PDA

View Full Version : Head Unit Clipping?



bradl79
07-13-2013, 05:02 AM
is it normal or possible that the head unit will not clip at full volume, using 1kHz and 50Hz. i put mine all the way to 40 and used an Oscope and no clipping, until i testing the amp and put my HU vol at 35 and i was able to get a clip then moved my gains down until no clip.. but HU alone never clipped at full vol.

fasfocus00
07-13-2013, 09:25 AM
Have had this happen on a lot of the newer head units.

fasfocus00
07-13-2013, 09:27 AM
Have had this happen on a lot of the newer head units.

bradl79
07-13-2013, 01:40 PM
i have a clarion NX702 (http://www.crutchfield.com/S-fdp1cvzFBGe/p_020NX702/Clarion-NX702.html?XVINQ=DST&XVVER=AAA), so if i set my gains on my amp with the Oscope, which volume should i use, the HU goes all the way up to 40 should i still drop down?

trumpet
07-13-2013, 01:43 PM
Do you mean you had the amp clip? You check for clipping at the head unit, then you check the amp and turn the gain up until the threshold of clipping. If you can't get rid of the clipping with the gain all the way down then make sure the EQ is off on the head unit and any boosts are disabled.

bradl79
07-13-2013, 07:57 PM
I did get rid of the amp clipping but since the head unit does not clip do I turn it to full volume to set the gains on the amp?

jar1zx
07-13-2013, 08:02 PM
If HU didn't clip that's what I would do
My pioneer didn't clip either at max volume
I backed off a few clicks and set it so I could turn up songs that got rec low

bradl79
07-13-2013, 09:38 PM
So even even with eq and db gains I should be fine if I keep my volume at ēģ out of 40 with my gains set properly?

bradl79
07-16-2013, 02:15 AM
humm...

jar1zx
07-16-2013, 02:21 AM
So even even with eq and db gains I should be fine if I keep my volume at ēģ out of 40 with my gains set properly?

Set all settings how you like on HU before you set amp gain
If HU didn't clip you can set HU full tilt if you like.

trumpet
07-16-2013, 12:06 PM
So even even with eq and db gains I should be fine if I keep my volume at ēģ out of 40 with my gains set properly?

Make sure you're not letting a bunch of power go to waste with the volume that far from max. You're probably seeing well under 1V at the pre-outs. Check the amp with your oscilloscope again.