Side Show
09-19-2013, 03:40 AM
i'm going 3-way active front stage + sub..... sooo painful

naughtyca
09-19-2013, 11:22 AM
The only time people use pro audio is if your bass is very loud and you need for mids and highs to keep up so sq is thrown out the door and if u bandpass its hard to tell the difference

galacticmonkey
09-19-2013, 09:13 PM
ITT: I learn that 99% of car audio "enthusiasts" dont know the difference between a LPF and a HPF.

mlstrass
09-20-2013, 03:13 AM
ITT: I learn that 99% of car audio "enthusiasts" dont know the difference between a LPF and a HPF.

L or an H is the diff LOL

---------- Post added at 02:13 AM ---------- Previous post was at 02:12 AM ----------


The only time people use pro audio is if your bass is very loud and you need for mids and highs to keep up so sq is thrown out the door and if u bandpass its hard to tell the difference

Wouldn't SQ go out the window with loud bass also? PA can sound find for daily listening and has been used in world championship SQ cars...

Bass Face84
09-20-2013, 02:57 PM
I got a question about running active. If you have a 4 channel amp but your hu like the pioneer 80prs has active ability what do you do? Do you set the amp to full range then the HU xo works? Also do channels 1,2 count as the front and 3,4 as the rear on the HU? Could you still run coaxils of the rear channels yet have the tweets and mids active off the HU?

---------- Post added at 12:57 PM ---------- Previous post was at 12:56 PM ----------

Also if you want to use amp xo's and not HU xo's how do you turn off hu xo's? Is there an option to? If you did that can you still use the eq, t/a off the Hu with amp xo's?

mlstrass
09-21-2013, 03:45 AM
I got a question about running active. If you have a 4 channel amp but your hu like the pioneer 80prs has active ability what do you do? Do you set the amp to full range then the HU xo works? Also do channels 1,2 count as the front and 3,4 as the rear on the HU? Could you still run coaxils of the rear channels yet have the tweets and mids active off the HU?

---------- Post added at 12:57 PM ---------- Previous post was at 12:56 PM ----------

Also if you want to use amp xo's and not HU xo's how do you turn off hu xo's? Is there an option to? If you did that can you still use the eq, t/a off the Hu with amp xo's?

Amps set to FULL, use xovers on the HU if in Network mode.

Using amp xovers leave HU in Standard mode.

On the PRS80 Front = mids Rear = tweeters when in Network mode

I would run active using the HU for sure vs using amp xovers as you have WAY more adjustability...