PDA

View Full Version : What tuning specs for RE 8's



twisztdauthorit
08-12-2008, 10:59 PM
Im going to design and build a box for SVT RELAMPAGO soon.
It will compromise of 4x RE 8's ported.

I searched around but couldnt find much.
Those with experience, what type of enclosure did u guys get good results with?

Recommend is .5ft^3 @ 35hz
we were thinking of pushing it a bit to .6ft^3 per sub tuned to around 36hz.
Also planning on running aeros, possibly 2x4" aeros


input appreciated.

twisztdauthorit
08-12-2008, 11:02 PM
oh yeah and this isn't a full out spl box.
He wants to retain some SQ while being able to sound adequately loud

wolfman1966
08-12-2008, 11:05 PM
I have 2 RE8's in a 1.5^3 box tuned to 35hz....and must admit they sound pretty good.

duece212
08-12-2008, 11:07 PM
I did .5 each at 33hz. I wouldn't go much bigger than .5 each, they are easy to bottom out

twisztdauthorit
08-12-2008, 11:08 PM
They will also be receiving 900 watts total from a pg qx900.1

gains adjusted according to the subs liking ofcourse

J31Rob
08-12-2008, 11:09 PM
I did .5 each at 33hz. I wouldn't go much bigger than .5 each, they are easy to bottom out

true dat.

duece212
08-12-2008, 11:10 PM
I wouldn't go over .5 then. I had about the same power on mine and I could make them bottom out before they ever got stinky from the power

twisztdauthorit
08-12-2008, 11:12 PM
alright, its always easier to go smaller.
What about ports?

I think 2x4" aeros might be too much for a 2 cube box
but 2x3" aeros is to small in my calculations

duece212
08-12-2008, 11:15 PM
alright, its always easier to go smaller.
What about ports?

I think 2x4" aeros might be too much for a 2 cube box
but 2x3" aeros is to small in my calculations

yeah, probably wouldn't fit unless they were external

twisztdauthorit
08-12-2008, 11:27 PM
i can always do a slot port but were both really curious to see how aeros would sound

duece212
08-12-2008, 11:28 PM
i can always do a slot port but were both really curious to see how aeros would sound

***** trying to port small enclosures without doin a slot :crap:

SVT RELAMPAGO
08-12-2008, 11:34 PM
when i tested the re on the .6cuft test box i didnt hear any crazy bottoming out. i didnt give it alot power thou.

twisztdauthorit
08-12-2008, 11:39 PM
when i tested the re on the .6cuft test box i didnt hear any crazy bottoming out. i didnt give it alot power thou.

kinda off topic but i really like that test box i built ya lol.
Its tiny but came out pretty solid.
Wish i could have had a go at painting it haha

duece212
08-12-2008, 11:42 PM
I only bottomed mine out occasionally once I learned their limits. Good part is they are cheap so if you crash a couple they aren't too bad to replace :D

SVT RELAMPAGO
08-12-2008, 11:45 PM
kinda off topic but i really like that test box i built ya lol.
Its tiny but came out pretty solid.
Wish i could have had a go at painting it haha

we can make that happen later;) and yeah that little box is pretty ******. the few people that I've showed it to really like it. they are like" how the **** did he do that curve" haha .

SVT RELAMPAGO
08-12-2008, 11:57 PM
I only bottomed mine out occasionally once I learned their limits. Good part is they are cheap so if you crash a couple they aren't too bad to replace :D

very true

i_like_eggs
08-12-2008, 11:59 PM
yeah. it ***** that re8's bottom out so easy :( they can take a lot of power and not have any problem but with lower tunings they do bottom out.. *****.

twisztdauthorit
08-13-2008, 12:10 AM
not suggesting this cuz i have no experience in this area but how would they sound in a bandpass? i wonder if that would help with the bottoming out

duece212
08-13-2008, 12:15 AM
not suggesting this cuz i have no experience in this area but how would they sound in a bandpass? i wonder if that would help with the bottoming out

Might help cover up the sound of them bottoming out :laugh:

SVT RELAMPAGO
08-13-2008, 12:20 AM
Might help cover up the sound of them bottoming out :laugh:

or place the subs on the back of the box facing the rear seat:D that would cover it up too haha

wolfman1966
08-13-2008, 12:27 AM
lol, as you can see in my signature, i have 2 RE8s running off a Memphis 500.1
so thats 250 watts each, about 75 watts each OVER what they are rated, plus the box is a little overly large...so, I have to keep the gain down a good bit, and turn the subsonic filter up a bit...they will still bottom out some on certain songs, but they sound great IMO
shake the trunk real good, and if I open the back seat...my rearview mirror vibrates until it faces down...
however, IMO my setup is still more SQ....cause as long as i don't go over 3/4 volume, they don't bottom out,and they sound great...the sound quality is a LOT better than some of the bigger subs I've heard that seem to have more distortion

btw, the 135.dbs I hit...was with a 400 watt PG amp, hoping to get them remetered soon and see if I've increased any.

