PDA

View Full Version : first ported box



rodburner
12-13-2011, 10:01 AM
Would like to make a ported box for 2 subs,but with a single port. I have the specs for the 1 sub/1 vent box. Is the 2 sub/1vent something simple like twice the vent area with the same length,or will the box see that doubled area and the vent have to be made longer to compensate?
ps, the vent will be 100% external from the box.

Qexler
12-13-2011, 10:45 AM
Everything will double, generally people use a wider port so it does not have to be so long Ie. your using two 12's so instead of like a 4" aero or a 6, you might try an 8". However this depends on your subs power handeling and specs, tell me what subs they are and I could help you out more.

kushy_dreams
12-13-2011, 01:41 PM
Everything will double, generally people use a wider port so it does not have to be so long Ie. your using two 12's so instead of like a 4" aero or a 6, you might try an 8". However this depends on your subs power handeling and specs, tell me what subs they are and I could help you out more.

Completely incorrect here. The bigger the port opening, the longer the port needs to be to maintain the same tuning, assuming volume is kept constant.


Would like to make a ported box for 2 subs,but with a single port. I have the specs for the 1 sub/1 vent box. Is the 2 sub/1vent something simple like twice the vent area with the same length,or will the box see that doubled area and the vent have to be made longer to compensate?
ps, the vent will be 100% external from the box.

See above answer

what kind of subs are we talking about here OP?

slvrado28z
12-13-2011, 01:44 PM
there are some box plans on here just look for the sticky under enclosures

Bggd_GMC
12-13-2011, 01:47 PM
http://www.caraudio.com/forums/enclosure-design-construction-help/137804-free-box-plans.html

kushy_dreams
12-13-2011, 01:56 PM
I see you guys read his post :rolleyes: , where he stated the ports will be ran externally

Bggd_GMC
12-13-2011, 02:02 PM
ahhhhhh like yours?

kushy_dreams
12-13-2011, 02:06 PM
yep

Bggd_GMC
12-13-2011, 02:08 PM
gotcha coach

supermaxx123
12-13-2011, 02:09 PM
Doubling the port area while doubling the net space, the port length will stay the same.

slvrado28z
12-13-2011, 02:53 PM
I see you guys read his post :rolleyes: , where he stated the ports will be ran externally
nope didnt see that my bad kush

Qexler
12-13-2011, 03:22 PM
I was implying that it depends on the subwoofer he has. In his case making the port he currently has wider could help him out a ton in the
event he is running one too small currently... For almost any 12" daily I would run one 4" aero for each sub. However as XXX as Kushy box is
some people do not have the room to do dual 4's... I should have specified more right off the bat. But I just wanted to know his subs before I
got more in depth with it =]

rodburner
12-13-2011, 09:03 PM
Thanks for the replies.. I will be using 2 8"Alpine SWR823's. Their specs call for .55 each,+.050 for the sub,net volume,with a 5.25 square inch port,15.5" long.

Qexler
12-13-2011, 10:49 PM
In my personal opinion I would run them about .6ft^3 each.
If you are doing an Aeroport i would run them on one 4" aero.
however on these 8's I would think a slot port could be more optimal...