PDA

View Full Version : Type-R 15 Port....



mebcop
06-26-2009, 05:08 PM
Well, I was searching for port suggestions for a single Type-R 15 in 2.5ft^3. The only thing I could find was at Crutchfield, they recommend a 1.5-3.0 ft^3 ported box w/a 3" port 8.5" long.....

My question though, I don't know what box size that the port recommendation works with??? I want to tune it in the low 30Hz range.

First of all, any suggestions....

Second of all, how do I figure this out by myself.....

I tried a couple different port length calculators and got different port length recommendations.... that were as much as 10" different.... and also found one site that recommended at least a 9.5" diameter port??????? Don't get that one!!!!!!!!!!!!

amartin_72
06-26-2009, 05:12 PM
How much power do you have? Youll want at leat 4ft after sub and port displacement. Then about 50 inches port area tuned to 35 ( 22in port length) no lower than 32. 32 will be low note wonder wont play all songs very loud just the low ones. Tune to 35-6 and all songs are loud.

amartin_72
06-26-2009, 05:15 PM
It is very important you make the box at least 4ft with big enough port, No flexing, no sides larger than 12x12 unbraced. Or it will sound like poo and be 15dbs down from what you can have if you do it right.

mebcop
06-26-2009, 05:23 PM
I only have 3ft before port..... Why does alpine recommend 1.5-3.0

I was excited about a single 15 setup, but I'm not gonna do bigger than 3.0

mmouse57
06-26-2009, 09:31 PM
4ft a must?? not at all

I just built a killer box for a single 15in rtype
its 2.49cf and tuned to 30hz it is one of the best SQ subs ive had in along time deff very strong and good sounding in 2.5cf

now the 2.5cf is after port and speaker displacement so about 3.15cf overall but deff not 4cf and it deff sounds awsome

i used a 10x2.5in req port 26in long with 90deg mdf corners

sub up and port back :)

mebcop
06-26-2009, 11:14 PM
Thanx mmouse57.... makes me a little more comfortable with my setup now...

Well, I have a max of 3.14ft^3 if I used the whole width of my trunk, which I really didn't want to do... My truck has a width of 33", and my calculations were for a box 28" wide. I was hoping to leave a gap in one side so I could fold down the small section of the back seat (passengers side) and let the bass in when the kids aren't in the car. The other thing is I don't have the depth to put the 15" sub pointing up, so it'll have to face back. I was wondering where I should put the port.....

Would it be horrible if the box ended up 2.25ft^3 or so tuned to 30 or so Hz??? They recommend from 1.5-3.0, so I sure hope so cuz this port is gonna take up some crazy space... I had calculated the port dimensions according to the recommended 3" port 8.5" long, which doesn't take up much space at all.....

Would the 3" port be that bad being in a sealed off trunk?

Lakota
06-27-2009, 12:22 AM
It is very important you make the box at least 4ft with big enough port, No flexing, no sides larger than 12x12 unbraced. Or it will sound like poo and be 15dbs down from what you can have if you do it right.

I disagree.

Random1010
06-27-2009, 12:49 AM
Thanx mmouse57.... makes me a little more comfortable with my setup now...

Well, I have a max of 3.14ft^3 if I used the whole width of my trunk, which I really didn't want to do... My truck has a width of 33", and my calculations were for a box 28" wide. I was hoping to leave a gap in one side so I could fold down the small section of the back seat (passengers side) and let the bass in when the kids aren't in the car. The other thing is I don't have the depth to put the 15" sub pointing up, so it'll have to face back. I was wondering where I should put the port.....

Would it be horrible if the box ended up 2.25ft^3 or so tuned to 30 or so Hz??? They recommend from 1.5-3.0, so I sure hope so cuz this port is gonna take up some crazy space... I had calculated the port dimensions according to the recommended 3" port 8.5" long, which doesn't take up much space at all.....

Would the 3" port be that bad being in a sealed off trunk?


3" port is too small. 2 4" or 1 6" IMO.

mebcop
06-27-2009, 01:14 AM
I've tried the port calculators and keep coming up with CRAZY long port suggestions..... Could someone come up with a dual 4" port length for me please for a 2.5ft^3 box tuned to about 30hz.... Thanx in advance

Using the port calculator I come up with 27.18" EACH for port length!!!!! Really????

Random1010
06-27-2009, 01:18 AM
Use the one on www.psp-inc.com

Random1010
06-27-2009, 01:19 AM
I got roughly 27"

mebcop
06-27-2009, 01:23 AM
EACH!!! or total between the two???

mebcop
06-27-2009, 01:25 AM
I noticed that a single 4" port only needs to be 12.13"..... would that be acceptable?

Random1010
06-27-2009, 01:26 AM
How about a 6"

mebcop
06-27-2009, 01:29 AM
29.5" of 6" port!!! That's gonna be like a snake wrapped around inside the box.... Just never seen a port that long in a 2.5ft^3 box..... sorry, a noob on ported boxes!!!

Random1010
06-27-2009, 01:31 AM
External aero?

mebcop
06-27-2009, 01:35 AM
thatd look pretty funky.... dont know if i can do that..... maybe a 2.5ft^3 sealed.... this is why i never end up building ported boxes

mebcop
06-27-2009, 01:55 AM
Well, this is what I'll do....

