PDA

View Full Version : SPL box



XtrmAudioCncpts
11-28-2005, 11:49 AM
i looking at building an spl box for my 2 10" apline type r's. but i havent made a spl box before help me out

XtrmAudioCncpts
11-28-2005, 12:36 PM
some one?anyone

ngsm13
11-28-2005, 01:18 PM
I'ds say 1-1.5 cubes NET per sub, Four 4" aeroports, tune to taste...

NG

XtrmAudioCncpts
11-28-2005, 01:24 PM
on WinIDS with 3.5cubic with 4 4" ports tuned to 45hz puts port length at 16.26 with max spl @ 130.779 @ 52hz does that sound ok? :blush:

ngsm13
11-28-2005, 03:38 PM
on WinIDS with 3.5cubic with 4 4" ports tuned to 45hz puts port length at 16.26 with max spl @ 130.779 @ 52hz does that sound ok? :blush:

How much power do you have?

nG

Mr. Opportunist
11-28-2005, 03:47 PM
ignore winsid and tune lower imo

XtrmAudioCncpts
11-28-2005, 05:34 PM
Orion 2500d at half ohm for burps

kotec123
11-28-2005, 05:38 PM
hmmm id say those r's should be tuned lower

toaster
11-28-2005, 05:43 PM
yep, tune to about 36 hz with 10s.

XtrmAudioCncpts
11-28-2005, 06:12 PM
i dont know i havent made an spl box before so 36 would be good for comps?

ngsm13
11-28-2005, 06:21 PM
I'd tune b/w 36-42hz...

Keep the NET volume at no more than 3cubes. If you have room, mount the aeroports on the outside of the box. ;)

NG

XtrmAudioCncpts
11-28-2005, 06:26 PM
will do then ill have to find a meter and see how i do

XtrmAudioCncpts
11-28-2005, 10:44 PM
any where i can get aeroports

Moe Lester
11-28-2005, 10:58 PM
any where i can get aeroports

www.partsexpress.com precision ports

XtrmAudioCncpts
11-30-2005, 07:36 AM
http://i9.photobucket.com/albums/a98/xtrmaudiocncpts/box1.jpg

which way is better? both boxes are ~3cubics after displacement

ngsm13
11-30-2005, 12:40 PM
the one on the left.

NG

80INCHES
11-30-2005, 12:50 PM
on WinIDS with 3.5cubic with 4 4" ports tuned to 45hz puts port length at 16.26 with max spl @ 130.779 @ 52hz does that sound ok? :blush:
no 130.779 db's is low
with 2 10's u should atleast be in the 140's
i did 142.5db's with 2 fosgate he2 10's and i did 142.3db's with 2 jl 10w3's
and that was in a bandpass box tuned at 35hz with 1200-1500watts powering them
i know i could have hit a higher number if i made my port lenght smaller

but from what i know about spl boxes.....u need to make a large box and use large ports.
1.5cubes and atleast 40square inches of port per 10 ..as far as power i know u have a good amount on tap....

80

IamDeMan
11-30-2005, 01:26 PM
no 130.779 db's is low
with 2 10's u should atleast be in the 140's
i did 142.5db's with 2 fosgate he2 10's and i did 142.3db's with 2 jl 10w3's
and that was in a bandpass box tuned at 35hz with 1200-1500watts powering them
i know i could have hit a higher number if i made my port lenght smaller

but from what i know about spl boxes.....u need to make a large box and use large ports.
1.5cubes and atleast 40square inches of port per 10 ..as far as power i know u have a good amount on tap....

80He is referring to the "theoretical" number WinISD spits out. This doesn't take into consideration cabin gain. I still don't see it being astronomically high, but probably a good bit higher than 130.

XtrmAudioCncpts
11-30-2005, 01:38 PM
but from what i know about spl boxes.....u need to make a large box and use large ports.
1.5cubes and atleast 40square inches of port per 10 ..as far as power i know u have a good amount on tap....

80
1.5cubes per with 40square inches of port per puts the tuning somewhere around 59hz if im not mistaken doesnt that sound a bit high?

80INCHES
11-30-2005, 01:43 PM
it depends on the port lenght.....when i had my box metered i had 47square inches but my port was 20inches long to get me down to 35hz


80
the shorter the port length the higher the freq..the longer the port the lower the freq.

XtrmAudioCncpts
11-30-2005, 01:55 PM
if im using 4" aeroports how many and how long should they be? if i want to keep 40sq inches of port per sub?

saywhat?
11-30-2005, 02:12 PM
40 square inches of port is the OPENING of the port.... 10x4=40......10 tall 4 wide. it could be 5 inches long and ahve 40 sq inches of port, or be 439023475 miles long and have 40 sq in. of port.


FOUR (4 ) inch aero ports = 50.25 square inches of port.

saywhat?
11-30-2005, 02:15 PM
at 35 hz, and 4 cubes (before displacement i believe) they would be roughly 25 inches a piece.

XtrmAudioCncpts
11-30-2005, 02:19 PM
you really think i need that much port?

XtrmAudioCncpts
11-30-2005, 02:25 PM
right now im just taking suggestions im pretty much a n00b to spl and im doing it for fun because i have some equipment that will allow me to do so and some free time

XtrmAudioCncpts
12-02-2005, 08:38 AM
ok last post here im know im retarded.

check my math on this

http://i9.photobucket.com/albums/a98/xtrmaudiocncpts/splbox.jpg

skeptikal
12-02-2005, 09:41 AM
you'll probably gain more SPL by using aeroports as opposed to slot ports. Slot ports could cause standing waves in the port (air that doesnt leave the box), hence lowering your SPL.

Ask one of the R guru's on the forum what you should do (tommyk, spkrman, sblazer or whoever else). They'd be more help than anyone. They've done extensive testing with every size R i do believe

ngsm13
12-02-2005, 12:28 PM
Hmm...

Yeah, like I said...do 2 4"aeroports PER sub... ;)

NG

Flipx99
12-23-2005, 12:09 PM
Sorry to bump an old topic.

External ports allow one to build a smaller box correct? Do the inside flanges on the aeroports go inside the box or are they screwed to the outside?

saywhat?
12-23-2005, 12:12 PM
either or, does not really matter, but i'd think takeing full advantage of the flange would do better, mounting inside i mean.