PDA

View Full Version : SPX-17PRO burned



HNaga
05-24-2009, 04:49 PM
after wiring SPX-17PRO to PDX-5 , 5 minutes and right door tweeter had no sound
I turned the HU wihich is CDA-9887 off , checked what happened I found the woofer became solid .

I found that the guy who installed it , put + in - and - in +
I was surprised , is that the high quality of Alpine , where is the protection.?

Any way . what to do now?

alxmlr789
05-24-2009, 04:51 PM
after wiring SPX-17PRO to PDX-5 , 5 minutes and right door tweeter had no sound
I turned the HU wihich is CDA-9887 off , checked what happened I found the woofer became solid .

I found that the guy who installed it , put + in - and - in +
I was surprised , is that the high quality of Alpine , where is the protection.?

Any way . what to do now?

There's your problem.

The "quality" of alpine is gonna be just as good as your install. I've run alpine amps, so i have no complaints of their quality.

That ***** pretty bad, but i'd go talk to your guy who installed it. See what he may have been thinking.

HNaga
05-24-2009, 05:16 PM
There's your problem.

The "quality" of alpine is gonna be just as good as your install. I've run alpine amps, so i have no complaints of their quality.

That ***** pretty bad, but i'd go talk to your guy who installed it. See what he may have been thinking.

what should I expect from him? make international order and pay 500 USD?

HNaga
05-24-2009, 05:20 PM
the problem is I can not even get the tweeter and the woofer as spare parts
they are both discontinued in Alpine Parts site.

should I contact Alpine support?

troy_audi0
05-24-2009, 05:21 PM
I found that the guy who installed it , put + in - and - in +
I was surprised , is that the high quality of Alpine , where is the protection.?

Any way . what to do now?

That would be out of phase.. nothing more..
I have 300wrms to mine from a JL HD600/4
check tuning..

HNaga
05-24-2009, 05:26 PM
That would be out of phase.. nothing more..
I have 300wrms to mine from a JL HD600/4
check tuning..

I hope so , but I think the tweeter is physically damaged , I checked it with DMM
and switched the left and right tweeters
and although the ohm of the woofer is OK , I can see the difference between it and the left woofer , I can not see any move from it.

yes there is low sound but no as the right one.

what else I can do?

troy_audi0
05-24-2009, 05:37 PM
I hope so , but I think the tweeter is physically damaged , I checked it with DMM
and switched the left and right tweeters
and although the ohm of the woofer is OK but I can see the difference between it and the right woofer , I can not see any move from it.

yes there is low sound but no as the right one.

what else I can do?

do you have a tone genorator?
you checked that the speaker plays out of the door but not in the door?
PDX may have clipped & blown the tweeter..
disconect the mid from the xover & see if the tweet plays..
then try the tweet pulled & see if the mid plays..
also check the Jumpers to see if anything is misplaced...
check dB settings on mid & tweet

keep us posted..

HNaga
05-24-2009, 05:52 PM
no.
woofer is playing but low sound and not detailed as the left one.
PDX-5 is set to 0 db for all.

All I did , is I took the damaged tweeter and put it in place of the left (working one) and it didn't work too.
Jumpers are as they were when comp came , both jumpers are in their place.
tweeters setting in the corssovers are both 0 db

I changed only the phase jumpers left is set to 4 and right is set to 3
the first time I played after installation , there tweeter was producing strange sound with the music something like clicking , chack chack.
I reduced the sound to 10 in HU for 5 minutes and switch the car off.
after 2 hours I tried again and there was no sound from the tweeter.

I think if something wrong in the corssover , the tweeter should work with the other corssover.

However I can not imagine what had happened , i think it's a short. but I think that the tweeter protection should work then.

troy_audi0
05-24-2009, 09:27 PM
You get them from an Authorized dealer?
send them back if you did..

Trey803
05-24-2009, 10:43 PM
reversing the phase will not burn the coil......I have my tweeters wired this way because my components are off-axis

HNaga
05-25-2009, 03:15 AM
@troy_audi0
I got them from DiscountCentralOnline‏ through Amazon.
I contacted them and will see what will happen.

@Trey803:
what may burn them? I really want to know.

HNaga
09-07-2009, 10:53 AM
Alpine replaced the woofer and the tweeter and the comp is working fine now.
Thank all