PDA

View Full Version : Need box for my Alpine Type R's



BadAndy44
09-21-2006, 09:57 PM
Ok I got 2 alpine type r's in the mail. I will be running a hifonics 1500 got a really good deal on it so it will do for now. Anyways I want to go ported since everything says these sound really good ported. Alright I was going to do the prefab thing but I think I will just build it myself.

I have all the tools I need just need a write up on how to do it. Also if anyone knows what I should tune it at and the dimensions of the box that would be great. Alright thanks alot.

tcotten
09-21-2006, 10:15 PM
you should just go to tha site an look at tha specs. of tha type r..measure tha deminsions that you want tha box to be an just do tha math from there i would do it for you but ive been doing that all day an im burnt out...

Phreaker
09-21-2006, 10:19 PM
What size Type R's?

BadAndy44
09-22-2006, 09:16 PM
They are 12's... I just need diagram of some sort. Also what supplies exactly.

60ndown
09-22-2006, 09:20 PM
1 sheet of mdf (medium desnsity fibreboard) an electric saw, wood glue, screw or nail gun, clamps, tape measure, plans, beer and 3 hours.

xluben
09-22-2006, 09:39 PM
http://www.subwoofertools.com/forum/ported-box.asp?Ew=32&Eh=14&Dia=6&Xmax=14&Vd=.12&NumW=2&Vb=4&Fb=32&Qts=&Vas=&Fs=&CE=0

that should bump pretty good.

what're the max dimensions of the hatch in your probe?

with that amount of power you could probably do a slightly bigger box if you have the room.

Big Dee
09-23-2006, 02:04 AM
http://www.subwoofertools.com/forum/ported-box.asp?Ew=32&Eh=14&Dia=6&Xmax=14&Vd=.12&NumW=2&Vb=4&Fb=32&Qts=&Vas=&Fs=&CE=0

that should bump pretty good.

what're the max dimensions of the hatch in your probe?

with that amount of power you could probably do a slightly bigger box if you have the room.


How does his power have anything to do with the box size?

Here is one guide.

http://www.crutchfieldadvisor.com/ISEO-rgbtcspd/reviews/20030701/build_box.html

One piece of advice. DO NOT USE RADIO SHACK TERMINALS. Just run the wire straight through or use bolts.

iamamp3pimp
09-23-2006, 04:11 AM
Power has everything to do with it.

so do the subs, the car, and the desired result.

Big Dee
09-23-2006, 01:00 PM
Power has everything to do with it.




Great response.

Anyone actually know specifically?

mattf
09-23-2006, 01:24 PM
Great response.

Anyone actually know specifically?
Bigger box = less power handling. Smaller box = more power handling.

iamamp3pimp
09-23-2006, 01:46 PM
Bigger box = less power handling. Smaller box = more power handling.

that is mechanical btw


Great response.

Anyone actually know specifically?



Matt is on point, but it is also factored in on the design....which explains why Matt is on point.

xluben
09-23-2006, 02:17 PM
Bigger box = less power handling. Smaller box = more power handling.

yeah, that's what i was going for with my original comment.

BadAndy44
09-23-2006, 04:25 PM
Its got a pretty big trunk... I need to measure it out but I just need to stop at lowes and pick up some wood and do it this week... Ummmm Ill get back to you guys with dimesions. Also what should I tune it at?

BadAndy44
09-25-2006, 09:34 PM
OK I got about 36 inch width with about 16 inch height.... Here is a plain that I have though about.... Just tell me if its going to work and will bump good? I will be getting supplies tomorrow. Also I should just ask for the 1 sheet of mdf (medium desnsity fiberboard) and that should be enough right? Alright give me some more tips on what to get while at Lowes.

