PDA

View Full Version : tuning too low.....?



luv2shrOOm
02-24-2009, 10:11 PM
well, i built a box for 4 15" se's tuned to 29 hz and it sounds like ***. it's loud, but only hits one note hard. the box is 15 cubes with a divider in the middle for bracing which gives me two chambers each @ 7.5 cubes with each chamber having two 6" ports 19.25" long.
what should i cut ports down to to give me the best tuning for my subs/box?
any help would be very appreciated....

luv2shrOOm
02-24-2009, 10:56 PM
i was thinking 33 or 34...anybody

Xprime4
02-24-2009, 11:12 PM
Im in the same situation as you i feel like my Q is hitting way to low/no audible enough. Try tuning few hz higher than tell me how it change the way it sound

dragnix
02-24-2009, 11:12 PM
you should get subs that hit more than just one note

mazzasec
02-24-2009, 11:15 PM
I am tuned to 32hz and can hit every note 29-50hz and still be above 145 on all those notes.... Maybe your box just wasnt built well

bass-aholic
02-24-2009, 11:19 PM
Run more port area. Replace those 4 6" ports with 4 8" ports about 25"-30" long each. Will give you a tuning of mid 30's.

bass-aholic
02-24-2009, 11:23 PM
If you cant fit ports that long play with this calculator and see what you can fit, either way you need more port area. P.S its the second calc downhttp://www.carstereo.com/help/Articles.cfm?id=31

Linkz
02-24-2009, 11:27 PM
Run more port area. Replace those 4 6" ports with 4 8" ports about 25"-30" long each. Will give you a tuning of mid 30's.

I would say do the above.

You can also save money and use concrete tubes they come in 8, 10, and 12" sizes. I would fiberglass them or put some resin on the outside at the least though.

You could also just add another 6" aero to each chamber of the same length, that would raise tuning and port area.

luv2shrOOm
02-24-2009, 11:28 PM
thx guys, imma cut 5" off each which will give me 33Hz...i'll try that
and my box is solid mazzasec, but thx for the check move:)

Linkz
02-24-2009, 11:37 PM
thx guys, imma cut 5" off each which will give me 33Hz...i'll try that
and my box is solid mazzasec, but thx for the check move:)

bbp6 is telling me 32.06hz with a peak around 47hz.

Hope it works out for you.

luv2shrOOm
02-24-2009, 11:55 PM
thx man