PDA

View Full Version : Install help!!



2002XLT
07-22-2007, 03:55 PM
Just hooked up my harness and installed my headunit. But the headunit will come on, and i can tell that its playing a cd, but no output is coming out of the speakers, what did i do wrong? Im almost positive i wired it up right, but not hearing anything, not even static.

cd player is alpine cda 9853

Prowler573
07-22-2007, 05:01 PM
Does your Explorer have a factory amp?
Perhaps it needs to be bypassed

Are you running outboard amplifiers?
Perhaps you hooked the power antenna wire up in place of the remote accessory activation wire (a common mistake as both of them are blue - just one has a white stripe alongside the sheathing and the other doesn't) and when in CD mode it isn't activating your amp(s)?

2002XLT
07-22-2007, 06:58 PM
i havent hooked up the amp yet, just the speakers and all the main harness wires. ill double check i got all of them right, would a bad fuse give this problem?

2002XLT
07-22-2007, 06:58 PM
oh, and no factory amp, just the basic factory headunit.

CrazedCat
07-22-2007, 07:36 PM
yeah check the fuse it may have popped during the install.

2002XLT
07-22-2007, 08:07 PM
fuse is good. but i pulled the harness back off, and there are a few wires that i didnt have anything to connect to, as follows.

on the harness i bought that plugs into factory harness i have left..

black/white wire that says amp ground
and i had 2 illumination wires. one was solid orange, which i connected to factory illumination, and then i have another orange/black wire that says dimmer on it, but i didnt have anything to connect that one to.

on the CD player harness..

P. Ant (solid blue) for motorized antenna that i dont have
In INT (pink/black) audio interrupt in lead
blue/white wire that is remote turn on lead

and thats it


also, there is a second harness that plugs into my factory head unit that has one yellow, and one grey/black wire that i have no clue what they do, but i dont have a harness for that one.

2002XLT
07-22-2007, 10:29 PM
bump

Fattony911
07-22-2007, 11:33 PM
could it be you need an antenna adapter?similar thing happened to me and that was the solution.

2002XLT
07-22-2007, 11:34 PM
antenna hooks up fine, there is an input for it.

2002XLT
07-23-2007, 12:36 AM
any ideas?? experiences?????

2002XLT
07-23-2007, 10:03 AM
???????

CrazedCat
07-23-2007, 10:06 AM
Are you absolutely positive there is no hidden factory amp?

2002XLT
07-23-2007, 10:22 AM
im 80% sure, is there a sure way of finding out? I know i dont have any stock sub, so it would have to be powering my door speakers, but no, im not positive that i dont have one. Im pretty **** sure i dont though. If i did, what would i have to do?

CrazedCat
07-23-2007, 10:33 AM
If there is one you have to do as Prowler suggested and bypass it OR use it until you install aftermarket amps.

On that second harness that plugged into the factory head unit that has one yellow, and one grey/black wire...that COULD be power & ground for the factory amp.

Not too familiar with your vehicle. Are there any Explorer XLT specific forums you can check to see if indeed there is a factory amp hidden somewhere?

nosaj070
07-23-2007, 10:36 AM
My Old 96 Explorer Eddie Bauer had factory amps, I would be very surprised if yours doesn't. Call up Crutchfield, they're helpful with that stuff.

2002XLT
07-23-2007, 10:43 AM
well it seems i might have found the problem, i bought the wrong harness thinking that mine wasnt premium sound, evidently it is. (checked over on my explorer forum, have the same thread going) And i found this harness on ebay..

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/BEST-KIT-BHA5700-FORD-98-06-PREMIUM-CD-PLAYER-HARNESS_W0QQitemZ140140316434QQcmdZViewItem


Now, if you notice, there are 3 harnesses for this one, and i only have 2, the one on the left is the one with the 2 wires that i think i need, now my question is, instead of buying this harness, can i just cut off the plug and wire them using a butt connector? If so, what do you think the 2 wires are? I cant find anything that tells me what they do online. On the description, it says the brown wire is a mute wire, would this cause the no sound output?

CrazedCat
07-23-2007, 10:47 AM
I'd get all 3. The colors may be off in that photo...that third adapter could be for the factory amp: from the photo the blue wire could be the blue/white (amp remote turn-on wire) and that brown could actually be black/white (amp ground).

Just get all 3 to be safe.

2002XLT
07-23-2007, 11:43 AM
this is my factory headunit from the back, there is no amp harness, only the bottom 2 are being used. I also unplugged the one harness and i got output still, so im thinking my headunit may be bad, im about to go get it tested.

http://pic4.picturetrail.com/VOL727/4952893/16153386/267439996.jpg

http://pic4.picturetrail.com/VOL727/4952893/16153386/267439975.jpg

pics of the 2 harnesses, the one on the left is the one that has all the speakers, the right one is the mystery harness..

http://pic4.picturetrail.com/VOL727/4952893/16153386/267439991.jpg

http://pic4.picturetrail.com/VOL727/4952893/16153386/267439983.jpg

2002XLT
07-23-2007, 12:53 PM
so i figured out what it is. My internal audio amplifiers are fcked up on the new deck. So now im clusterfcked.

2002XLT
07-31-2007, 12:50 PM
Ok, just wanted to update here, in case anyone else ever reads this or needs help with a deck like this. There is a setting called Power IC that controls the internal amplifiers for the head unit. Ya, im an idiot, and these were turned off when i got it, making them not work and no sound coming out. Sooo...now it works. lol