PDA

View Full Version : Hdc3 Port Area(Using Aero Ports)



bgowdy31
07-23-2013, 02:02 AM
Like the title says....

Im about to get my old Hdc3 18 & enclosure back, lol.... But anyway the enclosure is about 6.3 cubes after displacement of my sub, 2 6" aeros, & internal bracing.

For this box the way its built i can add/remove port(s).

My question is how much port area should i be shooting for with this enclosure and im going to be running about 3.5k-4k to the 18. Its for music comp so the it wont see that power all the time.

bgowdy31
07-23-2013, 11:35 AM
60 views and no one has any input...
dbeez; mlstrass;

pro-rabbit
07-23-2013, 11:36 AM
2 6" ports for an 18" is fine for daily. If you want SPL you can always do 3 tuned higher and plug one for daily.

dbeez
07-23-2013, 11:45 AM
Yep

bgowdy31
07-23-2013, 05:03 PM
2 6" ports for an 18" is fine for daily. If you want SPL you can always do 3 tuned higher and plug one for daily.

yea for daily it did pretty well. i mean for SPL it didnt do that bad with all the weak links in my system(stock alt, 2 regular batteies, and 1 run 4ga wire) & probably about 5-600 rms, tuned about 37hz, and not enough port area & it achieved a 145.xxdb average (floor-146.9, window-145.8, Seat-145.27 30-second music average in each spot) in the org i compete in.

fasfocus00
07-23-2013, 05:35 PM
i think the 2 6" aeros is fine. if you wanted to change the ports, i would look into doing a single 10" Sonotube. but if it were me I'd just leave it as is unless I have money to burn.

bgowdy31
07-23-2013, 06:48 PM
i think the 2 6" aeros is fine. if you wanted to change the ports, i would look into doing a single 10" Sonotube. but if it were me I'd just leave it as is unless I have money to burn.

the only thing is i know i dont have enough port area and i know i would gain on the meter just by upping my port area. but yea daily 2 6"s are good.

i may do a sonotube 10" even tho i really dont want to but dont have much of a choice, if i do im going to make 2 of them. 1 for daily and 1 for spl lol, ill just make it where i can change them out.

dbeez
07-23-2013, 07:47 PM
Sonotube for port waste of time if going to do it do it right get a flared 10"

fasfocus00
07-23-2013, 08:03 PM
the only thing is i know i dont have enough port area and i know i would gain on the meter just by upping my port area. but yea daily 2 6"s are good.

i may do a sonotube 10" even tho i really dont want to but dont have much of a choice, if i do im going to make 2 of them. 1 for daily and 1 for spl lol, ill just make it where i can change them out.

How are you figuring that 2 6" aero port on a 6+ cubic ft box? That plenty for that size enclosure, it'll be good upto nearly 8 cubic feet depending on the sub.

bgowdy31
07-23-2013, 09:03 PM
Sonotube for port waste of time if going to do it do it right get a flared 10"

so even if i fiber glassed the whole thing and flared both ends it would be waste of time?

bgowdy31
07-23-2013, 09:05 PM
How are you figuring that 2 6" aero port on a 6+ cubic ft box? That plenty for that size enclosure, it'll be good upto nearly 8 cubic feet depending on the sub.

the hdc3 subs like ALOT of port area... hence pro-rabbit; above stating to use 3 6's for SPL and plug one of them for daily. also as you said it depends on the sub. the way the hdc3 are built, they like larger boxes and alot of port

dbeez
07-23-2013, 09:09 PM
so even if i fiber glassed the whole thing and flared both ends it would be waste of time?

Whats your time worth having to do that to 2 ports just have psychoacoustics make you one that you can adjust on the fly.

bgowdy31
07-23-2013, 09:22 PM
Whats your time worth having to do that to 2 ports just have psychoacoustics make you one that you can adjust on the fly.

for this i would just make a cheap daily one for now, and it would be over time where as im not in a super rush. i would just work on it when i have spare time. also the sonotube is really just a idea. i may just try a 3rd 6" aero and do that

bgowdy31
07-24-2013, 09:01 PM
2 6" ports for an 18" is fine for daily. If you want SPL you can always do 3 tuned higher and plug one for daily.

ok, ive been doing some thinking. here you said 3 6"s for SPL, are you saying i should try between 80^2 per cube & 84^2 per cube?

bgowdy31
07-24-2013, 09:07 PM
2 6" ports for an 18" is fine for daily. If you want SPL you can always do 3 tuned higher and plug one for daily.

sorry........typo... i meant a total of 80 - 84 square inches of port.......

bgowdy31
07-27-2013, 08:39 PM
2 6" ports for an 18" is fine for daily. If you want SPL you can always do 3 tuned higher and plug one for daily.

