PDA

View Full Version : JayDubb757's Octoport Build



JayDubb757
08-21-2012, 06:49 PM
I'm building a new box, and will be experimenting with removable octagon ports.
The box will be 3.5ft^3 for one 15" Rockford Fosgate T215D2
I'll start with 3 different ports.
One with 33hz tuning, one with 38hz tuning and the last with 42hz tuning.


Here's some pics.





http://i46.tinypic.com/2vv75tx.jpg

http://i49.tinypic.com/axd5ro.jpg

http://i48.tinypic.com/350nvqf.jpg

http://i50.tinypic.com/352kta1.jpg

JayDubb757
08-21-2012, 06:53 PM
More pics



http://i49.tinypic.com/j59o40.jpg

http://i47.tinypic.com/oaydr7.jpg

http://i49.tinypic.com/975elw.jpg

http://i47.tinypic.com/2vxrdbm.jpg

JayDubb757
08-21-2012, 07:03 PM
http://i46.tinypic.com/wtzkuo.jpg

http://i45.tinypic.com/5a3qk7.jpg

http://i45.tinypic.com/52eu0l.jpg

http://i46.tinypic.com/33a5d04.jpg

http://i45.tinypic.com/34yo80m.jpg

bhsdriller
08-21-2012, 07:10 PM
wood working skills look good...nice looking shop too

NoLoud4U
08-21-2012, 07:27 PM
That was fast. What's the port area going to be with 3.5 cubes? 9ish?

The_Grimy_One
08-21-2012, 07:56 PM
Good lord, thats good wood work! Looks amazing bro!

JayDubb757
08-21-2012, 07:59 PM
That was fast. What's the port area going to be with 3.5 cubes? 9ish?


I can go back as far as 10 5/8"....that would be tight to the box and tuned to 42hz
I'm building 3 ports. The 42hz, one at 38hz will be 14 1/8" and hang past the box 3 1/2"
Th 33hz port will be 20 3/8" and hang past 9 3/4"

NoLoud4U
08-21-2012, 08:00 PM
Good lord, thats good wood work! Looks amazing bro!

You should see his stuff in person. Every detail is covered.

murph
08-21-2012, 08:01 PM
Quality of a cabinet builder right here

NoLoud4U
08-21-2012, 08:02 PM
I can go back as far as 10 5/8"....that would be tight to the box and tuned to 42hz
I'm building 3 ports. The 42hz, one at 38hz will be 14 1/8" and hang past the box 3 1/2"
Th 33hz port will be 20 3/8" and hang past 9 3/4"
Easy to change?

JayDubb757
08-21-2012, 08:17 PM
Easy to change?

I think it will be...This prototype port fits virgin tight!
I'll probably make the plate/flange a little larger so I can screw it to the box.
The longer ports will have a plate attached to keep them 6 3/4" off the back wall.
I'll put weather stripping behind the plates to keep it air tight.

husker77
08-21-2012, 08:24 PM
You are a talented man!

NoLoud4U
08-21-2012, 08:40 PM
I think it will be...This prototype port fits virgin tight!
I'll probably make the plate/flange a little larger so I can screw it to the box.
The longer ports will have a plate attached to keep them 6 3/4" off the back wall.
I'll put weather stripping behind the plates to keep it air tight.

I like that. If you can do 6.5 external for me I can have 33 daily and 40 for the meter

Flastrongman
08-21-2012, 08:43 PM
nice router work bro

The_Grimy_One
08-21-2012, 08:44 PM
Make me a box next time! Lol

JayDubb757
08-21-2012, 08:45 PM
I like that. If you can do 6.5 external for me I can have 33 daily and 40 for the meter

Tell me the total lengths and I'll try to make them tomorrow when I make mine.

JayDubb757
08-21-2012, 08:49 PM
Make me a box next time! Lol

So long as you come pick it up!;)

NoLoud4U
08-21-2012, 08:52 PM
Tell me the total lengths and I'll try to make them tomorrow when I make mine.

I'll send you a email.

The_Grimy_One
08-21-2012, 10:31 PM
So long as you come pick it up!;)

Ill pay to have it shipped :)

CAT MAN
08-21-2012, 10:36 PM
cant wait to get mine sunday..

JayDubb757
08-21-2012, 10:39 PM
cant wait to get mine sunday..

Can't wait to get those batts, I can barely turn it up lately without it dropping and hanging around 11.5-12 volts:crap:

CAT MAN
08-21-2012, 10:41 PM
Can't wait to get those batts, I can barely turn it up lately without it dropping and hanging around 11.5-12 volts:crap:

truthfulle on 1500 you only need 2 so toss one up front. i should also be trading for brandons lvl 4s. so the new box with new subs.... WATCHOUT

JayDubb757
08-21-2012, 10:46 PM
truthfulle on 1500 you only need 2 so toss one up front. i should also be trading for brandons lvl 4s. so the new box with new subs.... WATCHOUT

Might put one of them in my old lady's car.
So, you're gonna run level 4's at the show?

