PDA

View Full Version : enclosure for two 15inch Aq sd2.5



Xprime4
03-02-2009, 11:28 AM
I'm switching subs :D again

This time, i'm going with 2 15 inch Audioque sd2.5 dvc 4ohm hooked on a bxi2006d.

The box will be 37.25 lenght x 23 deep x 18.5 height for a total of 7.5 before drivers / port displacement. It's a bit on the short side so i might use the wheel pit if possible, but not for now.

i've draw a first attemp
http://i371.photobucket.com/albums/oo152/xprime4/boxsd2515inch.jpg?t=1236007314

I'll be using the side of the box for the port, coz that's the only way i'll get clearance. how long and and wide should the port be for a 36hz tuning? any problem with the port facing each other? the box is only 23 deep - 15inch driver - 1.5 wood, so that's why i want to use both side and less wide port. I don't know how much port area i need tough

thank you

icweiner
03-02-2009, 11:30 AM
that box is gonna be tiny and inefficient :crap:

Xprime4
03-02-2009, 11:34 AM
well i expect around 3ft/cu net per sub. Dj says that was fine
Anyway, i ain't going to comp, this is a loud daily car

Xprime4
03-03-2009, 08:19 AM
lil bump,
two slot port facing each other like in the pics? any good?

markjoe7
03-03-2009, 08:33 AM
tryind to post so it apears in google

rickymac21
03-03-2009, 08:39 AM
if you want to be loud and efficiant you might want the box a little bigger... one way i would do this would be to do aeroports. like 4 5" or somehwere along those lines. if you cant afford the actual aeroports, buy some pvc pipe and a heat gun. cut the pipe into pieces for your ports and heat up the ends of the pipe 1 at a time. bend them and shape them till they flare... its not perfect and there are other ways to flare it. but its cheap and it works...

Xprime4
03-03-2009, 08:39 AM
tryind to post so it apears in google

:confused:

Xprime4
03-03-2009, 08:42 AM
slot port take much more space? i did aero port on my last setup and i prefer to go back to slot. It need less bracing on the pros side

rickymac21
03-03-2009, 08:59 AM
slot port take much more space? i did aero port on my last setup and i prefer to go back to slot. It need less bracing on the pros side

yea. it doesnt take as much space. mainly because you can put them on the out side of the box.... they will add db's if you do it right, and bettter quality cuz there is a ton less port noise. i recommend it.

Xprime4
03-03-2009, 09:37 AM
I need around 120 inch/sq of port aero for my 7 ft/cu box. that's like 4 x 6inch aeros. That will take a lof of box airspace :(

slot can't go on side of the box?

rickymac21
03-03-2009, 10:17 AM
I need around 120 inch/sq of port aero for my 7 ft/cu box. that's like 4 x 6inch aeros. That will take a lof of box airspace :(

slot can't go on side of the box?

i have 4 6" aeroports for my 2 18" mt's in a 14 cubic ft box... thats enough space for me. slot ports and aeroport boxes dont exactly need the same amount of airspace. you would be fine with 4 5" aero's... and yea the slot ports always go on the inside. but i think your asking a different question... if your doing subs up and ports back and your haveing 7 cubic ft, i would imagine its not going in the trunk of a car. unless its a buick or cadilac.. that said you have some space to work with.... if you design a strong well sealed and braced box and do the aeros flared i gaurentee it would be better than a slot... but hey, i wont lecture you.. if you want to make a slot thats fine. but i would make it 1 big port rather than 2... 120-140 sq inch of port is fine... but remember.

Xprime4
03-03-2009, 10:55 AM
i have 4 6" aeroports for my 2 18" mt's in a 14 cubic ft box... thats enough space for me. slot ports and aeroport boxes dont exactly need the same amount of airspace. you would be fine with 4 5" aero's... and yea the slot ports always go on the inside. but i think your asking a different question... if your doing subs up and ports back and your haveing 7 cubic ft, i would imagine its not going in the trunk of a car. unless its a buick or cadilac.. that said you have some space to work with.... if you design a strong well sealed and braced box and do the aeros flared i gaurentee it would be better than a slot... but hey, i wont lecture you.. if you want to make a slot thats fine. but i would make it 1 big port rather than 2... 120-140 sq inch of port is fine... but remember.

