PDA

View Full Version : too much port area?



rain377
04-12-2008, 10:19 PM
I'm bilding a box that is 6.2 cuft after displacement that will have 129.5 sqin of prt. Is that too much or is there anything such as too much?

AudioXtremes
04-12-2008, 10:27 PM
There is a thing as too much. It is sub and application dependant IMO. But you should be fine.

mlstrass
04-12-2008, 10:37 PM
Seems a little high. What sub and intended application?

miker
04-12-2008, 11:38 PM
seems like a lot... But it could be good depending on your sub.

SeanDub
04-12-2008, 11:40 PM
What are you running?

rain377
04-13-2008, 09:39 AM
I'll be running 2-15" fi bl off a dd z1. Its going in a grand cherokee. Port will be tuned to about 33Hz.

crzystng
04-13-2008, 09:42 AM
seems like a lot... But it could be good depending on your sub.

How so?

galacticmonkey
04-13-2008, 12:51 PM
Personally, Id stick with around 80 sq inches. You dont need a ton of port to be loud.

rain377
04-13-2008, 06:28 PM
What adverse effect would a larger port have? With the room i have to work with it's hard to design a box with the right tuning and airspace for these speakers. Or if someone could design me a center port box. Max dimensions are 40" wide 27" deep and 20" tall. I want tuning around 32-33.

miker
04-13-2008, 07:11 PM
How so?

A sub with a higher Xmax will require more port area, also larger cone area requires more port area.

rain377
04-13-2008, 07:24 PM
so would this setup for for 2- 15" woofers with 21mm of xmax

SeanDub
04-13-2008, 07:26 PM
It's a little much, but it should work out fine. But you need more volume!

bad @SS chevy
04-13-2008, 07:26 PM
It will be fine.. wang away.

crzystng
04-13-2008, 07:28 PM
A sub with a higher Xmax will require more port area, also larger cone area requires more port area.

Any kind of "rule of thumb" for that? like how much should be used with a 15" One-Way 22 mm VS. 12" One-Way 4mm?

bamaboy
04-13-2008, 07:32 PM
usual rule is 12-16sq in per cubic ft of box your going to use

you should be fine, but it would hurt to bring it down to say 90sq in or so

also, you cant get any more room out of the deminisons ? (havnt looked at them)

i would do 4cubes apiece and then you could run 130sq in if you wanted, just seems like a small box for 2 15s

matrxx dude
04-13-2008, 07:39 PM
my 2 ab 15's hd's,i run in a 8 cube box with 3 6 '' aeros.

IgnoreMe
04-13-2008, 08:05 PM
why not bring the port area down and up the net volume instead

rain377
04-14-2008, 07:09 AM
26503426

This is what i have so far. When i up the volume i have to decrease the port area and it makes the tunning drop. If anyone could fix it please let me know.

rain377
04-14-2008, 07:09 AM
i would love to run 3.5-4 cuft per sub.

galacticmonkey
04-14-2008, 11:24 AM
Try for 8-8.25 cubes... Go with less port area. Just shorten it to achieve the tuning you want.