CAT MAN
08-21-2012, 10:51 PM
Might put one of them in my old lady's car.
So, you're gonna run level 4's at the show?

he wants to trade after thee show and that way i know they are good subs and we wont have to rush. im skeptikal but if they prove good. i need an alt cause that amp will see .25 burps

murph
08-21-2012, 10:53 PM
Shooting a video of that 6th order tomorrow.

goingdef
08-21-2012, 11:26 PM
Hey man do you think we maybe could do mine soon I'll install all your batteries and wire them in you know skills at wiring, I'm dieing to get this sounding nice. Btw my hearing is starting to come back! And I don't mind coming in and being your flunky for the duration of the build, and i will bring the celebratory toast!

JayDubb757
08-21-2012, 11:36 PM
Hey man do you think we maybe could do mine soon I'll install all your batteries and wire them in you know skills at wiring, I'm dieing to get this sounding nice. Btw my hearing is starting to come back! And I don't mind coming in and being your flunky for the duration of the build, and i will bring the celebratory toast!



As soon as my alt comes in...Won't take long to slap something together.:toast:
Sorry your hearing is coming back....gotta listen to the wife bitching again.

I gotta get a list of **** I need to buy to rewire everything.

CAT MAN
08-21-2012, 11:37 PM
As soon as my alt comes in...Won't take long to slap something together.:toast:
Sorry your hearing is coming back....gotta listen to the wife bitching again.

well i might need you to come to my house a week or so. to get this burp monster setup. OOps.

murph
08-21-2012, 11:39 PM
well i might need you to come to my house a week or so. to get this burp monster setup. OOps.

Feg and your burps.

CAT MAN
08-21-2012, 11:41 PM
Feg and your burps.

you know it will still play like evry other system. you know how i do. but. its time i actually did a removeable port and well. J can make it happen cause i fail at octos

JayDubb757
08-21-2012, 11:45 PM
you know it will still play like evry other system. you know how i do. but. its time i actually did a removeable port and well. J can make it happen cause i fail at octos


I thought you were buying a new jigsaw and router.

CAT MAN
08-21-2012, 11:46 PM
I thought you were buying a new jigsaw and router.

that doesnt make up for me sucking at octo's. i have the jigsaw just waiting on router. i need a table ssaw

JayDubb757
08-21-2012, 11:49 PM
i need a table ssaw


That would definitely help with an octo.

goingdef
08-22-2012, 12:29 AM
As soon as my alt comes in...Won't take long to slap something together.:toast:
Sorry your hearing is coming back....gotta listen to the wife bitching again.

I gotta get a list of **** I need to buy to rewire everything.

once we have the battery's in hand wiring shouldn't be hard at all you already have 0g going to the back so we are half way there past that it's 0g jumpers coupls ring terminals and distro blocks. i would like to do it in your shop so if I need a battery rack in the back to keep it secure we can turn it out on the spot.

NoLoud4U
08-22-2012, 07:27 AM
he wants to trade after thee show and that way i know they are good subs and we wont have to rush. im skeptikal but if they prove good. i need an alt cause that amp will see .25 burps

My old level 4s? Brandon from here? Or BW?

CAT MAN
08-22-2012, 01:35 PM
My old level 4s? Brandon from here? Or BW?

Black bear woolrige.

CAT MAN
08-22-2012, 01:35 PM
My old level 4s? Brandon from here? Or BW?

Black bear woolrige.

JayDubb757
08-22-2012, 08:05 PM
Put some more work in on the box today.
It's more work making these ports than building a whole slot ported box.:-|
I hope all of this is worth it....Don't think people are gonna pay what I would charge for a box like this.



Here's some pics


http://i47.tinypic.com/2z6xtvs.jpg

http://i50.tinypic.com/2chm81e.jpg

http://i48.tinypic.com/2a5k7rm.jpg

http://i50.tinypic.com/20fsx1y.jpg

CAT MAN
08-22-2012, 08:07 PM
Put some more work in on the box today.
It's more work making these ports than building a whole slot ported box.:-|
I hope all of this is worth it....Don't think people are gonna pay what I would charge for a box like this.



Here's some pics


http://i47.tinypic.com/2z6xtvs.jpg

http://i50.tinypic.com/2chm81e.jpg

http://i48.tinypic.com/2a5k7rm.jpg

http://i50.tinypic.com/20fsx1y.jpg
yep you are making my port.

JayDubb757
08-22-2012, 08:07 PM
**** *** sub for all the Fosgate haters



http://i47.tinypic.com/2pryyid.jpg

http://i46.tinypic.com/2hpm3i1.jpg

http://i46.tinypic.com/n48nlz.jpg

http://i47.tinypic.com/nmyskw.jpg

http://i45.tinypic.com/dltkdz.jpg

CAT MAN
08-22-2012, 08:11 PM
deafs old sub?

