PDA

View Full Version : AERO port help



basscort2009
08-15-2009, 02:27 AM
ok i have a dc level 5 15 in a 4.25 cube (after displacements) ported box. i have a face on there for 2 4 inch aeros. i only have lengths of aero for 2 4" ports that are 12 inches (34 htz) or one 4" port thats 5.8 (32 htz)

so with 2 of the ports i can only get to 34 htz when i really want 30-32. and with the one port i will only have 12.56 inches of port area (not enough IMO)

what should i do? any advise on tuning down that low with my options??

basscort2009
08-15-2009, 03:02 AM
bump. the show is tommorow and gonna start this tonight!

basscort2009
08-15-2009, 03:12 AM
cmon guys. someone has to know about aeroports. or at least how much port area i can use minimun

dappa5
08-15-2009, 09:08 AM
srry i wasn't here g/l hope it goes well

skmfkr
08-15-2009, 10:47 AM
yeh your gonna want atleast 3 4" aeros

basscort2009
08-15-2009, 01:05 PM
3?!?! i onlyhave room for 2. :/ i thought a 15 only need like 12-16 inches of port? or is that a 12?

djman37
08-15-2009, 01:11 PM
make the ports external?

basscort2009
08-15-2009, 01:12 PM
i still dont have room. and the backseat gets in the way if they r external. is there no way to make it work with one? not enough port area?

gboo559
08-15-2009, 01:16 PM
3?!?! i onlyhave room for 2. :/ i thought a 15 only need like 12-16 inches of port? or is that a 12?

12-16 per cube. In your box you would need at least 3 4" aeros and 4 would be better. It'll work but might have port noise or not get low.

If you can somehow make those 4"s to 6"s and use 2 6" aeros you would have enough

basscort2009
08-15-2009, 01:18 PM
yikes looks like i have some work to do. lol. well ill find out at the show tonight how much more area i need. im just gonna go with what i got and see what numbers i do then go from there.

gboo559
08-15-2009, 01:48 PM
So you're gonna use the 2 4" aeros? LMK how it sounds cuz i have a 3.5 cu ft box with 2 4" aeros and IDK if its gna sound good.

basscort2009
08-15-2009, 01:50 PM
yea i got 2 4"s budded up just the ends and they are each 6 inches long total so it will be tuned at about 45 wich is 5 htz higher than i want for burping but i will see and report back later tonight

gboo559
08-15-2009, 01:55 PM
GL at the show

basscort2009
08-15-2009, 01:55 PM
thanks!

skmfkr
08-15-2009, 10:13 PM
yeh i had 3 4" aeros for 1 15 in a box that was 3.8 tuned to 44hz. and 12-16 per cube its for slot ports. aeros are like 8-10 per cube

basscort2009
08-16-2009, 02:10 AM
well i went to the show and failed! loll i only did 149.6. dammit i still cant get my 50. what else can i do since i cant fit 3 aeros?

skmfkr
08-16-2009, 10:53 AM
smaller box and tune higher

basscort2009
08-17-2009, 10:12 AM
box is already about 3.75 cubhes after port and sub displacment. thats pretty small for a 15

dappa5
08-17-2009, 10:27 AM
Take a vaca and come see me we'll get all the tunning and that rear deck done lol

twistedchild420
08-17-2009, 10:34 AM
well i went to the show and failed! loll i only did 149.6. dammit i still cant get my 50. what else can i do since i cant fit 3 aeros?

Which show? the one in waco?

Lakota
08-17-2009, 10:35 AM
More port area would be beneficial.

basscort2009
08-17-2009, 02:31 PM
Which show? the one in waco?

nah the local shows we got here.

basscort2009
08-17-2009, 02:31 PM
More port area would be beneficial.

how much for spl can i get away with port wise? 80-90 sq inches?

basscort2009
08-17-2009, 02:32 PM
Take a vaca and come see me we'll get all the tunning and that rear deck done lol

i decided doing spl for right now im just gonna peel n seal over it and resin it for crazy deadening lol

skmfkr
08-17-2009, 05:47 PM
my box is 3.65 per 15 and seems to work well.