I'm dealing with the tiny trunk of an accent 99. not that small, but still i'm using most of it, except the little cleareance before the wheel on booth side... the reason why my port got the be in the side. I wish i could do a single slot port between the two subs, but there isn't a lot of space... 37,25 is the max lenght i can get for the top baffle (where subs are gonna be). 37.25- 1.5 of wood - 30inch worth of subs + their mounting part= too short...
:rolleyes:

Right now, the weather in qc, can won't allow me to work on my trunk at all. In a month, i'll be looking at the wheel pit dimension and hopefully getting like an additionnal 2ft/cu, but i ain't sure. The box will need to be build in the car ....
I would love to live somewhere south in Usa, was in miami beach one month ago and I love the "winter" weather over there...

it's like -20celcius around here atm :crap:

rickymac21
03-03-2009, 11:03 AM
I'm dealing with the tiny trunk of an accent 99. not that small, but still i'm using most of it, except the little cleareance before the wheel on booth side... the reason why my port got the be in the side. I wish i could do a single slot port between the two subs, but there isn't a lot of space... 37,25 is the max lenght i can get for the top baffle (where subs are gonna be). 37.25- 1.5 of wood - 30inch worth of subs + their mounting part= too short...
:rolleyes:

Right now, the weather in qc, can won't allow me to work on my trunk at all. In a month, i'll be looking at the wheel pit dimension and hopefully getting like an additionnal 2ft/cu, but i ain't sure. The box will need to be build in the car ....
I would love to live somewhere south in Usa, was in miami beach one month ago and I love the "winter" weather over there...

it's like -20celcius around here atm :crap:


aah. ic.. well its cold here too in ohio... but building the box in the trunk is no easy task. haha. i had to assemble my box in 2 pieces inside the car and that was hard enough... so just for a warning it might be hard.. simple advice. if you cant get the space and the right amount of space, tuning etc... i would switch to 2 12's or 1 15 and build a better box.... thats my opinion.. i had 4 dd 2500's in a **** box and someone else had 4 12" lanzar max's in an ideal box and it beat me out by 2 db's...

Xprime4
03-03-2009, 11:08 AM
Dj says it was fine with 3ft/cu each. They don't need that much space but they'll sound fuller on 4ft/cu. Anyway, i'm keeping this car for at most 1 more year so i guess i can live the subs not being used to their full potential. I've 7.5 net after wood displacement and i need 6ft/cu net after sub (.15x 2 = .3), bracing and port. 120 of port aera seems is huge for me, and math aren't my thing :(

rickymac21
03-03-2009, 11:11 AM
Dj says it was fine with 3ft/cu each. They don't need that much space but they'll sound fuller on 4ft/cu. Anyway, i'm keeping this car for at most 1 more year so i guess i can live the subs not being used to their full potential. I've 7.5 net after wood displacement and i need 6ft/cu net after sub (.15x 2 = .3), bracing and port. 120 of port aera seems is huge for me, and math aren't my thing :(

haha. math isnt my subject either. believe me! but yea you can get away with that space.. all i was saying was the subs will play more effeciantly in a bigger box... like my subs could be in a 20 cubic ft box but i dont feel like doing a wall in my car. haha... but i guess just do what you gotta do.. if the box is strong and you have the power and electrical it should slam none the less ... soo good luck with the build !!!

Xprime4
03-03-2009, 11:19 AM
haha. math isnt my subject either. believe me! but yea you can get away with that space.. all i was saying was the subs will play more effeciantly in a bigger box... like my subs could be in a 20 cubic ft box but i dont feel like doing a wall in my car. haha... but i guess just do what you gotta do.. if the box is strong and you have the power and electrical it should slam none the less ... soo good luck with the build !!!

thank you man:cool:
I'm not into comps, i got these subs at a fair price and my new fiQ 18inch wasn't exactly what i was looking for. Impulse buy i guess :rolleyes:

rickymac21
03-03-2009, 11:23 AM
thank you man:cool:
I'm not into comps, i got these subs at a fair price and my new fiQ 18inch wasn't exactly what i was looking for. Impulse buy i guess :rolleyes:

i know exactly how that goes.. i saw 4 12" dd 2500s on ebay for pretty cheap so i bought them instead of reconing my 18" mt's.. after i realized i made a big mistake i sold the 12's. reconed the 18's and now im happy.. even though my electrical system is slacking it still slams.. i need more runs of power and a couple runs of ground along with my kintetiks need to get in my car asap... other than that its pretty good.. i do have extreme flex though which probably kills a few db's/ so im probably going to invest into some dynamat and a few other mods to the car to stop it from flexing. once its all said and done i should be pushin low 150's on music and burping 155's hopefully !

Xprime4
03-03-2009, 11:34 AM
what car? I would like to have a SUV or a bigger car, but **** gas is like 3.5$/gal around here and it went to like 6$/gal few years ago. So gas consumption is a big turnoff for me

If i lived in the States, i'll would be buying a big car for sure. It only cost me like 14$ to fill my car on your side of the border with my accent :D

rickymac21
03-03-2009, 03:17 PM
what car? I would like to have a SUV or a bigger car, but **** gas is like 3.5$/gal around here and it went to like 6$/gal few years ago. So gas consumption is a big turnoff for me

If i lived in the States, i'll would be buying a big car for sure. It only cost me like 14$ to fill my car on your side of the border with my accent :D

haha jeeze. that does ****.. our gas was sitting around 3$ a gallon and a little more 6 months ago but now its only like 1.70.. not bad.. but i drive a 93 subaru impreza wagon.. its somthing like a honda civic hatchback only a little bit longer.. its got plenty of room and good mpg...