PDA

View Full Version : Port size



jayy8
11-04-2011, 10:59 AM
Hi,
I just designed my first box and I wanted to know if my port was big enough.
In the manual it says for a round port 3 inch of diameter would be enough.
That makes about 7 sq inch.
The port I made is a slot port, I've used WinISD to calculate it and it is 12x1 opening and 17.8 lenght.
If I look at the size I should be Ok but I just wanna be sure because it is a slot port.

The sub is a image dynamics id12 v3 d2

ahole-ic
11-04-2011, 11:03 AM
12 square inches of port seems awfully small to me. If you can make the enclosure larger and widen that port an inch or two you'll be in good shape.

jayy8
11-04-2011, 11:10 AM
Maybe I could make it 1.5 inch x 12 inch.
But if I need bigger than that I will probably be looking for a round port.
What do you think would be better?

kushy_dreams
11-04-2011, 01:57 PM
Shoot for 14sq in of port for every cubic ft of box volume for that woofer. Ex- 2 cu/ft box = 28sq in of port. Round ports are more efficient so they don't require as large of an opening as slot ports. With a 12in woofer, you should never go smaller than a 4in diameter if using a round port or you will have terrible port noise.

jayy8
11-04-2011, 03:56 PM
Ok so I will try to make it 1,6x13 since the box is about 1.5 cu feet it should be ok.
Do you think 34hz is a good tuning for that sub.
I want it too be in the middle between sq and spl.