JayDubb757
08-22-2012, 08:14 PM
deafs old sub?

Nope, I've had this bad boy for a few years...always had it in a prefab box for a 9500 sledgehammer.

JayDubb757
08-22-2012, 08:15 PM
http://i49.tinypic.com/voq1wx.jpg

http://i45.tinypic.com/zxmrdi.jpg

http://i49.tinypic.com/35jf2b6.jpg

http://i49.tinypic.com/pucut.jpg

JayDubb757
08-22-2012, 08:19 PM
http://i50.tinypic.com/dfd36r.jpg

http://i50.tinypic.com/2889zpz.jpg

http://i50.tinypic.com/ad1bf7.jpg

http://i45.tinypic.com/2gugtx0.jpg

NoLoud4U
08-22-2012, 08:23 PM
I'll try to come buy tomorrow.

JayDubb757
08-22-2012, 08:32 PM
I'll try to come buy tomorrow.



I'll probably still be working on it:crap:

NoLoud4U
08-22-2012, 08:36 PM
I'll probably still be working on it:crap:

What's left? I know I will see it but how are you attaching the externals?

JayDubb757
08-22-2012, 08:40 PM
What's left? I know I will see it but how are you attaching the externals?

2 ports left, I have to attach the spacer plates so I can screw them on, I'll put weather stripping behind the plates.




FML! I killed a Makita Router today, I think the bushings locked up:crap:
Now I'm down to 3 routers

jdmferio13
08-23-2012, 12:00 AM
Def want one man shoot me a pm.

JayDubb757
08-23-2012, 07:55 PM
Finished up the box today....well almost.
The T-nut screws kept stripping on me, so I gotta find another way to attach the ports.
Put 4 cans of spray paint on the ports...could probably use another couple cans.
I'm getting 1.5ohms after rise.




http://i50.tinypic.com/y0vwk.jpg

http://i47.tinypic.com/2lu2q94.jpg

http://i49.tinypic.com/ble28.jpg

http://i46.tinypic.com/30acot3.jpg

CAT MAN
08-23-2012, 07:57 PM
Finished up the box today....well almost.
The T-nut screws kept stripping on me, so I gotta find another way to attach the ports.
Put 4 cans of spray paint on the ports...could probably use another couple cans.
I'm getting 1.5ohms after rise.




http://i50.tinypic.com/y0vwk.jpg

http://i47.tinypic.com/2lu2q94.jpg

http://i49.tinypic.com/ble28.jpg

http://i46.tinypic.com/30acot3.jpglol @ after rise...

JayDubb757
08-23-2012, 07:57 PM
http://i46.tinypic.com/2cz9gra.jpg

http://i45.tinypic.com/2i749pu.jpg

http://i46.tinypic.com/2vm5zjo.jpg

http://i50.tinypic.com/315kbqp.jpg

http://i47.tinypic.com/1zq35s0.jpg

CAT MAN
08-23-2012, 07:58 PM
if you really want to find your rise i have a real clamp and craftsman DMM and a cheapo to measure v-drop

SplAffair
08-23-2012, 08:04 PM
interesting

JayDubb757
08-23-2012, 08:09 PM
if you really want to find your rise i have a real clamp and craftsman DMM and a cheapo to measure v-drop

Reads 1.0 out the box and 1.5 in, must be my fake DMM


for one fifteen, it crushes the lows...clean
there is a slight dustcap noise when cranked.
Overall, I'm happy with the box, and not much drop off in SPL from the 2 Eclipses.

NoLoud4U
08-23-2012, 08:22 PM
Sounds really clean. No port noise at all.

goingdef
08-23-2012, 08:41 PM
Reads 1.0 out the box and 1.5 in, must be my fake DMM


for one fifteen, it crushes the lows...clean
there is a slight dustcap noise when cranked.
Overall, I'm happy with the box, and not much drop off in SPL from the 2 Eclipses.

are you sure that's a dust cap noise remember what I was saying about the spider spacer coming loose it makes a noise like a dust cap and if you catch it early it's easy to fix.

NoLoud4U
08-23-2012, 08:45 PM
are you sure that's a dust cap noise remember what I was saying about the spider spacer coming loose it makes a noise like a dust cap and if you catch it early it's easy to fix.

That could of been it. Cap looked solid.

goingdef
08-23-2012, 08:52 PM
That could of been it. Cap looked solid.

I have had this happen to several of these models(T1's/T2's) and the way it's described it's still very fixable and no damage has occurred it's a small part of the plastic spider spacer slapping it's landing all you do to fix it is pull the sub out have one person gently from the bottom side of the cone up until you see the loose part of the spider lift up then while it's being held there using 20min 2part epoxy and an artist brush apply it everywhere you can let the cone down add a small amount of weight and let it set for a couple hours. I have done this a few times and never had one fail twice!