Heres the plains.... ????

http://www.subwoofertools.com/forum/ported-box.asp?Ew=36&Eh=16&Dia=6&Xmax=14&Vd=.12&NumW=2&Vb=4&Fb=32&Qts=&Vas=&Fs=&CE=0

BadAndy44
09-25-2006, 09:41 PM
only 17 cant but beer.... how about mt dew... lol

Also look at the plains.... and tell me about wood thats basically what I need..

xluben
09-25-2006, 11:08 PM
do you have all the tools you need already?

bmxbikes listed pretty much everything.

you could get away with a jigsaw instead of a router and you don't really need clamps if you've got a nail gun (and brads).

btw, i think the box plans look good. 50in^2 of port is just about right for two 12's, and the volume/tuning looks good too.

if you look on the site it says it's gonna take 0.68 of a sheet of mdf to make that box.

if it's your first time you might want to take your time making a nice cutsheet to make sure you can get all the pieces cut out properly.

BadAndy44
09-26-2006, 12:09 PM
Yea I got everything I need wont be able to do it till my dad gets back in town since he can help me out. Ummmmm Yea its my first time and I dont have a nail gun but I have clamps. Probly use the clamps, glue along with screws. I just got to go to lowes today and get a sheet of that 3/4 MDF. Anyone got a price on that???? Thanks

O yea I also need a wiring kit.... Possibly Wal Mart??? lol

Tempe
09-26-2006, 01:01 PM
DO NOT USE RADIO SHACK TERMINALS. Just run the wire straight through or use bolts.

Binding posts (http://www.partsexpress.com/pe/showdetl.cfm?&DID=7&Partnumber=091-1245) > all :cool:

xluben
09-26-2006, 01:29 PM
Yea I got everything I need wont be able to do it till my dad gets back in town since he can help me out. Ummmmm Yea its my first time and I dont have a nail gun but I have clamps. Probly use the clamps, glue along with screws. I just got to go to lowes today and get a sheet of that 3/4 MDF. Anyone got a price on that???? Thanks

O yea I also need a wiring kit.... Possibly Wal Mart??? lol

do you have an amp?

mdf should be $20-30 for a sheet.

BadAndy44
09-26-2006, 06:19 PM
got the wood. I got the amp today its a hifonics 1500 watt amp. I am going to wire it to 1 ohm. I just need a wiring kit. Can someone point out the best 4 guage kit on ebay. Cause there is none in town that are decent so I need of some kind of kit that will be here like saturday which is probly impossible.

Tempe
09-26-2006, 06:21 PM
http://www.knukonceptz.com/productDetail.cfm?prodID=eKo-K4

I win :)

Belunt
09-26-2006, 06:26 PM
Binding posts (http://www.partsexpress.com/pe/showdetl.cfm?&DID=7&Partnumber=091-1245) > all :cool:

X2, sup SPAMMA

BadAndy44
09-26-2006, 06:31 PM
http://www.knukonceptz.com/productDetail.cfm?prodID=eKo-K4

I win :)


Is that on ebay.....

BadAndy44
09-26-2006, 07:11 PM
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ih=013&item=230028669924&rd=1&sspagename=STRK%3AMEWA%3AIT&rd=1

Is that a good wiring kit????

iamamp3pimp
09-26-2006, 07:15 PM
those bnding posts are cool.

BadAndy44
09-26-2006, 07:21 PM
ok nvm this kit FTW correct?

http://cgi.ebay.com/KnuKonceptz-Blue-Pearl-4-Gauge-Complete-Amp-Kit_W0QQitemZ220030623173QQihZ012QQcategoryZ71528Q QssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

iamamp3pimp
09-26-2006, 07:28 PM
http://www.knukonceptz.com/productDetail.cfm?prodID=eKo-K4

I win :)




for the win

xluben
09-26-2006, 08:33 PM
Is that on ebay.....

yes, and you found it :)

BadAndy44
09-26-2006, 08:59 PM
but guess what I just ordered the thing... I cant get it cause I have no credit card so I sent a direct paypal to him with item number but NOW my check wont effing clear till oct 2nd which is bull so now I wont get my wires till like next thursday.....

SOOOO... Should I just rip out my crappy old wiring stuff in my old car wire it up for the short time then re wire it when I get the stuff in or just wait. OR just get a kit in town use that kit then like sell my current kit to someone else. This is so gay idk why paypal does this to me. I also have to build my box still.

toolfan89
09-26-2006, 09:10 PM
i guess i **** for buying a binding post from radioshack but its not all that bad i changed the prongs out withs some i took off a blown sub