I'll build it like planned with the 3" port and if it sounds like a$$ I'll just seal the box up..... I just can't run that much porting in a box that fits my trunk nicely

hockey512546
06-27-2009, 01:58 AM
I've heard from many people on here that you don't want to seal a Type R

mebcop
06-27-2009, 02:00 AM
me too...... GRRRRRR what to do

How the hell can everyone else be runnin 27 fricken inches of port in a 2.5ft^3 box????

hockey512546
06-27-2009, 02:11 AM
If you don't like the look of an external aero you could just build a box around it, completely separated from the sub box.

like this
http://i49.photobucket.com/albums/f261/hockey512546/1.jpg

mazdakid
06-27-2009, 11:46 AM
People dont usually use a 2.5cuft box for a ported 15 either. If thats really as big as the box can be then id sell the 15 and get a 12 and port it.

mmouse57
06-27-2009, 12:43 PM
hey in your pm you asked about using alpines rec 3in x 8.5in port

lol there rec port is for thre rec box and tuning freq

the smaller the box the longer the port to tune the box to the same freq

so you will endup with unreal long ports but thats common place with some subs

my port i wnated to go for was 3in x 10in x 32in long, lol but if i wnated that size port and 30hz tuned thats a must i got away with 2.5in x 10 at 26in and no port noise at all

so you will have to use some 90deg elbows with your 3in port tho id use 4in min for the 15in if over 400w is used

Lakota
06-27-2009, 03:41 PM
A single 3 inch port will be horrible for output. You need way more port area.

Random1010
06-27-2009, 03:46 PM
I'd listen to Lakota bud..

mebcop
06-27-2009, 04:12 PM
So a single 12 ported would sound better/louder than a sealed 3.0ft^3 15? I'm looking at $200-$250 for a single sub..... I'm just trying to get LOOOUUUUDDD with $250 and at most 3ft^3..... That 3ft^3 needs to include sub and port displacement!!!!!!

HHEEELLLLLPPPPPP MEEEEE

mazdakid
06-27-2009, 04:14 PM
What amp do you have?

mebcop
06-27-2009, 04:29 PM
BD500 right now, but not against getting a bigger amp.... like a ZX1000 or a Bxi whatever.... I've had a W7 12 in a sealed enclosure and that got LOUD.... I just don't have the money for that.

Please keep recommendations to the $200-$250 range.... Seems like I always get the XXX recommendations... yeah it's an awesome sub, but WAYYY out of price range

mebcop
06-27-2009, 04:36 PM
I have been looking and I MIGHT be able to swing an RE SXX for 275 or even an FI BL for 264.... How would those do?

The RE one recommends 2.0ft^3 tuned to 33hz.... is that right? I could do that!!!


OR an FI Q 12..... that's only 244 and recommends 1.8-2.5ft^3 tuned from 28-33hz....

fshanda
06-28-2009, 07:46 AM
Well, this is what I'll do....

I'll build it like planned with the 3" port and if it sounds like a$$ I'll just seal the box up..... I just can't run that much porting in a box that fits my trunk nicely

Very bad idea. I used the Alpine spec and used a 3" port on my 10" type R and it was noisy as fauk. I wound up cutting it out and switching it to a 4". Your going to need even more than that for a 15 or its going to be very noisy and very annoying.

thehardknoxlife
06-28-2009, 08:10 AM
What are your maximum dimensions?

fshanda
06-28-2009, 08:43 AM
What are your maximum dimensions?

33W x 17H x 14D thats his Max dimensions

GAM3OVR
06-28-2009, 08:48 AM
So a single 12 ported would sound better/louder than a sealed 3.0ft^3 15? I'm looking at $200-$250 for a single sub..... I'm just trying to get LOOOUUUUDDD with $250 and at most 3ft^3..... That 3ft^3 needs to include sub and port displacement!!!!!!

HHEEELLLLLPPPPPP MEEEEE

most 3 feet?
give up on 15" type r

single 12 @ 2.25 with 30-35 sq in of port tuned to 35-38

mebcop
06-28-2009, 08:50 AM
Not what I wanted to hear but now that it's decided, I have to find a GREAT 12 then!!!

I'm gonna set the price limit between 200-300....

av8ter
06-28-2009, 05:40 PM
Anything FI assuming you got the power.

End thread..............

mebcop
06-28-2009, 05:45 PM
I only have a BD500 right now but it'll be upgraded.....

av8ter
06-28-2009, 05:47 PM
You can pick up a new BXI1610D off ebay for $234 shipped. Hit that up and grab a Q or BL or something..........

You will be happy.


Kevin

zack1442
06-28-2009, 05:50 PM
if ur doing 3 feet, id go a 12..i have a type r 15 in 3.8 and 2 4 inch ports tuned at 33hz and its gets pretty loud, i hada aq 1200d on it before and sounded nice..but with ur setup id prolly go a 12 at 3 feet cubed,ive also had a type r 12 at 3 and that sounded pretty nice with 2 4inch ports

mebcop
06-28-2009, 06:03 PM
I sure hope I can be happy with a single 12...... Like I said, I'm gonna have to go with a really good 12..... Really leaning towards a FI BL or something like that.....