basscort2009
08-17-2009, 05:48 PM
3.65 cubes? yea mine is 4.5 before everything and about 3.75 after port and sub displacment

skmfkr
08-17-2009, 05:50 PM
are you sure? cuz 2 4" aeros should only be like .2 and the sub i would guess like .3 so that would be 4net

basscort2009
08-18-2009, 03:19 AM
are you sure? cuz 2 4" aeros should only be like .2 and the sub i would guess like .3 so that would be 4net

really? 4" aeros that are 6" long each. someone do the formula cuz i dont member which one lol

SWFL
08-18-2009, 03:23 AM
2x2x3.14x6/1728x2=0.0872 for both ports

bland
08-18-2009, 11:51 AM
If your going spl only make the box much smaller. How much power do you have? Also if they can fit 1 8" port or 2 6" ports.

Also which league do you follow? Was your 149.6 in the footwell or the windshield sealed?

skmfkr
08-18-2009, 01:24 PM
being that he is in texas im guessing it was in the kick

basscort2009
08-18-2009, 10:06 PM
If your going spl only make the box much smaller. How much power do you have? Also if they can fit 1 8" port or 2 6" ports.

Also which league do you follow? Was your 149.6 in the footwell or the windshield sealed?

mine was in the kick. sealed up i lose alot! i did 145.9 sealed up on the dash

basscort2009
08-18-2009, 10:08 PM
being that he is in texas im guessing it was in the kick

why do u think all texas uses the kick?

basscort2009
08-18-2009, 10:17 PM
2x2x3.14x6/1728x2=0.0872 for both ports

with my spl ports now its .34 cubes i found out.

radius of both ports together is 4, square that is 16. height of each port is 6 so 12 total

3.14 x 16 x 12= 602 then divide by 1728 = .348

so .35 plus .25 for sub.

.6 total. box is 3.9 after all displacment. now that i am not tired and can do some formulas lol

basscort2009
08-18-2009, 11:36 PM
bump

basscort2009
08-19-2009, 02:38 AM
night bump

basscort2009
08-19-2009, 03:22 PM
no one?

SWFL
08-19-2009, 03:24 PM
with my spl ports now its .34 cubes i found out.

radius of both ports together is 4, square that is 16. height of each port is 6 so 12 total

3.14 x 16 x 12= 602 then divide by 1728 = .348

so .35 plus .25 for sub.

.6 total. box is 3.9 after all displacment. now that i am not tired and can do some formulas lol

How long are your spl ports you say??

basscort2009
08-19-2009, 03:25 PM
spl port is 6 inches long each. 2 4" aeros. the flares are just budded up with no extender.

slam
08-19-2009, 03:27 PM
I know the answer but i cant help since ur in my town and not on my team.... lol sorry. Is this in a trunk? what vehicle

basscort2009
08-19-2009, 03:27 PM
I know the answer but i cant help since ur in my town and not on my team.... lol sorry. Is this in a trunk? what vehicle

but im not in ur class :D its a trunk vehicle. 98 ford escort

slam
08-19-2009, 03:30 PM
but im not in ur class :D its a trunk vehicle. 98 ford escort

well ill tell u this. if ur doing spl ur pretty much off big time. do u know how big ur cab and trunk is?

basscort2009
08-19-2009, 03:31 PM
i know im off but i can get any more than one 8" pvc or 2 6" aeros in the box. and u mean how many cubic feet the cab and trunk is cuz i don t know

slam
08-19-2009, 03:32 PM
i know im off but i can get any more than one 8" pvc or 2 6" aeros in the box. and u mean how many cubic feet the cab and trunk is cuz i don t know

yes that info is important

SWFL
08-19-2009, 03:32 PM
if they are each 6" long then the post i made above is what they displace plus the sub .25 and the aeros were like .08 or something so like .33 is the disp

basscort2009
08-19-2009, 03:34 PM
port displacment is more than .08 im pretty sure i did the forumla right on the above qoute. .34 plus .25 sub displacment

basscort2009
08-19-2009, 03:34 PM
yes that info is important

well i dont know how i would find that out. owners manual? if i still have it maybe lol

slam
08-19-2009, 03:35 PM
fill ur car up with peanuts lol

slam
08-19-2009, 03:35 PM
are u pro trunk?

