PDA

View Full Version : 4 Type R build log



Vossy
05-23-2010, 11:43 AM
Just joined the forum (been too lazy to register :D)
New to the forum, not to car audio.

All in a lil' Chrysler Cirrus LXi :P

Trunk setup:
4 Type R 12's
Power Acoustik Gothic 5500d (200A fuse, IMO it's good enough for 2k rms these subs take)
eDead 80
Big 3
4 Gauge (need to get 0, 4's starting to get crispy)
Also in the trunk: Alpine MRP-240 for the tweets

Box build: (Sorry, Pics are from my phone)
http://img8.imageshack.us/img8/3574/73084202.th.jpg (http://img8.imageshack.us/i/73084202.jpg/)
http://img704.imageshack.us/img704/5788/16377766.th.jpg (http://img704.imageshack.us/i/16377766.jpg/)
http://img80.imageshack.us/img80/8354/23083328.th.jpg (http://img80.imageshack.us/i/23083328.jpg/)
http://img245.imageshack.us/img245/7703/82183137.th.jpg (http://img245.imageshack.us/i/82183137.jpg/)
http://img532.imageshack.us/img532/538/60115058.th.jpg (http://img532.imageshack.us/i/60115058.jpg/)
http://img138.imageshack.us/img138/695/55185464.th.jpg (http://img138.imageshack.us/i/55185464.jpg/)

All of it in action: YouTube - Bass, I Love You 4 12's Alpine Type R's (http://www.youtube.com/watch?v=jH0lpMdGD0I)

Input? :D

corrie32
05-23-2010, 12:16 PM
i don't think those 6x9 are going to survive much longer in that position

Wattser93
05-23-2010, 12:19 PM
i don't think those 6x9 are going to survive much longer in that position

+1
They're getting the **** pounded out of them.

Vossy
05-23-2010, 12:25 PM
i don't think those 6x9 are going to survive much longer in that position

They're getting beat lol, Sony's so idc :D

DB-Audio
05-24-2010, 12:46 AM
not bad

undeadxsunshine
05-24-2010, 01:05 AM
doesnt seem that loud for that equipment

Vossy
05-24-2010, 08:47 AM
Nothing amazing, but it sure gets the job done.

zack1442
05-25-2010, 04:14 PM
y did u face them up

Blove1991
05-25-2010, 09:24 PM
Is it me or that is top baffle moving a good bit?

Vossy
05-26-2010, 08:24 PM
Is it me or that is top baffle moving a good bit?

No, it's just the camera's image stabalizer shaking with the woofer. There's a good amount of bracing after these pics.

Think there's enough air getting to the port? or should I turn it around.

GlassEyez
05-26-2010, 08:49 PM
i don't think those 6x9 are going to survive much longer in that position

yeh those type rs are air humpin the **** out of the 6x9s

power-fanatic07
05-26-2010, 08:51 PM
Run some 1/0 and get a better amp/amps and give them each 1k then it will be loud. I really don't see the top baffle flexing much with the port there.

What is it tuned to?

Vossy
05-26-2010, 08:55 PM
Run some 1/0 and get a better amp/amps and give them each 1k then it will be loud. I really don't see the top baffle flexing much with the port there.

What is it tuned to?

31.8hz after displacement.
And I know about the 1/0, that's getting ordered next week.
Better amp situation- I like this amp tbh, 200a worth of fuse and the subs only are a total of 2k so it matches imo

Rawr-DQ
05-26-2010, 10:59 PM
I couldn't tell you which way to face it, when I had my stratus with an eerie similar box (4 older type r's) ported forward, It was loud back then. It's worth a shot moving it. Nice excursion, and x3 on the 6x9s put them out of their misery. Who needs a rear stage anyway? =p.

Vossy
05-26-2010, 11:04 PM
I couldn't tell you which way to face it, when I had my stratus with an eerie similar box (4 older type r's) ported forward, It was loud back then. It's worth a shot moving it. Nice excursion, and x3 on the 6x9s put them out of their misery. Who needs a rear stage anyway? =p.

Did you ever try it backwards? Taking this box out is a b!@$#. For some reason When I fade it all forward, it just doesn't seem right. I like rear fill.
Ya it's loud, but it seems like there lacking idk.

Ali1
06-07-2010, 09:15 AM
nice vid you got and good build.

TypeRs do best with 1k+ thrown at them. Don't let it's power handling intimidate you. Do a search and see what kind of power these people are throwing at type Rs.

Grab yourself a 4k amplifier and throw vids up.

nonetheless, throw more vids now !!

Vossy
06-07-2010, 12:10 PM
nice vid you got and good build.

TypeRs do best with 1k+ thrown at them. Don't let it's power handling intimidate you. Do a search and see what kind of power these people are throwing at type Rs.

Grab yourself a 4k amplifier and throw vids up.

nonetheless, throw more vids now !!

I'll need a new alternator setup to be able to throw 4k ;D

bubbagumper6
06-07-2010, 12:16 PM
31.8hz after displacement.
And I know about the 1/0, that's getting ordered next week.
Better amp situation- I like this amp tbh, 200a worth of fuse and the subs only are a total of 2k so it matches imo

lol, 200A fuse doesn't mean ****. I could take a 50w amp and throw a 300A fuse on it, that doesn't mean it's producing anymore than the 50w. You think the company that made that amp didn't think about that? They knew if they stuck a larger than needed fuse in there, people would think it's powerful and does rated. Start swapping the fuse out with smaller ones and see how far you can get before it starts to blow them...you might be surprised. (Or better yet, throw a current clamp on it)

Box looks good though

Vossy
06-07-2010, 12:26 PM
lol, 200A fuse doesn't mean ****. I could take a 50w amp and throw a 300A fuse on it, that doesn't mean it's producing anymore than the 50w. You think the company that made that amp didn't think about that? They knew if they stuck a larger than needed fuse in there, people would think it's powerful and does rated. Start swapping the fuse out with smaller ones and see how far you can get before it starts to blow them...you might be surprised. (Or better yet, throw a current clamp on it)

Box looks good though

I get what you mean, but say if I wired 12+ to the grnd wouldnt the fuses not be able to save the amp if they're too large?

I'll take a dmm to the outputs later today and vid the results or something along those lines

bubbagumper6
06-07-2010, 12:28 PM
I get what you mean, but say if I wired 12+ to the grnd wouldnt the fuses not be able to save the amp if they're too large?

I'll take a dmm to the outputs later today and vid the results or something along those lines

If you swap the power and ground inputs those fuses aren't gunna do ****, your gunna blow the hell out of that amp. Your not going to be able to measure the power of that amp with a standard DMM, you need a current clamp.

Vossy
06-07-2010, 12:31 PM
If you swap the power and ground inputs those fuses aren't gunna do ****, your gunna blow the hell out of that amp. Your not going to be able to measure the power of that amp with a standard DMM, you need a current clamp.

I doubt I can get ahold of a clamp, but I'll look around.