PDA

View Full Version : help with installing an aftermarket radio to an 05' chevy equinox



brandonmann
07-15-2009, 09:40 PM
i bought a sony xplod reciver today, and hooked it up to my car, but the display of the unit would not turn on, it would take the cd and spit it back out, but would not work. we took the first unit back, but when arrived with the new unit the same problem, any help?

mendon99
07-15-2009, 09:51 PM
what harness are you using

and do you have the standard audio system or premium?

brandonmann
07-15-2009, 11:16 PM
Just the regular audio system, and it is from my local car audio shop that plugged right in.

brandonmann
07-15-2009, 11:26 PM
The brand is "the kit experts" best kits and harnesses, model number BHA2003

mendon99
07-15-2009, 11:49 PM
usually I stick to Metra harnesses, what did that one cost?

you may need a different harness. there seems to be quite a few for this vehicle.. GMOS-07, GMRC-05

did your harness come with a speaker?

brandonmann
07-16-2009, 12:27 PM
Well they asked me at the audio shop if I'd like to retain the door chime, and I told them no. So I have no idea what the problem is, we wired up everything correct and it just continues to do the same thing.

itsbmw
07-16-2009, 12:30 PM
ok man what you need to do is tap a fuse that only works when the car is on. find the sunroof fuse(even if you dont have one its probably in there) and use that for your switched 12v(red wire) These cars use Class II data to turn on the radio, the non chime harness doesnt interpret Class II and provide a switched 12v so you have to tap a fuse that is switched. I had to do the same thing in my 01 alero and my 08 grand prix..


If you dont have or the sunroof one doesnt work, just keep tapping fuses in there till you find one that only works with the key in the on/run position. And also check that when you turn it off and open the door its off.

mendon99
07-16-2009, 12:31 PM
So the thing doesn't light up or anything either?

Im pretty sure you have the wrong harness. You're going to have to try the GMOS-07 or GMRC-05 or equivalent (little pricey).

OR, get a DMM and check your powers. I'm willing to be you dont have a full 12v on your ignition wire. you can manually run it from the ignition switch if you'd like

mendon99
07-16-2009, 12:32 PM
ok man what you need to do is tap a fuse that only works when the car is on. find the sunroof fuse(even if you dont have one its probably in there) and use that for your switched 12v(red wire) These cars use Class II data to turn on the radio, the non chime harness doesnt interpret Class II and provide a switched 12v so you have to tap a fuse that is switched. I had to do the same thing in my 01 alero and my 08 grand prix..

exactly

itsbmw
07-16-2009, 12:33 PM
exactly

I r jeanyus?

mendon99
07-16-2009, 12:33 PM
I r jeanyus?

maybe

u r quicker with keyboard, son :D

itsbmw
07-16-2009, 12:38 PM
maybe

u r quicker with keyboard, son :D

Haha. Ive seen so many people ask this question here. I type fast when I'm e-Raged:eek:

mendon99
07-16-2009, 12:55 PM
Yeah, i wish GM would have just kept it simple

itsbmw
07-16-2009, 04:01 PM
Yeah, i wish GM would have just kept it simple

that'd be the day:rolleyes:

THUNDERBIRD
07-24-2009, 11:43 PM
i use best kits at my shop. we just switched to metra cuz we can get them next day if we need.