Closed Thread
Results 1 to 8 of 8

Reload Thread: JL 500/1 Amp Settings?

  1. #1
    chris0247's Avatar
    chris0247 is offline Junior Member



    Join Date
    May 2004
    Location
    Albany, NY
    Posts
    9
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    JL 500/1 Amp Settings?

    Hi guys...

    I'm pushing a JL 12W6v2 in the ProWedge sealed box with a JL 500.1 Amp... also have 4 Boston Pro 6.5's running off an Alpine 9833 if that matters at all...

    Anyways, the amp has so many settings I don't know where to begin. Can anyone recommend ideal settings for my sub amp for this setup? Also any settings on the deck for the sub or anything too? Any help would be appreciated!
    Last edited by chris0247; 09-19-2004 at 03:47 AM.







  2. #2
    squeak9798's Avatar
    squeak9798 is offline Banned



    Join Date
    Jun 2004
    Location
    USA
    Posts
    26,300
    Post Thanks / Like
    Images
    16
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: JL 500/1 Amp Settings?

    Please tell me your not running 4 component sets off of your headunit's amp.....................




  3. #3
    chris0247's Avatar
    chris0247 is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    May 2004
    Location
    Albany, NY
    Posts
    9
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: JL 500/1 Amp Settings?

    Unfortunetaly, I am, until I save up for a separate amp for them...

    bump




  4. #4
    DFW40's Avatar
    DFW40 is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Keller, TX DFW area
    Age
    40
    Posts
    2,054
    Post Thanks / Like
    Images
    10
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: JL 500/1 Amp Settings?

    OK
    Turn signal sensing off.
    Turn off the infrasonic filter.
    set the Amp LP filter mode/slope whcih has either 12 or 24db to 24db.
    set the LP filter to 70 or 80 hz
    set "Input Voltage" to low
    set the input sensitivity as desired and or recommended
    Do not worry about the PreAmp output section

    Do you have the remote bass Knob for this amp? If you use it set the "Q" to 1.1
    set the center freq to 40hz and using the knob will be you "DB" boost. This enables you to adjust the sub's volume with a quick touch of the knob. Be careful with this because it is a 15db boost which could clip the signal and damage your sub. If you do not have the remote knob I would turn the bass Eq off.

    Let me know how these settings work for you




  5. #5
    squeak9798's Avatar
    squeak9798 is offline Banned



    Join Date
    Jun 2004
    Location
    USA
    Posts
    26,300
    Post Thanks / Like
    Images
    16
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: JL 500/1 Amp Settings?

    Quote Originally Posted by HAVINGFUN
    set the LP filter to 70 or 80 hz
    This is going to be completely install/setup dependent. Just play with it till you find the setting that sounds best. You may need to go lower, like 50hz or 60hz for your particular setup.




  6. #6
    chris0247's Avatar
    chris0247 is offline Junior Member

    Threadstarter


    Join Date
    May 2004
    Location
    Albany, NY
    Posts
    9
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: JL 500/1 Amp Settings?

    So I tried some of your suggestions and it sounded good until the Low ohm light came on the amp... sorry I don't know much about these things, what does it mean and what could cause it?




  7. #7
    DFW40's Avatar
    DFW40 is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Keller, TX DFW area
    Age
    40
    Posts
    2,054
    Post Thanks / Like
    Images
    10
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: JL 500/1 Amp Settings?

    That amp is designed to run subs between 1.5-4 ohms. The ohms as your amps sees it depends on what the ohms of your sub(s) are and how you have them wired. What subs do you have: are they dual voicecoil 4ohm etc or dual 2 ohm??




  8. #8
    DFW40's Avatar
    DFW40 is offline CarAudio.com Veteran



    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Keller, TX DFW area
    Age
    40
    Posts
    2,054
    Post Thanks / Like
    Images
    10
    Mentioned
    0 Post(s)

    Re: JL 500/1 Amp Settings?

    Those subs come in dual 4 ohm only. You probably have them running total @1ohm which is rather low for that amp and that is why the light is coming on. You need to first wire the subs like diagram "A" on page 3 of the link below which is called series.

    The output of the amp has two positives and two negatives (see the second link). You will run one set of speaker wire from the + and - of the amp to one sub then you just do the same thing and run the other set of speaker wire from the other + and - on the amp to the other sub (just like hooking up two speakers on a home stereo). This will give you a 4ohm load which is within the amps range to produce full power.


    http://jlaudio.com/subwoofers/pdfs/W6v2_MAN.pdf
    http://jlaudio.com/amps/pdfs/500_1.pdf




Closed Thread

Similar Threads

  1. JL AUDIO 500/1 Questions an Comments
    By Atvnut2065 in forum Amplifiers
    Replies: 21
    Last Post: 09-20-2004, 03:50 PM
  2. Alpine mrd m500 vs. Jl audio 500/1
    By boominbass in forum Amplifiers
    Replies: 4
    Last Post: 01-16-2003, 01:10 AM
  3. Which amp for 2 JL 10's with 4 OHM load?
    By beachboy016 in forum Amplifiers
    Replies: 2
    Last Post: 09-15-2002, 09:27 PM
  4. JL box or cutom box and amp
    By downsouthstud in forum Subwoofers
    Replies: 1
    Last Post: 04-05-2002, 12:30 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may post attachments
  • You may edit your posts

1e2 Forum