So would a single 10" work like 3 6s because i found a guy who can make me one pretty cheap and flare it. Also i know the 1 10 roughly equals 3 6s

bgowdy31
07-28-2013, 03:38 AM
Bumpo

bgowdy31
07-29-2013, 11:24 PM
ok so i spoke with Ram Designs on facebook and im going with a single 10" aero

Slo_Ride
07-29-2013, 11:35 PM
two six inch aeros would not be enough for sure. the least i would do is one ten inch. three sixes would be better.

bgowdy31
07-29-2013, 11:44 PM
two six inch aeros would not be enough for sure. the least i would do is one ten inch. three sixes would be better.

but isnt a single port more efficient then multiples. thats what i have always been told by box builders. i mean 3 6's and 1 10" roughly equal the same, they are 4 sq inches of port apart

Slo_Ride
07-29-2013, 11:47 PM
3 sixes = 85
1 ten= 79

so yes not much of a difference and one port is definitely easier than three. i would do the one ten. unless you wanna do four sixes!

bgowdy31
07-29-2013, 11:58 PM
3 sixes = 85
1 ten= 79

so yes not much of a difference and one port is definitely easier than three. i would do the one ten. unless you wanna do four sixes!

na i dont want to do 4 6's. they are a bit pricey lol... i can get a 10" made or make it myself, way cheaper then i can buy another 6" flare. lol. plus huge ports look cool lol

Slo_Ride
07-30-2013, 12:02 AM
na i dont want to do 4 6's. they are a bit pricey lol... i can get a 10" made or make it myself, way cheaper then i can buy another 6" flare. lol. plus huge ports look cool lol

sounds good. i remember how picky my hdc3s were. i tried more boxes and ports than any other sub ive ever owned on those things. but once you get it right they get loud!

bgowdy31
07-30-2013, 12:13 AM
sounds good. i remember how picky my hdc3s were. i tried more boxes and ports than any other sub ive ever owned on those things. but once you get it right they get loud!

i mean before when i ran a hdc3 18 i got pretty good numbers out of what i had. my best average 145.xxdb. the org i compete in is a 3 round music average(kick, dash,headreast) my bests were kick-147.6db, dash-146.4db, seat-145.5db. these are just my best scores at diff mic placements. which to me wasnt bad considering my electrical was stock, i had 4 gauge wire and no big 3, with 1 18 hdc3 and planet audio bb2400.1 thats was refurbed and probly doing like 600 rms lol. so i was pretty happy with that lol.

Slo_Ride
07-30-2013, 12:17 AM
i mean before when i ran a hdc3 18 i got pretty good numbers out of what i had. my best average 145.xxdb. the org i compete in is a 3 round music average(kick, dash,headreast) my bests were kick-147.6db, dash-146.4db, seat-145.5db. these are just my best scores at diff mic placements. which to me wasnt bad considering my electrical was stock, i had 4 gauge wire and no big 3, with 1 18 hdc3 and planet audio bb2400.1 thats was refurbed and probly doing like 600 rms lol. so i was pretty happy with that lol.

lol, yeah thats not bad! good luck let us know how it turns out.

bgowdy31
07-30-2013, 12:21 AM
lol, yeah thats not bad! good luck let us know how it turns out.

my bad and that was with 2 6" aero ports only. now im going to try the 10"...

thanks and will do

bgowdy31
07-30-2013, 12:21 AM
lol, yeah thats not bad! good luck let us know how it turns out.

my bad and that was with 2 6" aero ports only. now im going to try the 10"...

thanks and will do

pro-rabbit
07-30-2013, 01:18 AM
yes, a single port would be far more ideal with multiple ports assuming you can make that happen with in your build.

bgowdy31
07-30-2013, 03:36 AM
yes, a single port would be far more ideal with multiple ports assuming you can make that happen with in your build.

Yea it can be done.... I mean i know i need more port then just 2 6s. For daily it works but comps i want to try a single 10 and see how that goes