basscort2009
08-19-2009, 03:36 PM
nope amatuer trunk. i already got finals locked up. curtis already has my ring :D

basscort2009
08-19-2009, 03:37 PM
fill ur car up with peanuts lol

funny thing is i have enough to do that but i dont think im gonna tackle that monster

SWFL
08-19-2009, 03:41 PM
port displacment is more than .08 im pretty sure i did the forumla right on the above qoute. .34 plus .25 sub displacment

4" ports and 6" long two of them
2x2x3.14=12.56x6" long=75.36/1728=0.04361 is disp for one port so two would be 0.0872

not sure where you are getting .34 my 6" aero 10" long only took up .16

why not use an 8" aero or a single 6" for just a bit more port area??

basscort2009
08-19-2009, 03:46 PM
cant use an 8" aero only pvc. remeber i am covering a slot port with a face with aeros. the opening is only 8"wide. 8" aeros are wider than that at the flare. i think i am going to go with 2 6" aeros for a little over 50 inches of port. that should be close to minumum spl port area

skmfkr
08-19-2009, 05:57 PM
why do u think all texas uses the kick?

cuz i see alot of usaci and tbp in texas

sikcavy
08-19-2009, 09:08 PM
buy my 2 4 inch ports and use 4 of them

Buck
08-19-2009, 09:12 PM
12-16 per cube. In your box you would need at least 3 4" aeros and 4 would be better. It'll work but might have port noise or not get low.

If you can somehow make those 4"s to 6"s and use 2 6" aeros you would have enough

That is slot port, not aeros.

You can use 2 4" aeros. You can also get pvc pipe possibly to use to make the aeros longer. I'm not sure if they will fit inside of the ring that attaches to the flare, but it might work. I would go bigger if possible. Say 3 4" aeros. Or a 6" or two. Just makes sure that your box doesn't become too small.

dappa5
08-19-2009, 09:32 PM
no one is getting it lol kill this thread please!!!
he wants to tune higher i.e. shorter ports but he's already @ flare to flare
hell just take inner flare off just use the outer flare as entire port lol no flare on inside but still efficient lol will do what you want lol FTW give it a shot

basscort2009
08-19-2009, 10:41 PM
buy my 2 4 inch ports and use 4 of them

i dont have room. i said i only have room for 2 6s or 1 8

basscort2009
08-19-2009, 10:43 PM
no one is getting it lol kill this thread please!!!
he wants to tune higher i.e. shorter ports but he's already @ flare to flare
hell just take inner flare off just use the outer flare as entire port lol no flare on inside but still efficient lol will do what you want lol FTW give it a shot

yea ppl cant read i guess. thanks for actually knowing wtf im tryin to ask lol. i was gonna try one flare but i was scared of losing efficiency and turbulance to cause a score loss. i will give it a shot though i dont have any other choice lol

mazdakid
08-19-2009, 11:04 PM
no one is getting it lol kill this thread please!!!
he wants to tune higher i.e. shorter ports but he's already @ flare to flare
hell just take inner flare off just use the outer flare as entire port lol no flare on inside but still efficient lol will do what you want lol FTW give it a shot

if you do that, put the flare on the inside of the box and have the non flared part of the port external

basscort2009
08-20-2009, 02:08 AM
if you do that, put the flare on the inside of the box and have the non flared part of the port external

explain why that would be better if it is flared on the outside rather than inside?

sikcavy
08-20-2009, 07:37 AM
he said to put the flare on the inside hehehe

mazdakid
08-20-2009, 10:21 AM
You should get smoother air flow with the flare on the inside of the box.

basscort2009
08-20-2009, 11:39 AM
he said to put the flare on the inside hehehe

dirty joke? lol

basscort2009
08-20-2009, 11:40 AM
You should get smoother air flow with the flare on the inside of the box.

ok i guess i could try that. ill let everyone know as sooon as i go to another show and ill see if i can get a 150 that way. thanks to everyone so far