twisztdauthorit
08-13-2008, 12:31 AM
lol, as you can see in my signature, i have 2 RE8s running off a Memphis 500.1
so thats 250 watts each, about 75 watts each OVER what they are rated, plus the box is a little overly large...so, I have to keep the gain down a good bit, and turn the subsonic filter up a bit...they will still bottom out some on certain songs, but they sound great IMO
shake the trunk real good, and if I open the back seat...my rearview mirror vibrates until it faces down...
however, IMO my setup is still more SQ....cause as long as i don't go over 3/4 volume, they don't bottom out,and they sound great...the sound quality is a LOT better than some of the bigger subs I've heard that seem to have more distortion

btw, the 135.dbs I hit...was with a 400 watt PG amp, hoping to get them remetered soon and see if I've increased any.

ur box is tuned @35hz but peaked at 50hz? is it me or is that a little odd?

duece212
08-13-2008, 12:36 AM
I will say my re8 setup was one of the best sounding setups I've had....they are great little woofers

twisztdauthorit
08-13-2008, 12:43 AM
ok so this is what i got for now, still no sketch =/

2.4 cubes net (1 chamber)
~32 in^2 port area (16 in^2 per ft^3 if we go with a slot port)
subs up
port back (centered on the bottom?)


chime in on the port placement SVT


edit: were gonna go with 0.6 per sub as we can always take away some space but not add

SVT RELAMPAGO
08-13-2008, 12:47 AM
Do you remember that box i had in the hatch that had 2 12" with the subs up and port back? That box had the port in the middle but al the way to the bottom(slot port) if we go slot thats the way i want it. I dont know about the aeros if it matters where they go

oh pm sent too

twisztdauthorit
08-13-2008, 12:53 AM
Do you remember that box i had in the hatch that had 2 12" with the subs up and port back? That box had the port in the middle but al the way to the bottom(slot port) if we go slot thats the way i want it. I dont know about the aeros if it matters where they go

oh pm sent too

got ur pm.

I know what you mean with slot port all the way down at the bottom centered.

only possibility with aeros is 2x 3" aeros but i have a feeling that might be too much.

Just to make sure with the pros, aeros are ALMOST 2x as efficient as slot ports so you take what slot port area you have, divide by 2 and use that for your aeros?

duece212
08-13-2008, 12:57 AM
Totally different scenario, but just to show port to box ratio...I ran a q15 in a 4 cube box with one 6" aero (7 square inch of port per cube of box) and had no port noise whatsoever.

So that wasn't much port but it did its job with no noise...could it have been louder with more port...who knows.

twisztdauthorit
08-13-2008, 01:02 AM
well if my fundamentals are correct,

that 7in^2 of aero port would be almost equal to 14in^2 of non aero port:crazy:

and that falls in to my guideline of having between 14-16 in^2 of port per cube.


Im making this to hard on myself haha.
good thing im really bored and have nothing else to do right now but ponder how to make aeros work for SVT's box :laugh:

if only the bastards had a 5" aero

SVT RELAMPAGO
08-13-2008, 01:13 AM
^^^ so where we at about the port? You think the aeros will work?

SVT RELAMPAGO
08-13-2008, 01:36 AM
Ok then slot it is.

twisztdauthorit
08-13-2008, 03:31 AM
So here is what i worked up for now
lmk if you want any changes

http://img60.imageshack.us/img60/610/4re82dj9.jpg

http://img177.imageshack.us/img177/4424/4re83ey7.jpg

http://img60.imageshack.us/img60/6290/4re84xb7.jpg

twisztdauthorit
08-13-2008, 07:57 PM
http://img149.imageshack.us/img149/3359/4re8renderyy8.jpg

http://img98.imageshack.us/img98/9045/4re8render2tt9.jpg

http://img370.imageshack.us/img370/8391/4re8render3bz5.jpg


box change as requested.
Whats the depth of your other subs? There is about 5" clearance from the port in the middle + the baffle, the re 8 are 4" deep

ps. Angles will be used in the ports to smooth out the airflow, just didn't put them in the render

SVT RELAMPAGO
08-13-2008, 08:37 PM
http://img149.imageshack.us/img149/3359/4re8renderyy8.jpg




box change as requested.
Whats the depth of your other subs? There is about 5" clearance from the port in the middle + the baffle, the re 8 are 4" deep

ps. Angles will be used in the ports to smooth out the airflow, just didn't put them in the render

they are about the same as the re's looks good, let me go check the dimensions, what are they again?

twisztdauthorit
08-13-2008, 08:39 PM
they are about the same as the re's looks good, let me go check the dimensions, what are they again?

outer dimensions are 36w x 12.5d x 16.5h

SVT RELAMPAGO
08-13-2008, 08:42 PM
ok thanx,let me check

SVT RELAMPAGO
08-13-2008, 08:56 PM
yeah that should work fine. I measure the other sub and it measures around 4" deep so it will work too.