PDA

View Full Version : Alpine 9887 ground problem..?



Phlipbak
01-14-2009, 12:02 PM
Ok, well I have had bad high-pitched alternator whine coming through my speakers for some time now.. my old headunit, using the same RCA's ran down the car on the same side never moved, had no whine.. so it's got to be the headunit..

What can I do?

I have seen the fix for Pioneer ground problems.. but what about my 9887?

x2o
01-14-2009, 12:07 PM
Ok, well I have had bad high-pitched alternator whine coming through my speakers for some time now.. my old headunit, using the same RCA's ran down the car on the same side never moved, had no whine.. so it's got to be the headunit..

What can I do?

I have seen the fix for Pioneer ground problems.. but what about my 9887?


I've never heard of a 9887 having these problems. Are you using a chassis ground on the HU or the ground from the harness? I'd try relocating that ground first if possible.

If so, do it the same way you do the pioneer ground loop fixes. All it is is grounded the barrels (negative) or the RCA's with copper wire to the chassis of the HU.

Phlipbak
01-14-2009, 12:09 PM
It's the ground from the harness..

Anyone else had this issue? Or even heard of it?

x2o
01-14-2009, 12:11 PM
It's the ground from the harness..

Anyone else had this issue? Or even heard of it?

The 9887 has a spade at the end of the ground, it's highly recommended (required as per Alpine's manual) that you ground to the chassis. I would definitely try this, it may not work, but it still might. And well, it's the proper way :). Stock wiring from harnesses don't tend to be the best.. :p:

Phlipbak
01-14-2009, 12:14 PM
Ok sweet man thanks, I'll do it asap..

In the meantime, anyone else chime in?

Btw, can I just use remote wire to ground it?

GlocksRock
01-14-2009, 12:24 PM
I don't think it really matters what kind of wire you use to ground it as long as it makes a good contact.

Phlipbak
01-14-2009, 12:26 PM
So have you heard of this though? And did you use the one from the harness or separate ground?

x2o
01-14-2009, 12:26 PM
Ok sweet man thanks, I'll do it asap..

In the meantime, anyone else chime in?

Btw, can I just use remote wire to ground it?

As long as it's the same gauge as the wire comin off of the HU. Which I doubt, IIRC the ground wire on the 9887 was quite thick.

Phlipbak
01-14-2009, 12:28 PM
O ok, can I use speaker wire then?? Like 12-14 gauge speaker wire? Since that will be bigger than the ground on the alpine, so will that work?

khanhfat
01-14-2009, 03:00 PM
yes i used 8 gauge on mine..

Phlipbak
01-14-2009, 05:02 PM
8g speaker?

GlocksRock
01-14-2009, 05:03 PM
I think 8 guage is overkill, just use like 14 or 16 ga. speaker wire. I just got mine 9887 put in on Sunday, and none of the wires on the harness were bigger than 16 ga.