CAT MAN
08-23-2012, 09:02 PM
ill see you sunday bro. all my meters will see your ish lol

chillin
08-23-2012, 09:09 PM
Very nice wood working skills

JayDubb757
08-23-2012, 09:20 PM
ill see you sunday bro. all my meters will see your ish lol


You can school me on box rise, and my new battery load tester will see those batts!

CAT MAN
08-23-2012, 09:22 PM
You can school me on box rise, and my new battery load tester will see those batts!

is the box rise thing a joke? i cant tell.... because i only know so much i can teach. no one will understand it but i know a little on how to control it

JayDubb757
08-23-2012, 09:26 PM
is the box rise thing a joke? i cant tell.... because i only know so much i can teach. no one will understand it but i know a little on how to control it

jokes on me I guess, cause I don't know about box rise.
I also fail at installing T-nuts....evidently, they should go on the backside of what your bolting to....D'oh!!!!

http://i49.tinypic.com/ble28.jpg

http://i46.tinypic.com/30acot3.jpg

CAT MAN
08-23-2012, 09:28 PM
jokes on me I guess, cause I don't know about box rise.
I also fail at installing T-nuts....evidently, they should go on the backside of what your bolting to....D'oh!!!!

http://i49.tinypic.com/ble28.jpg

http://i46.tinypic.com/30acot3.jpg

ill tell you what i know about it sunday. there is a reason i had that box made a certain way .

and i wanted to say something about those t nuts but.... nahh... lol

goingdef
08-23-2012, 09:28 PM
jokes on me I guess, cause I don't know about box rise.
I also fail at installing T-nuts....evidently, they should go on the backside of what your bolting to....D'oh!!!!

http://i49.tinypic.com/ble28.jpg

http://i46.tinypic.com/30acot3.jpg

Oh crap brain fart!

JayDubb757
08-23-2012, 09:38 PM
ill tell you what i know about it sunday. there is a reason i had that box made a certain way .

and i wanted to say something about those t nuts but.... nahh... lol




Figured how to fix it.....I need longer screws..like 2 3/4", I'll run them threw the inside, and add a nut on top of the mounting plate.

splwj47
08-23-2012, 09:58 PM
Figured how to fix it.....I need longer screws..like 2 3/4", I'll run them threw the inside, and add a nut on top of the mounting plate.

Man you want to build me a box? I want an octoport!

JayDubb757
08-23-2012, 10:07 PM
Man you want to build me a box? I want an octoport!

My slot port boxes would be a lot cheaper!
I'm not going to build to many of these....Nobody would pay what I feel I should charge for this....I have a ridiculous amount of labor in this.

splwj47
08-23-2012, 10:27 PM
JayDubb757 ; much for an octoport box? I wouldnt want to have them removable for different tunnings. I can build my own slot port boxes, but would like to try an octo and it looks ****. So what would you charge?

JayDubb757
08-23-2012, 10:49 PM
How much for an octoport box? I wouldnt want to have them removable for different tunnings. I can build my own slot port boxes, but would like to try an octo and it looks ****. So what would you charge?


Are you serious?
You live in Canada...shipping would be more than the box!
You have a 21" warden in an 8 cube box..thats 2-3 sheets of MDF easy

Maybe try a local cabinet shop to build it.

splwj47
08-23-2012, 11:00 PM
Are you serious?
You live in Canada...shipping would be more than the box!
You have a 21" warden in an 8 cube box..thats 2-3 sheets of MDF easy

Maybe try a local cabinet shop to build it.

Its going to be for 2 15 inch wardens. Bu its coll it you dont want to do it. Maybe you would be interested in just building the port?

JayDubb757
08-23-2012, 11:11 PM
Its going to be for 2 15 inch wardens. Bu its coll it you dont want to do it. Maybe you would be interested in just building the port?

Might be able to do that....I have a few boxes coming up, wouldn't be something I could get to right away...pm me diameter and length, and I'll see what I can do

NoLoud4U
08-24-2012, 01:51 AM
jokes on me I guess, cause I don't know about box rise.
I also fail at installing T-nuts....evidently, they should go on the backside of what your bolting to....D'oh!!!!

http://i49.tinypic.com/ble28.jpg

http://i46.tinypic.com/30acot3.jpg

You had me thinking I've been doing it wrong.

Wanacustomx
10-12-2012, 01:03 PM
i was interested in trying this myself. just wonderin how do you know how wide each piece has to be to make the diameter of the port.. (say i want a 6" octoport) how do i know how wide to cut the pieces to make it 6" in diameter.. if you could please tell me i'd greatly appreciate it