PDA

View Full Version : Port questions



1ndatrunk
02-12-2009, 08:02 PM
I'm gonna start my box build for my Treo CSX18 and needed help on the ports. I'm gonna go with aeros this time, but I'm not sure how many. I'm working with 4" pvc, so how many would I need for daily beating?
The box will be roughly 7.8cuft subs up/port back in a trunk, that is before ports. I'm aiming for mid 30s tuning for daily, and I'm trying to keep the port area around 90-120sq.in. I also went to Lowes today and all they have is the white, thick walled pvc. Do any of you know where I can get the thinner walled pvc?
Help me out here, since my first aero tuned box was a disaster:crap:

loudaccent
02-12-2009, 08:27 PM
you need schduel 120 pvc,, not gonna get it off the shelf,, need to go to a WELL KNOW plumers warehouse, or store,, and you have to buy in 20ft lenghts,, um less there nice and cut you a deal on some scraps

1ndatrunk
02-12-2009, 10:31 PM
Thanks for the info. I know where to get it now, so how many do I use?

1ndatrunk
02-13-2009, 06:50 AM
up for some numbers

1ndatrunk
02-13-2009, 04:33 PM
up for some help

DonH
02-13-2009, 04:41 PM
have you tried your local irrigation store? I did landscaping until the economy took a dump and i got laid off, but most irrigation stores will have what your looking for. shoot check there dumpsters :fyi: i scored about 20" of 6" abs two weeks ago! haha. as for how many ports remember that the average sq in of port for a vent is about 12-15 sq in per cubic foot. for aeros you need half of that per square foot. one 4" aero has 12.56 square inches. go from there

1ndatrunk
02-13-2009, 05:11 PM
:yureawsm:Thanks, that helps. Exactly what I needed

IDSkoT
02-13-2009, 05:13 PM
You need more than one 4". I'd do 3x 4" or 2x 6"

1ndatrunk
02-13-2009, 05:16 PM
You need more than one 4". I'd do 3x 4" or 2x 6"

I had thought of doing 8 four in ports. Did you mean per cuft?

DonH
02-13-2009, 05:18 PM
You need more than one 4". I'd do 3x 4" or 2x 6"

huh? or a box thats 7.8 cubes? where did you get one from? im confused haha. i would actually go with four 4" thats 50.24 square inches of UN-FLARED port area. since he is using pvc.

with four 4" UN-FLARED ports each one needs to be 16.37 inches long to achieve a 30hz tuning. :D
edit:
with 8 each would need to be 35.67 inches long and thats 100.8 sq in. dayum thats alot. you only need half of the port are needed for a conventional slot. so u wanted 100-120 you only need 50-70 with round ports.

IDSkoT
02-13-2009, 05:20 PM
lolz, I thought this was a 15. My B. 8x 4" is wayyy too much. Four 4"s would be good.


Reading > Me.

1ndatrunk
02-13-2009, 05:25 PM
Only 4x4" ports? I've seen 15 boxes with 3-4 aeros, are you sure thats enough? Maybe six of them. I'll listen to you guys on this one, since I'm new to aeros

TNTR70
02-13-2009, 05:37 PM
4"chrome exhaust tips ftw....they are thin and look good if you leave them out of the box, just a little hard to cut

1ndatrunk
02-13-2009, 05:39 PM
4"chrome exhaust tips ftw....they are thin and look good if you leave them out of the box, just a little hard to cut

Um....... No. Thanks for sharing. The ports won't really even be seen since its in a trunk, but I do like your creativity

atlbraves
02-13-2009, 05:42 PM
4 or 5 at the most, 4 would be about right 8 sq inches per cubic foot so 8x8=64 divide that by 12.5= 5.16 so you could do 5 if you want but 4 should be sufficient.

I am only running one 6" aero on 5cuft net

DonH
02-13-2009, 05:51 PM
4 or 5 at the most, 4 would be about right 8 sq inches per cubic foot so 8x8=64 divide that by 12.5= 5.16 so you could do 5 if you want but 4 should be sufficient.

I am only running one 6" aero on 5cuft net

8 PER CUBE! wtf!

and one 6" aero on 5ft^3 is ok bro 28 square inches aint the best but thats push'n it. but thats nice to hear.


Also OP if your uncomfortable with four and want five then do five bro

here each port has to be 21.04" to achieve a 30hz tuning.

1ndatrunk
02-13-2009, 05:57 PM
8 PER CUBE! wtf!

and one 6" aero on 5ft^3 is ok bro 28 square inches aint the best but thats push'n it. but thats nice to hear.


Also OP if your uncomfortable with four and want five then do five bro

here each port has to be 21.04" to achieve a 30hz tuning.

I was gonna do mid 30s tuning, about 34-36hz. 30 is to low, I'll lose output

atlbraves
02-13-2009, 05:57 PM
yea u noob the rule for aeros is half of the 12-16sq" used for slot port so that means 6-8sq" of port per cube for aeros. So if he has 8 cubic feet for the box times by 8sq" equals 64sq" is about the right amount of total port area divide that by 12.56 which each 4" aero is gives you 5.1 aeros needed

if you do it 6sq" of port per cube then thats 48 divide that by 12.56 equals right around 4 aeros

psp-inc.com you can use to figure out how long and what size areos for the tunning you want

TNTR70
02-13-2009, 06:04 PM
i used three inch tips in mine....don't show up to well in pics but everyone that sees them like the look....get creative with something...even if it going in the trunk you'll still be showin it to people..

http://www.caraudio.com/forum/showthread.php?t=376139

1ndatrunk
02-13-2009, 06:08 PM
I'm gonna go with 5x4" aeros, and 34hz tuning. Thanks gents

1ndatrunk
02-13-2009, 06:09 PM
i used three inch tips in mine....don't show up to well in pics but everyone that sees them like the look....get creative with something...even if it going in the trunk you'll still be showin it to people..

http://www.caraudio.com/forum/showthread.php?t=376139

That doesn't look bad actually, but I'll probably switch it up again in a few months. I love to try new subs:D

DonH
02-13-2009, 07:16 PM
yea u noob the rule for aeros is half of the 12-16sq" used for slot port so that means 6-8sq" of port per cube for aeros. So if he has 8 cubic feet for the box times by 8sq" equals 64sq" is about the right amount of total port area divide that by 12.56 which each 4" aero is gives you 5.1 aeros needed

if you do it 6sq" of port per cube then thats 48 divide that by 12.56 equals right around 4 aeros

psp-inc.com you can use to figure out how long and what size areos for the tunning you want

:laugh::laugh::laugh::laugh:

thanks for pretty much re-stating what i posted earlier. I noted on how 4 ports would do the trick.

oh yeah

:yureawsm: