PDA

View Full Version : aero port help



rival904
12-15-2009, 08:15 PM
I built a box for a buddy, total box volume before displacement is 3.34cu.ft

Its for 2 low end Soundstream 15s, like 400w rms each.

I want to do aero ports, but not sure what size and how deep.

I was thinking maybe 2 2in aeros at like 12in deep each or 1 big one?

Any ideas?

fasfocus00
12-15-2009, 08:18 PM
I built a box for a buddy, total box volume before displacement is 3.34cu.ft

Its for 2 low end Soundstream 15s, like 400w rms each.

I want to do aero ports, but not sure what size and how deep.

I was thinking maybe 2 2in aeros at like 12in deep each or 1 big one?

Any ideas?

i'd do either dual 3" or single 6"

rival904
12-15-2009, 08:18 PM
These things dont move at all, and wont handle alot of power, Im just worried about the subs bottoming out

302yota
12-15-2009, 08:47 PM
3 cubes sounds really small for 2 15's....

rival904
12-15-2009, 09:23 PM
It was the biggest we could fit.

fasfocus00
12-15-2009, 09:27 PM
It was the biggest we could fit.

honestly, you should go to 1 15" sub and use a single 4" aero port. you'll probably have a better result b/c that'll be a more optimal enclosure for the sub than a box that is too small. or make it a sealed enclosure and use some polyfill.

SicAudio
12-15-2009, 09:32 PM
the older model SS subs were low power sq designs the box is plenty big for them you only need 8-10 sq in of port as well for them they dont move enough to cause bad port velocity. a single 4" per chamber is plenty.

rival904
01-02-2010, 05:40 PM
http://i23.photobucket.com/albums/b397/imguessingurgay/CIMG2362.jpg
http://i23.photobucket.com/albums/b397/imguessingurgay/CIMG2361.jpg

Built it today, opted for a 3in aero @ ~5in deep. Comes out to 30hz tuning if I am correct.

If i sounds bad Ill add another 3in, but I think this will be fine

Any opinions?

Jaredturp
01-03-2010, 12:32 AM
Needs more box.. and needs more port area..
You will need to increase the length on each 3 inch to maintain tuning..
IMHO at LEAST a 4 inch aero.... just my opinion.

rival904
01-03-2010, 12:33 AM
I feel like if I go bigger on the port I will be free airing these subs.

Jaredturp
01-03-2010, 12:40 AM
I have a 2 cube box with a single 4" aero and it's GREAT!

SicAudio
01-03-2010, 12:45 AM
I have a 2 cube box with a single 4" aero and it's GREAT!

now go back and read what subs he has
you have dif subs
the xmax determines port area. his subs have next to nothing for xmax and they are very efficient and need nearly no port.

Jaredturp
01-03-2010, 12:49 AM
I posted a thread a while back asking why people always go by box size for port area .. when it seems like Xmax would have a much greater effect...
I got ****** responses :(

SicAudio
01-03-2010, 12:50 AM
thats cuz most everyone here has subs that are 20-30 mm xmax so a general rule of thumb for that is 12-16 sqinches per cf which for spl is correct but IMO is horrible for sq